Z Čech do Polska a pak zase do Čech

  • Randus Petr
  • 14.01.2015
  • 12:00
  • Změněno: 9.11.2014 | 12:03

Dnes se vydáme za hranice. Nebude to za hranice snů, jak bych chtěl každý, ale my se vydáme jen za hranice Polska. Východiskem nám bude Chvaleč, obec na silnici od Turnova - Poříčí směr Radvanice, resp. na železniční trati z Trutnova do Teplic nad Metují.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Chvaleč

Start si dáme obligátně u zastávky vlaku ve Chvaleči. Sejdeme na hlavní silnici a dáme se vpravo proti toku Chvalečského potoka. Projdeme vsí a za autobusovou dolní zastávkou odbočíme na lesní cestu vpravo. Přejdeme opatrně železniční trať a jdeme lesem na státní hranici, zde na svah vrchu Weglarz (568 m. n. m.).

Pustý kostel Okrzesyn

Obr. 1. Pustý kostel Okrzesyn

Cesta vede svahem, stále nad tratí, ale dospěje na mírný hřbítek. Z něho údolíčkem sejdeme strání a přes hranici vstoupíme do Polska. Přímo před námi vidíme zchátralý hřbitovní kostel renesančního původu. Zde také narazíme na různé turistické značky, nás bude zajímat červená. Jdeme po ní severně, tedy vpravo. Ostatně vede tady po silničce, takže orientace je snadná.

Skála smrti

Obr. 2. Skála smrti

Okrzeszyn

Nyní jsme v osadě Okrzeszyn, založené hluboko ve středověku. Dolovalo se tu, lidé se živili různými řemesly, ale dnes je tu spíše klid. Jdeme stále po silnici po červené a pak po modré. Mineme barokní kostel a za ním si můžeme prohlédnout Skálu smrti po pravé ruce. Za křížkem pak přijdeme na rozcestí, odkud se dáme po žluté vlevo. Cesta nás vyvede na úbočí Bogorii (645 m) a dojdeme na hranice. Tudy vede zelená značka a značka naučné stezky. Sejdeme k potůčku a dál proti jeho proudu vpravo. Tady můžeme spatřit zajímavý vodopád.

Bečkovský vodopad

Obr. 3. Bečkovský vodopad

Už jen to, že potok, který je přítokem do Bečkovského potoka, teče přímo ze skály, jinak je asi 3 metry vysoký a v době sucha má málo vody. Vrátíme se na hranici a při cestě od ní stojí křížek. Pokračujeme ale dál po hranici až na Jánský vrch (697 m. n. m.). Jde o zajímavý vrch, vlastně hřeben, protože je tvořen skalnatými stěnami. Je tu i jeskyňka Medvědí doupě. Po chvilce také dojdeme ke Krausově vyhlídce. Klesneme k Petříkovské studánce a od ní již nejdeme po hranici, ale odpoutáme se od ní po žluté značce. Značka nás svede od Petříkovic, odkud pokračujeme po silnici. Je to sice cesta po asfaltu, ale provede nás úzkou skalní soutěskou Chvalečského potoka.

Krausova vyhlídka

Obr. 4. Krausova vyhlídka

Až vyjdeme z lesa, abychom nešli po hlavní silnici, odbočíme vpravo a pak pokračujeme po místní komunikaci podél potoka. Dojdeme až po kostel a po jeho prohlídce se již vydáme na vlakovou zastávku, odkud jsme vyšli.

Trasa měří 16 km, celkové převýšení je necelých 300 metrů, ale všude jsou pěkné cesty.

diskuse

vložit nový příspěvek