Zásadní novinka webu www.cestovatele.info

V článku si dovolím čtenáře informovat od zásadní novince na webu www.cestovatele.info, která vstupuje v platnost dnešním dnem.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Vážení čtenáři,

jistě jste si všimli, že v dnešní době provozovatelé různých webových portálů nabízejí svůj obsah čtenářům prostřednictvím dalších, alternativních kanálů. Můžete si tak své oblíbené weby číst pomocí zařízení firmy Apple, pomocí telefonů nebo tabletů (případně i televize) s operačním systémem Android, stejně tak lze weby číst pomocí různých elektronických čteček knih.

Nejde zůstat stranou a každý musí jít s dobou. I já jsem se rozhodl zpřístupnit obsah webu alternativním kanálem. Nepůjdu však ve středním proudu, abych dal k dispozici aplikaci pro Android, nebo IOS, případně distribuoval obsah ve formátu pro elektronické knihy. Zaměřím se na jiný, dnes dost zanedbávaný, segment trhu. Poskytnu obsah uživatelům 8mi bitových počítačů Atari.

Představení Atari

Firma Atari, založená v roce 1972, dokázala v 80. letech minulého století získat dominantní postavení na trhu počítačových konzolí a osmi bitových počítačů. Firma také pomocí svých počítačů Atari ST zásadně přispěla k rozšíření 16ti bitové platformy, kterou ale nakonec dočasně ovládla firma Amiga. Přes značný úspěch v sedmdesátých a osmdesátých letech se firmě Atari (tak jako jiným výrobcům počítačů) začátkem 90. let minulého století nepodařilo ustát tlak, v té době ještě šestnáctibitových, počítačů označovaných jako „IBM PC kompatibilní“. Firma Atari poté často měnila vlastníka, aby nakonec její jméno jen, jako obchodní značku používala firma Infogrames Entertainment. Před necelým čtvrt rokem, 21.1.2013 firma Atari v naprosté tichosti a bez povšimnutí velkých médií vyhlásila oficiálně bankrot.

Více informací na Wikipedii.

Předplatné webu pro Atari

I přes krach firmy Atari existuje jistě mnoho čtenářů, kteří doma vlastní nějaké to „Atarko“. V redakci webu www.cestovatele.info mám k dispozici dokonce dva počítače Atari 800XL, které v případě, že propojím do clusteru, tvoří známý ostravský superpočítač. Počítač disponující neuvěřitelnými 64Kb paměti RAM a procesorem s taktovací frekvencí 1.79 MHz bohužel nemá žádnou možnost jak se připojit k Internetu. Počítač totiž nemá žádnou možnost, jak se připojit k jakékoliv počítačové síti. Tento malý detail samozřejmě nebrání v distribuci obsahu pro počítače Atari. Na adrese redakce je možné si od 1.4.2013 předplatit za roční předplatné 4788Kč (399Kč za měsíc) předplatné webu www.cestovatele.info na kazetě pro Atari 800XL ve formátu Turbo 2000. V ceně máte 1x měsíčně MC kazetu s novými články, které na webu vyšly a poštovné. V budoucnu hodlám rozšířit možnosti zasílání článků i na 5.25″ disketách, bohužel v současné době k tomu redakce nemá hardwarové prostředky.

Je nutné upozornit, že někteří nástupci počítače Atari 800XL, mezi které patří 800XE, 130XL a 130XE jsou s Atari 800XL zpětně kompatibilní. Na své si tedy přijdou majitelé všech zmiňovaných strojů.

Proč si předplatné objednat a proč zrovna Atari?

Sám vlastním mobilní telefon HTC Desire S s operačním systémem Android. Už několikrát se mi stalo, že jsem se chtěl prostřednictvím telefonu někde na horách podívat například do map, nebo zjistit něco na Internetu, či přímo na webu www.cestovatele.info. Narazil jsem při tom na spoustu technických omezení. Například slabý signál, příliš velký jas slunce na displej a podobně. Co je jednoduššího, než v takové situaci někde v terénu vytáhnout z batohu autobaterii, přenosný televizor, počítač Atari, joystick, magnetofon a několik kazet?

diskuse

vložit nový příspěvek