Z Ovčárny na Vysoký vodopád

Ještě se rozhodneme podívat se na Vysoký vodopád. Vysoký vodopád je nejvyšší vodopád v Jeseníkách.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Z Ovčárny vycházíme po červené a modré turistické značce směrem na Švýcárnu. Jdeme po asfaltové cestě a už ani nepočítáme, pokolikáté tuto cestu jdeme. Cesta prochází lyžařským areálem a dokonce chvíli cesta vede i přes sjezdovku z Petrových kamenů.

U Barborky (1310 m. n. m.)

Po chvilce jsme u rozcestí jménem U Barborky, kde se od nás odděluje modrá turistická značka směrem na chatu Barborka. My pokračujeme dále k rozcestí Pod Pradědem, kam po chvilce přicházíme.

Pod Pradědem (1410 m. n. m.)

K rozcestí začneme mírně stoupat, stále po asfaltové cestě, kudy proudí davy lidí na Praděd. Na rozcestí se k nám zleva připojuje modrá turistická značka vedoucí z Divokého dolu od dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně.

U rozcestí je informační cedule informující nás o Divokém dole, respektive o sokolu stěhovavém, který v Divokém dole žije. Trochu mě překvapuje, že sokol stěhovavý je nejrychlejší živočich na světě. Živí se ptáky, které loví za letu a při střemhlavém letu dosahuje rychlosti 300 kilometrů za hodinu, čímž se vyrovná formuli 1. Divoký důl je jedno z míst v Jeseníkách, kde tento dravec hnízdí. Sokol stěhovavý vlivem nevhodných látek používaných v zemědělství málem vyhynul, ale od roku 2000 je možné jej opět v Jeseníkách vídat. Dnes d Divokém dole žije asi 20 párů sokolů, což z Divokého dolu dělá místo s největší populací sokola stěhovavého v České Republice. Z informační cedule se rovněž dovídáme, že sokol stěhovavý si hnízda nestaví, buď hnízdí přímo na skalách ve skalních římsách, nebo hnízdo ukradne jiným ptákům, obvykle krkavcům. Sokol se někdy zahnízdí i ve velkých městech na vysokých stavbách jako jsou kostelní věže a podobně. Ve městech má totiž mnoho holubů, které má k snědku.

Praděd, rozcestí (1420 m. n. m.)

Pokračujeme dále a k rozcestí Praděd, rozcestí přicházíme asi po pěti minutách. Dnes jsme zde už byli a to dokonce dvakrát. Jednou při cestě na Praděd a podruhé jsme kolem „profrčeli“ na koloběžce. Tentokrát na Praděd nejdeme a zahneme doleva po červené turistické značce na Švýcárnu.

Švýcárna (1315 m. n. m.)

Na chatu Švýcárna přicházíme asi po půl hodině chůze od rozcestí. Příliš se dne nezdržujeme a pokračujeme dále po modré turistické značce. Z počátku jdeme v podstatě po rovině, po chvilce začneme klesat a nakonec klesáme prudčeji. Za rozcestím Nad Vysokým vodopádem budeme ale klesat opravdu prudce.

Nad Vysokým vodopádem (1125 m. n. m.)

Po necelé tři čtvrtě hodiny chůze od Švýcárny přicházíme k rozcestí Nad Velkým vodopádem. Jsou zde informační cedule o „Jesenické Niagáře“. Studený potok, který na svazích pramení a na jehož toku se nachází Vysoký vodopád, od kterého již nejsem příliš vzdáleni, se v srpnu roku 1880 rozvodnil. Před touto povodní měl Vysoký vodopád kolem 45 metrů na výšku. Povodeň zapříčinila sesuvy půdy a ta se navršila pod vodopádem. Vysoký vodopád má tak dnes „jen“ 28 metrů. Vysoký vodopád je nejvyšší vodopád v pohoří Jeseníky a jeden z největších v České Republice.

Vysoký vodopád - Jeseníky

Obr. 1. Vysoký vodopád – Jeseníky

V korytě Studeného potoka stejně jako v korytě Bílé Opavy roste díky vlhkému prostředí mnoho mechů a játrovek. Na informační ceduli jsou vyjmenovány nivenka, vidoňka a jehnědovka, což jsou samozřejmě slova, která mě osobně nic neříkají. Přírodovědci v dolině Studeného potoka zmapovali 99 různých mechorostů. Na skalní římse poblíž Vysokého vodopádu přivádí na svět mláďata sokol stěhovavý.

Vysoký vodopád - Jeseníky

Obr. 2. Vysoký vodopád – Jeseníky

Pokračujeme dále, tentokrát již prudkým klesáním po modré turistické značce. Asi po čtvrt hodině chůze lesem přicházíme k Vysokému vodopádu.

Vysoký vodopád (1007 m. n. m.)

Vysoký vodopád máme po levé ruce. Je od nás trochu vzdálen, ale vidět je dostatečně. Vydám se k vysokému vodopádu udělat několik fotek. Kousek od Vysokého vodopádu je cedule informující o pravidlech a podmínkách, za jakých je možné na skalách u Vysokého vodopádu provozovat horolezectví. Zdržíme se asi na dvacet minut. Udělám si několik fotek vodopádu, sejdu dolů k rozcestníku a začínáme se vracet na Švýcárnu. Nyní nás bohužel čeká prudké stoupání.

Vysoký vodopád - Jeseníky

Obr. 3. Vysoký vodopád – Jeseníky

Nad Vysokým vodopádem (1125 m. n. m.)

Na rozcestí Nad Velkým vodopádem vystoupáme asi po čtvrt hodině. Zjišťuji, že od vodopádu jdu s kamenem v batohu, který mě tam dali kamarádi jako vtip, když jsem fotil vodopád. Zbavím se kamene a jinak se nezdržujeme a pokračujeme.

Švýcárna (1315 m. n. m.)

K chatě Švýcárna přicházíme po další tři čtvrtě hodiny stoupání. Jsme zde ubytování a náš dnešní výlet zde končí.

Závěr

Stoupání od Vysokého vodopádu ke Švýcárně je opravdu dost prudké. Ostatně musíme při něm překonat v podstatě 300 výškových metrů. Dnes jsme měli v plánu udělat si pohodový den, což se nám asi díky závěrečnému stoupání nepovedlo.

článek je součástí seriálu: Švýcárna 2013

V srpnu roku 2013 jsem já, Jarda a Albert strávili týden na nejstarší turistické chatě v Jeseníkách a porozhlédli jsme se po okolí.


diskuse

vložit nový příspěvek