Webinář s Tomášem Šebekem

  • Anonym
  • 7.03.2021
  • 22:15
  • Změněno: 7.03.2021 | 22:05

Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

„Žijí své velmi skromné životy v trvalém nebezpečí, a přesto mám někdy dojem, že je jejich vnitřní život smysluplnější.“ Chirurg bez hranic Tomáš Šebek povypráví o své misi v Jemenu

Pomáhal při živelné katastrofě na Haiti, ocitl se ve válečném konfliktu v Afghánistánu, zažil náročné podmínky Jižního Súdánu a jeho poslední mise ho zanesla do Jemenu, kde už pět let zuří válka. Český chirurg a lékař bez hranic Tomáš Šebek přiblíží v úterý 9. března v napínavé online přednášce své zážitky a zkušenosti z místa, které bylo jen před pár lety turistickou destinací. „Kalašnikov je v Jemenu něco jako doplněk k oblečení,“ hovoří oceňovaný lékař. I přes každodenní hřmění střelby, všudypřítomné hrozby cholery, operaci těžce postřelených dětí a nedostatku spánku, se Tomáš Šebek na své jemenské misi snažil pozorovat běžný život, jenž se skrývá pod válečným závojem. Večer s ním nahlédneme do jemenské nemocnice, poznáme lokální podmínky i organizaci Lékaři bez hranic a dozvíme se z první ruky o místě, kde se odehrává v současnosti největší humanitární katastrofa na světě.

Jaká je situace v Jemenu dnes, kdy svět bojuje s pandemií koronaviru?

Tomáš Šebek: Pandemie koronaviru postihuje svět bez rozdílu, jak napovídá tento termín. Zatímco jsme dosud sledovali vlny epidemie cholery anebo eboly daleko za hranicemi našich obydlí, teď si uvědomujeme, že chráněný není nikdo. O to hůře dopadá taková vlna na země, ve kterých byl omezený anebo plně nefunkční systém poskytování zdravotní péče ještě před pandemií. Tam patří i Jemen, který je i bez COVID 19 díky probíhající válce největší humanitární katastrofou současnosti. Už tak omezené možnosti jako poskytovat kvalitní medicínský servis se komplikují epidemiologickými opatřeními a nároky na logistické a materiálové zajištění. Já osobně to slýchám trochu z druhé ruky. Ale na misi s Lékaři bez hranic v Jemenu je mimo jiné i můj kamarád, lékárník Stanislav Havlíček, který na téměř denní bázi posílá reporty na téma, jak složité je poskytovat humanitární pomoc v době koronavirové.

MUDr. Tomáš Šebek

Obr. 1. MUDr. Tomáš Šebek

Jemen byla vaše již několikátá mise v pořadí. Překvapilo vás na ní něco jakožto zkušeného lékaře bez hranic?

Tomáš Šebek: Vždycky mě znovu a znovu překvapí statečnost místních lidí, kteří ve válce žijí své velmi skromné životy v trvalém nebezpečí, a přesto mám někdy dojem, že je jejich vnitřní život smysluplnější. Potýkají se se základními otázkami bytí a existence, v šílených podmínkách vychovávají své děti, defacto netuší, co bude za pár hodin, zítra, za týden.

Proč jste šli do Jemenu jako Lékař bez hranic?

Tomáš Šebek: Jemen je obrovská země s téměř třiceti miliony lidí, která je tak trochu na pokraji pozornosti zbytku civilizace přesto, že je to katastrofa obrovských rozměrů. Lékaři bez hranic v Jemenu působí na 13 místech, angažujeme přes 2 000 lidí a jen z Československa tam putovala pomoc vysoko přes 20 milionů korun. Kdyby to někomu přišlo jako kapka v moři, tak třeba pitnou vodu pro 100 rodin na týden pořídíte za 600 Kč. Můj cíl je stále stejný. Vystudoval jsem medicínu v bezpečné zemi a mohu-li alespoň trochu přispět svou zkušeností tam, kde je to nejvíce potřeba, cítím se skoro privilegovaný, když mi to okolnosti a kolegové umožní.

Jak vnímali v Jemenu vaše působení místní – ať už ti, kteří potřebovali pomoc, nebo místní autority?

Tomáš Šebek: Všude tam, kde dlouhodobě působí, mají Lékaři bez hranic téměř bezvýhradně vynikající renomé. Stejná je situace v Jemenu. Jako nezávislá, apolitická a nestranná je organizace Lékaři bez hranic vnímána jako zásadní v pomoci zejména civilnímu obyvatelstvu, kterému poskytuje péči bezplatně. Jak běžní lidé, tak i místní autority nás podporují a obvykle i všemožně chrání.

MUDr. Tomáš Šebek

Obr. 2. MUDr. Tomáš Šebek

S jakými problémy se potýkají Jemenci? Ať už jde o zdravotní problémy, nebo jako společnost?

Tomáš Šebek: Problémům jemenské společnosti nerozumím. Respektive necítím se být tím, kdo by je měl hodnotit. Současný válečný konflikt a jeho historické souvislosti jsou velmi komplikované a myslím, že i pro člověka přímo z Jemenu může být situace někdy nepřehledná. Co se zdravotního systému týče, ten je nefunkční. Počínaje tím, že země negeneruje nové lékaře, protože má zavřené školy, konče personálním i materiálovým nedostatkem zejména v oblastech mimo velká města. Ale i v aglomeracích chybí základní obory a dostupnost lékařské péče je na bídné úrovni. Lidé v Jemenu se potýkají se základními otázkami přežití, nedostatkem pitné vody a jídla. Především si ale civilisté, se kterými jsem měl možnost mluvit, přeji, aby válka co nejdříve skončila.

Když člověk zažije něco, co se výrazně liší od jeho běžného života, zejména pokud jde o nějakou extrémní situaci, zvykne si uvědomit, jak dobře se má doma a hodnotu věcí, které mu předtím přišly běžné. Máte to tak i vy po misi?

Tomáš Šebek: K tomu není, co bych dodal. Přesně tak to je. Jedině snad dovětek, že na tohle zjištění nemusíte obrazně jezdit na druhý konec světa. Stačí, když se budeme všichni zajímat trochu více i o globální problémy světa namísto toho, co se děje na našich předzahrádkách.

Už je to rok, co jste byl v Jemenu na misi. Máte v plánu se tam vrátit nebo vycestovat na misi na nové místo?

Tomáš Šebek: Lékaři bez hranic mi zcela jistě přirostli k srdci doživotně. Ta myšlenka a její provedení je geniální, mění se jen kulisy a lidé. Protože čekáme v rodině v řadě čtvrtou radostnou událost, myslím si, že má aktivita se na chvíli omezí na pouze domácí podporu. Chtěl bych se někdy vrátit všude tam, kde jsem už byl. Ideálně už v době, kdy tam panuje mír. To bych si pro místní moc přál. Až jednou zase pojedu, pojedu především tam, kde mě budou nejvíce potřebovat.

MUDr. Tomáš Šebek

je všeobecný chirurg, který pracuje v pražské Nemocnici Na Františku a který je součástí mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. Na svou první misi s nimi odešel před deseti lety na zemětřesením zdevastované Haiti. Později se tam vrátil. Dvakrát pracoval v traumacentru Lékařů bez hranic v Kundúzu v Afghánistánu. Lékařskou péči poskytoval také lidem v Agoku na pomezí Súdánu a Jižního Súdánu. Celkem absolvoval s touto organizací šest misí, naposledy působil ve válkou zmítaném Jemenu. Svou zkušenost z misí popsal v blozích, které vyšly i knižně. Kromě toho, že je Tomáš Šebek odvážný a velmi zdatný chirurg, stál také u zrodu portálu uLekare.cz, který je dnes největší lékařskou online poradnou na českém webu.

MUDr. Tomáš Šebek

Obr. 3. MUDr. Tomáš Šebek

9. 3. (úterý)

Start: 19:00 hod.

Vstupenky: bit.ly/Sebek_0903

Event: https://www.fb.com/events/426863645071058

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.