Hledání Kolumbova vejce

Krásu Budislavským skalám, nejrozsáhlejšímu komplexu skalních měst nacházejícím se v Pardubickém kraji, propůjčují nejen klidné lesy plné borůvčí, ale především fascinující skalní útvary. Jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších v této oblasti je Kolumbovo vejce, ke kterému jsme se vypravili hned druhý den naší dovolené poblíž Toulovcových maštalí. Napoprvé se nám to ale nepodařilo. Proč?

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

První pokus nevyšel, místo vejce byly borůvky

Podle mapy jsme si k cestě ke Kolumbovu vejci vyhlédli trasu vedoucí kousek od našeho ubytování ve Zderazu. Měla být celkem pohodlná, ale také poměrně dlouhá. A protože se nám ji kvůli malému synovi nechtělo jít celou, měli jsme v plánu si poslední úsek zkrátit vlastní cestou. Tato naše vymyšlená zkratka na mapě vypadala snadně, jen přejdeme jednoho údolí a jsme tam. Ale tak snadné to nakonec nebylo, protože co na mapě vypadalo jako malé údolí, byla ve skutečnosti dost hluboká a nepřístupná rokle. Ale možná jsme jen špatně odbočili a dostali se k jinému údolí, protože nutno dodat, že samotné turistické značení v některých místech této oblasti není příliš dobré. Každopádně jsme se po několika kilometrech raději otočili a vrátili se s nepořízenou, ale i tak spokojeni s pěknou procházkou a žaludky plnými výborných borůvek.

Kolumbovo vejce

Obr. 1. Blížíme se ke Kolumbovu vejci

Krátká procházka z Boru u Skutče ke Kolumbovu vejci

Další den odpoledne jsme se vydali na druhý pokus a to pohodlnou cestou z Boru u Skutče. Zaparkovali jsme auto na parkovišti uprostřed obce, kterou protíná červená turistická trasa. Po této červené trase jsme se také vydali na necelý kilometr dlouhou cestu. Je to opravdu příjemná a nenáročná procházka, na jejímž konci čeká odměna v podobě zajímavých skal a především hledaného Kolumbova vejce. Tento viklan je pískovcovým blokem, který stojí na skalním podkladu jen na své patě. A opravdu vypadá, že by se každým okamžikem mohl zřítit dolů do údolí.

Kolumbovo vejce

Obr. 2. Kolumbovo vejce

Kříž s vyhlídkovou římsou pro odvážné

Asi 100 metrů od Kolumbova vejce je druhá zajímavá skála s názvem Kříž. Těžko říci, zda je skalní útvar pojmenován podle kříže umístěného na jejím vrchu, nebo je to naopak. Ke kříži se můžete vylézt podívat. Ze zadní strany skály se pak nachází úzká římsa, která odvážlivcům nabízí adrenalinový pohled do hloubky údolí.

Skalní římsa u skály Kříž

Obr. 3. Skalní římsa u skály Kříž

Pokochali jsme se zajímavými skalními útvary, opět se dosyta najedli sladkých borůvek a vrátili se zpět. Tato nenáročná odpolední vycházka byla prostě fajn. Kdo by si ale chtěl udělat pořádný výlet, může obhlídku Kolumbova vejce absolvovat během delšího putování po červeném značení, které prochází prakticky vším zajímavým v oblasti Maštalí.

článek je součástí seriálu: Toulky Českomoravským pomezím 2016

Kam se podívat a co vše lze spatřit na Českomoravském pomezí se dovíme od Martiny Limbergové, která Českomoravské pomezí navštívila v červenci 2016.


diskuse

vložit nový příspěvek