Zřícenina Vítkův hrádek

Na jednom z šumavských vrcholů zvaném Vítkův kámen stojí zřícenina gotického hradu Vítkův hrádek, která nabízí překrásné výhledy do širokého okolí a také zajímavý zážitek v podobě netradičních průvodcovských služeb. Pokud se ocitnete v okolí Frymburku u Lipenské přehrady, určitě si udělejte chvíli času na návštěvu tohoto místa.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Zřícenina Vítkův hrádek je nejvýše položeným hradem, tedy zříceninou hradu, v Česku, stojí ve výšce 1 035 m. n. m. na vrcholu hory Vítkův kámen (někdy se tento název používá i pro samotnou zříceninu). Hora se tyčí na pravém břehu Lipna nad osadou Sv. Tomáš, asi 6 km od obce Přední Výtoň a 7 km od města Frymburk.

Zřícenina Vítkův hrádek

Obr. 1. Zřícenina Vítkův hrádek

Historie hradu Vítkův Kámen

Hrad byl postaven v polovině 13. století rodem Vítkovců jako pohraniční pevnost a také správní středisko panství. Ve svém držení jej však neměli dlouho, na počátku 14. století přešel hrad do majetku Rožmberků. O tři století později, když zemřel poslední zástupce tohoto rodu Petr Vok z Rožmberka, získali panství Eggenbergové a po nich na počátku 18. století Schwarzenbergové, kteří jej vlastnili až do II. světové války. To už ale zdaleka nešlo o hrad v jeho původní podobě. Ten totiž v polovině 18. století vyhořel a poté chátral, než jej v roce 1869 nechali Schwarzenbergové částečně opravit a z hradní věže vybudovat rozhlednu.

Hradní věž

Obr. 2. Hradní věž

Záchrana zříceniny

Jako u mnoha jiných památek a to především v pohraničí, znamenalo i pro Vítkův hrádek období po válce využívání pro vojenské účely. Armádě sloužil až do roku 1989, avšak za tu dobu velmi zchátral. Na konci minulého století se ale všeho ujalo Občanské sdružení Vítkův kámen a dobrovolníkům z něj se podařilo zříceninu zrenovovat a v roce 2005 otevřít pro návštěvníky. A tak se dnes každý zájemce může kochat výhledem z vrcholu bývalé obytné věže (donjonu), která je s rozměry 17,5 x 14 metrů největší dochovanou věží svého druhu u nás.

Výhled na Lipno

Obr. 3. Výhled na Lipno

Výhled z hradní věže

Uvnitř věže je postaveno dřevěné schodiště, po kterém vystoupáte na vyhlídkovou plošinu. Odtud je krásný panoramatický výhled na Lipenské jezero a Šumavu, Novohradské hory a když budete mít štěstí na počasí, tak i na rakouské Alpy. My až tak dobrou viditelnost neměli, ale stejně byl pohled do širého okolí úžasný. A příjemné bylo i posezení v občerstvení uvnitř věže, při kterém jsme si poslechli výklad o historii hradu proložený hrou na kytaru a zpěvem autorských písní vtipného pana průvodce.

Výhled směrem do Rakouska

Obr. 4. Výhled směrem do Rakouska

článek je součástí seriálu: Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015

V seriálu "Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015" nás Martina Limbergová provede okolím Lipna nad Vltavou.


diskuse

vložit nový příspěvek