Z Bystrého sedla Furkutskou dolinou na chatu Solisko

Z Bystrého sedla pokračujeme Furkutskou dolinou k rozcestí Škutnastá poľana, kde zahneme k Chatě pod Soliskom a tam naší letošní první túru v Tatrách ukončíme.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Bystré sedlo (2300 m. n. m.)

Sejdeme s pomocí řetězu pár metrů z exponovaného místa a usedáme na kameni na svačinu. Při tom se kocháme pohledy na Furkotskou dolinu, do které jsme překročením Bystrého sedla vstoupili. Samozřejmě nezapomínáme fotit. Dominantou našeho výhledu je vrchol Kriváň, na který se za pár dní také podíváme.

Výhled z Bystrého sedla - Vysoké Tatry

Obr. 1. Výhled z Bystrého sedla – Vysoké Tatry

„Jako by kamenem dohodil“ je před námi Vyšné Wahlenbergovo pleso, kolem kterého půjdeme. Zdržíme se asi dvacet minut a začneme prudce klesat.

Vyšné Wahlenbergovo pleso (2157 m. n. m.)

Po chvilce prudkého klesání klesneme na úroveň Vyšného Wahlenbergova plesa. Vyšné Wahlenbergovo pleso je se svou nadmořskou výškou 2157 m. n. m. jedním z nejvýše položených jezer ve Vysokých Tatrách. Pleso obcházíme zleva a mírně klesáme. V podstatě takto mírné klesání nás už bude provázet až k rozcestí Škutnastá poľana.

Vyšné Wahlenbergovo pleso - Vysoké Tatry

Obr. 2. Vyšné Wahlenbergovo pleso – Vysoké Tatry

Nižné Wahlenbergovo pleso (2053 m. n. m.)

Asi po deseti minutách pohodové chůze po kamenech přicházíme k Nižnému Wahlenbergovu plesu. Jedná se o druhé, menší, z dvojce Wahlenbergových ples. Klesáme dále. Postupně se mezi kameny začíná objevovat zeleň až v kleči přicházíme k rozcestí Škutnastá poľana.

Nižné Wahlenbergovo pleso - Vysoké Tatry

Obr. 3. Nižné Wahlenbergovo pleso – Vysoké Tatry

Škutnastá poľana (1710 m. n. m.)

K rozcestí přicházíme asi po necelé tři čtvrtě hodiny mírného a pohodového klesání od Nižného Wahlenbergerova plesa. Mohli by jsme po žluté turistické značce pokračovat dále Furkotskou dolinou až na Tatranskou magistrálu. My se ale rozhodneme, že po modré turistické značce dojdeme na Chatu pod Soliskom, kde se občerstvíme a dolů pojedeme lanovkou. Vydáváme se tedy na modrou turistickou značku.

Chata pod Soliskom (1840 m. n. m.)

K Chatě pod Soliskom přicházíme po dvaceti minutách chůze, při které dnes po dlouhé době stoupáme. Náš dnešní výlet zde v podstatě končí. Ano, nabízí se sice možnost navštívit nedaleký vrchol Predné Solisko, nebo sejít dolů do Štrbského plesa pěšky, my ale volíme občerstvení v chatě a pak cestu dolů lanovkou. Dnes nemáme moc času. Ostatně na Predné Solisko se ještě podíváme v následujících dnech, stejně jako v následujících dnech projdu i druhou, spodní polovinu Furkotské doliny.

Chata pod Soliskom - Vysoké Tatry

Obr. 4. Chata pod Soliskom – Vysoké Tatry

Z informační cedule před chatou se dovídáme, že Chata pod Soliskom je nejmladší z tatranských vysokohorských chat a zároveň také jedna z nejsnadněji dostupných horských chat ve Vysokých Tatrách. Snadná dostupnost je dána nedalekou stanicí lanovky. Vznik chaty souvisí s výstavbou lyžařského vleku na svahu Predného Soliska v letech 1943 – 1944. Lanovka je součástí Lyžařského střediska Štrbské pleso.

Závěr

Cesta přes Bystré sedlo, kterou jsme absolvovali patří ke středně těžkým tůrám. Na několika místech je potřeba použít jistící řetězy. Právě proto není moc vhodná v případě deště, nebo námrazy.

Doporučujeme z našeho průvodce

Štrbské Solisko je turisticky nepřístupný vrchol na hřebeni Solisek.

Štrbské Solisko

Štrbské Solisko je turisticky nepřístupný vrchol na hřebeni Solisek.

Predné Solisko je turisticky přístupný vrchol v hřebeni Solisek.

Predné Solisko

Predné Solisko je turisticky přístupný vrchol v hřebeni Solisek.

Škutnastá poľana je turistické rozcestí ve Furkotské dolině.

Škutnastá poľana

Škutnastá poľana je turistické rozcestí ve Furkotské dolině.

Skok je asi třiceti metrový, turisticky přístupný vodopád v Mlynické dolině na potoku Mlynica.

Skok

Skok je asi třiceti metrový, turisticky přístupný vodopád v Mlynické dolině na potoku Mlynica.

článek je součástí seriálu: Vysoké Tatry 2015

Na podzim roku 2015 jsem se rozhodl spojit své dva koníčky, závodní hra v šachy a turistika a vyrazil jsem společně s Honzou, Jirkou a Standou na v šachovém světě známý turnaj Open Tatry 2016 na Štrbské pleso. Přes den jsme se věnovali turistice a večer byl turnaj.


diskuse

vložit nový příspěvek