Zámek Nové Město nad Metují

Navštivte s námi zámek v Novém Městě nad Metují.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Nové Město nad Metují rozhodně patří k místům, které byste neměli minout, pokud se vydáte do Východních Čech a to především kvůli historickému centru města s náměstíčkem, které obepínají zachovalé hradby. Právě v západním rohu tohoto náměstí se tyčí zámek. Na první pohled je zámek Nové Město nad Metují stavba stovky let stará, uvnitř ale nebudete chtít ani uvěřit, že jste v původně pozdně gotickém hradě, přestavěném zásadně v období renesance a také baroka do podoby zámku. Interiér zámku Nové Město nad Metují byl totiž vytvořen až na začátku století dvacátého. Ovšem s citem vlastním použitým stylům jako je secese, kubismus, art deco a funkcionalismus.

Zámek Nové Město nad Metují

Obr. 1. Zámek Nové Město nad Metují

Kudy k novoměstskému zámku?

Do Nového Města nad Metují se dostanete pohodlně vlakem i autobusem, v obou případech jsou spojení poměrně četná. Cesta k historickému centru zabere nejvíce deset minut. Těsně před ním se můžete také napojit na turistický okruh pod hradbami, který je dlouhý jen asi 1,5 kilometru. Pokud dáte přednost pohodlí a do Nového Města nad Metují přijedete autem, můžete bez problémů zaparkovat na náměstí jen pár metrů od zámku. Osobně mohu doporučit přizpůsobit trasu autem tak, abyste přijeli od Dobrušky. Pohled na zámek a historické centrum z této strany opravdu stojí za to.

Nové Město nad Metují - pohled z věže zámku

Obr. 2. Nové Město nad Metují – pohled z věže zámku

Co můžete vidět?

Zámek Nové Město nad Metují nabízí jeden hlavní okruh, který vás provede všemi přístupnými místnostmi. Na interiéru většiny z nich pracovali přední čeští umělci začátku dvacátého století a možná proto některá nadčasová provedení interiéru zámku Nové Město nad Metují téměř vyráží dech. Velmi působivé je také propojení historicky starších prvků s těmi z 20. století. Navštívit můžete také půdu zámku, zámeckou věž a opravdu krásně upravené zahrady.

Zámek Nové Město nad Metují

Obr. 3. Zámek Nové Město nad Metují

Kam na jídlo?

Husovo náměstí před zámkem v Novém Městě nad Metují nabízí řadu možností. Já mohu vřele doporučit Zámek bar. Jídlo bylo skvělé za ceny mezi 150 až 200 korunami. Naprosto senzační byly i obě cukrárny, které na náměstí určitě nepřehlédnete.

Pro ty, kteří by se na Nové Město nad Metují chtěli podívat z opravdu nezapomenutelné vyhlídky, doporučuji zvolit místo, kterému se říká Juránkova vyhlídka. Nachází se v místech zříceniny hradu Výrov u soutoku Bohdašínského potoka a řeky Metuje. Právě sem umístil Alois Jirásek část románu Husitský král. Za návštěvu stojí v nedalekém okolí Nového Města nad Metují například také zámek Opočno.

diskuse

vložit nový příspěvek