Židovský hřbitov Brno

Židovské památky lákají turisty pro svou pohnutou historii plnou tragických osudů, ale i pro zajímavou symboliku a atmosféru. V Brně je tou nejvýznamnější památkou Židovský hřbitov, který stojí za návštěvu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení
Obřadní síň Židovského hřbitova

Obr. 1. Obřadní síň Židovského hřbitova

Pohnutá historie Židů v Brně

Brno má mnoho zajímavých historických památek, ale těch židovských byste mezi nimi moc nenašli. Není tu žádná židovská čtvrť, jako mají mnohá jiná města. Přítomnost Židů ve městě stvrzuje prakticky jen dosud fungující Nová ortodoxní synagoga na Skořepce 13. U této funkcionalistické stavby z roku 1936 ale její účel zvenčí ani nepoznáte. Na třídě Kapitána Jaroše se pak nachází rabinát, tedy bydliště a kancelář rabína. Židé to totiž v Brně neměli vůbec jednoduché. V roce 1454 vydal český král Ladislav Pohrobek rozhodnutí o vyhnání Židů z města, a to na popud brněnských měšťanů, kteří se tak snadno zbavili svých konkurentů a věřitelů. Zničena byla do té doby existující židovská čtvrť a židovský hřbitov nacházející se na místě dnešního hlavního nádraží byl přikryt opevněním a později železničním náspem. Beztrestně se vrátit do města mohli Židé až po roce 1848, kdy proběhla velká revoluce v téměř celé Evropě. V roce 1852 pak židovská obec zakoupila pozemky v části Židenice (vznik názvu nemá s Židy nic společného, i když se to přímo nabízí) a založila tu hřbitov. Ten je dnes nejvýznamnější židovskou památkou na území města Brna.

"Les" náhrobků na Židovském hřbitově

Obr. 2. „Les“ náhrobků na Židovském hřbitově

Židovský hřbitov jako významná památka

Židovský hřbitov leží v městské části Židenice, jak už bylo řečeno. Má rozlohu téměř 30 000 m² a je největším židovským hřbitovem na Moravě. Nachází se tu kolem 11 000 hrobů a 9 000 náhrobků. Vstup na hřbitov se nachází v Nezamyslově ulici, vedle něj stojí novorenesanční obřadní síň z roku 1900. Ve vstupní budově najdete informační centrum, kde vám rádi poskytnou informace o zdejším hřbitově i dalších židovských památkách na jižní Moravě. Hřbitov bývá otevřený každý den kromě soboty a větších židovských svátků. A pozor, muži a chlapci by měli mít při vstupu na hlavě nějakou pokrývku!

Hrobky bohatých Židů

Obr. 3. Hrobky bohatých Židů

Atmosféra tohoto místa je velmi silná. Ve stínu mnoha stromů se tu vypíná jeden náhrobní kámen vedle druhého. V přední části jsou menší a skromnější hroby, jejich majitelé patřili mezi chudší obyvatelstvo. Ti movitější jsou pohřbeni v zadní části hřbitova. Tady najdete majestátní náhrobní desky a hrobky, například velikou hrobku rodiny továrníka Löw-Beera. Z dalších slavných osobností pohřbených na tomto hřbitově je to třeba významný prvorepublikový herec Hugo Haas nebo architekt Otto Eisler, autor projektů mnoha rodinných a činžovních domů v Brně. Spoustu náhrobků už ale ohlodal zub času a smyl tak důkazy o tom, kdo a kdy tu byl pochován.

Staré náhrobní kameny

Obr. 4. Staré náhrobní kameny

diskuse

vložit nový příspěvek