Romantický středověký hrad Bítov

Majestátní hrad tyčící se na skalním ostrohu, jež lemuje meandrující řeka Dyje, přesně to je romantický obrázek, který se naskytne všem návštěvníkům hradu Bítov. Najdete ho asi 9 km od Vranova nad Dyjí, na druhém konci Vranovské přehrady, kde se řeka Dyje slévá s řekou Želetavkou.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Historie hradu Bítov

Na jižní hranici českých zemí a strategicky významném místě procházejících obchodních cest, na levém břehu říčky Želetavky, byl postaven v 11. století hrad Bítov. Dřevěné hradisko tu však na jeho místě stálo už v 8. až 9. století. První doložená písemná zmínka o hradu pochází z roku 1061. Nejstarší dodnes dochovaná část hradu pochází ale až ze 13. století a je jí západní Břitová věž, dnes již z části pobořená. V té době byl hrad významným opěrným a ochranným bodem rodu Přemyslovců v tomto kraji. Po jejich vymření se Bítov dostal do rukou Lichtenburků, kteří stáli za jeho přestavbou v raně gotickou podobu. V té době v podstatě vznikl hradní palác, jižní křídlo, štítová zeď a dva hradní vstupy téměř tak, jak je známe dnes. Jejich dílem bylo také jádro hradní kaple Nanebevzetí Panny Marie, která zdobí hradní nádvoří. Další významná přestavba hradu proběhla na přelomu 15. a 16. století, kdy byly sjednoceny a propojeny dosud oddělené hradní budovy. Postavena byla také jediná strážní hranolovitá věž. V polovině 17. století bylo panství prodáno rodu Vlašimů, kteří ho drželi před sto let, než dědictvím přešlo pod majetek rodu Daunů. V první polovině 19. století proběhla poslední velká přestavba hradu a to v novogotickou podobu. Tato přeměna trvala několik desítek let a kromě většiny prostor hradu se odrazila i na jeho okolí, které bylo proměněno v přírodní park s pseudogotickými doplňky. Po smrti posledního člena rodiny Daunů vystřídal hrad v rychlém sledu ještě několik majitelů. Těmi posledními byly baron Haas z Haasenfeldu, spolumajitel známé porcelánky v Horním Slavkově u Karlových Varů, a poté jeho syn. Od roku 1945 je hrad Bítov v majetku státu.

Přístup k hradní bráně

Obr. 1. Přístup k hradní bráně

Hlavní prohlídkový okruh

Na Bítově si můžete za různé vstupné prohlédnout buď jen nádvoří s kaplí a hradní zahrady, nebo i některý ze tří prohlídkových okruhů, to vám určitě doporučuji. Hlavní prohlídkový okruh vás provede palácem a jeho interiéry, což rozhodně stojí za to. Zajímavostí je tu k vidění spousta, například novogotická iluzivní výmalba stěn, která dokonale imituje obložení stěn dřevem, kamenem či štukem. Je opravdu neuvěřitelně realistická. Velmi zajímavá je také rozsáhlá zoologická sbírka tuzemských i cizokrajných zvířat a trofejí. Tu nashromáždili bratři Vladimír a Otakar z Daunu, jež procestovali velký kus světa. Svým dílem do této sbírky přispěl i velkoprůmyslník baron Haas z Haasenfeldu, který zvířata velmi miloval. A silné city choval i ke svým psům, kterých měl během života celou řadu. Po jejich smrti je nenechával pohřbít, ale vycpat a to rovných 51 psů nejrůznějších ras. Vznikla tak největší sbírka vycpaných psů v celé Evropě a možná i ve světě. Na někoho může působit místnost plná těchto vycpaných psů až trochu bizarně, ale jistě je to poutavý pohled.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie

Obr. 2. Kaple Nanebevzetí Panny Marie

Další zajímavé prohlídky

Druhý prohlídkový okruh nabízí pohled do zbrojnice, kde si budete připadat jako ve středověkém rytířském sále. Můžete si tu prohlédnout unikátní sbírky střelných zbraní. Ty nejstarší kousky pochází od zbrojířů z konce 16. století a k vidění jsou i různé zajímavě technicky řešené zbraně. Kromě toho se tu nachází také meče, kopí, hradební pušky a další středověká výzbroj. Poté můžete zavítat ještě do mučírny a hladomorny v Břitové věži, kam vás nasměruje třetí prohlídkový okruh. Stísněné tmavé vězeňské kobky a hrůzostrašné mučící nástroje vám nejspíš vyvolají husí kůži po těle.

Břitová věž

Obr. 3. Břitová věž

Rozhledna Rumburak

Až půjdete na hrad nebo z něj, určitě využijte možnosti vystoupat na vyhlídkový ochoz rozhledny Rumburak, která stojí vedle stejnojmenného penzionu u silnice vedoucí z obce Bítov na hrad. Z výšky 26 metrů si užijete krásný výhled na Vranovskou přehradu a její okolí.

Rozhledna Rumburak

Obr. 4. Rozhledna Rumburak

článek je součástí seriálu: Průvodce národním parkem Podyjí

Martina Limbergová vás provede jediným moravským národním parkem, který se rozkládá podél řeky Dyje.


diskuse

vložit nový příspěvek