Vzhůru na hrad!

Bratislava, správní centrum sousední Slovenské republiky, je svou polohou poměrně netypické hlavní město. Leží totiž na samém jihozápadním okraji země a jako jediné hlavní město na světě hraničí hned se dvěma státy – na západě s Rakouskem a na jihu s Maďarskem. I když z Brna, kde bydlím, je to sem jen necelá hodina a půl vlakem, navštívila jsem Bratislavu poprvé teprve nedávno na jeden prodloužený víkend. A byla jsem mile překvapena krásou tohoto města.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Grasalkovičův palác

Je sobotní dopoledne a s přítelem jsme po hodině a dvaceti minutách jízdy vystoupili na bratislavské Hlavné stanici. Bez otálení se vydáváme pěšky do centra města. První významnou památkou, kolem které vedou naše kroky, je rokokový Grasalkovičův palác na Hodžově náměstí.

Obr. 1. Grasalkovičův (Prezidentský) palác a kašna Svet na Hodžově náměstí.

Postavit jej nechal v roce 1760 chorvatský hrabě Anton Grassalkovich pro sebe a svou rodinu, tehdy ještě na volném prostranství před městským opevněním. Palác je dnes sídlem prezidenta Slovenské republiky, a proto je známější spíš pod názvem Prezidentský palác. Za palácem se rozléhá Prezidenstká zahrada. Tu ale navštívíme až později, teď kolem paláce míříme dál do ulice Palisády, kde máme zamluvené ubytování. Po odložení věcí pak touto ulicí pokračujeme až k hradu.

Bratislavský hrad

Obr. 2. Bratislavský hrad

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad je pyšnou dominantou historické části města. Tyčí se na skalním ostrohu nad protékající řekou Dunaj a z mnoha míst ve městě nejde přehlédnout. Jeho čtvercový královský palác se čtyřmi věžičkami a jedním nádvořím tvoří neodmyslitelnou součást panorama Starého města. Vyvýšenina nad řekou byla osídlena už v dobách dávno před naším letopočtem, první kamenný hrad tu pak vznikl v 10. století. Postupně byl přestavován v různých architektonických stylech, až získal v 17. století svou barokní podobu. Tu má i nyní, není ale původní. V roce 1811 totiž hrad až do základů vyhořel a zůstal tak téměř jedno a půl století. K rekonstrukci ruin se přistoupilo až v letech 1953 – 1968, kdy byla zdařile obnovena jeho majestátnost.

Barokní zahrada u Bratislavského hradu

Obr. 3. Barokní zahrada u Bratislavského hradu

Dnes jsou v Bratislavském hradě umístěny expozice Slovenského národního muzea. Bratislavský hrad je vyhledávaným cílem turistů i místních také pro úžasné výhledy na Staré město, řeku a čtvrť Petržalka rozkládající se na druhém břehu Dunaje. Při procházce je tak pořád čím se kochat.

Výhled z hradeb Bratislavského hradu

Obr. 4. Výhled z hradeb Bratislavského hradu

Jakmile jsme si užili všechny krásy hradního návrší a výhledů z něj, sešli jsme Zikmundovou bránou, nejzachovalejší původní stavbou hradu z 15. století, do uliček podhradí a vydali se prozkoumat další zajímavosti města. A těch má Bratislava ve svém centru opravdu dost.

článek je součástí seriálu: Bratislava ve třech dnech

Co vše lze stihnout v Bratislavě za 3 dny? Martina Limbergová provede čtenáře Bratislavou a ukáže, co vše se dá v Bratislavě za 3 dny stihnout.


diskuse

vložit nový příspěvek