Výstup na Lysou horu přes Albínovo náměstí

Letso v létě jsme si já, Albert a Jarda zašli na Lysou horu. Zvolili jsme si méně obvyklou cestu přes Albínovo náměstí.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Náš výstup začínáme jednu letní sobotu v železniční stanici Ostravice zastávka v dopoledních hodinách. Hned u kolejí je stejnojmenný rozcestník turistických značek.

Ostravice zastávka (402 m. n. m.)

Vydáme se po modré turistické značce, která zde začíná a vede směrem k Bezručovu srubu, který je půl kilometru. Značka nás asi 50 metrů vede kolem kolejí a poté zahne doprava a převede nás po mostě přes řeku Ostravice. Kousek za mostem je další turistické rozcestí.

U Bezručova srubu (398 m. n. m.)

Z rozcestí směřuje ukazatel doleva k Beručovému srubu, my se ale vydáme po modré turistické značce doprava. Jdeme po asfaltové cestě chatovou oblastí, po chvilce začneme mírně stoupat.

Po více než půlhodině chůze přicházíme ke značenému rozcestí, nejedná se však o klasické turistické rozcestí (nejsou na něm napsány vzdálenosti). Je u něj také cedule, která nás informuje, že vcházíme do chráněné krajinné oblasti Beskydy. Pokračujeme po modré turistické značce směrem na Albínovo náměstí.

U Zbuja

Po další půl hodině přicházíme k rozcestí U Zbuja. Opět se nejedná o klasické turistické rozcestí, ale ukazatele zde jsou. U rozcestí je velká louka a na její druhé straně je dřevěnice s restaurací, která se jmenuje U Zbuja dřevjanka (710 m. n. m.). V restauraci se zastavujeme asi na ¾ hodiny. Kolem restaurace je spousta lidí, kteří sedí venku na louce a mají z restaurace většinou pivo.

Vrchol Lysé hory v pohoří Beskydy focený od dřevjanky u Zbuja

Obr. 1. Vrchol Lysé hory v pohoří Beskydy focený od dřevjanky u Zbuja

Staškov rozcestí (755 m. n. m.)

Po pár minutách od dřevěnice přicházíme k rozcestí turistických značek jménem Staškov rozcestí, kde naší cestu křižuje zelená turistická značka. Je zde turistické odpočívadlo s cedulí Albínovo náměstí a pod tímto názvem je rozcestí označeno v mapě. Z rozcestí se vydáme doprava po zelené turistické značce.

Pod Lukšincem (860 m. n. m.)

Po necelých dvaceti minutách přicházíme k rozcestí Pod Lukšincem. Na rozcestí se k nám zleva připojuje žlutá turistická značka. Dále budeme pokračovat po žluté a zároveň zelené turistické značce na Lukšinec.

Lukšinec (953 m. n. m.)

Po čtvrt hodině přicházím k rozcestí Lukšinec. U rozcestí je turistické odpočívadlo, kde na chvíli usedáme. Rozcestí Lukšinec je na „červené“ trase z Ostravice na Lysou horu, kterou spousta lidí používá k výstupu na Lysou horu nejčastěji. Z rozcestí pokračujeme po červené turistické značce až na vrchol.

Po čtvrt hodině chůze z Lukšince přicházíme k lesní cestě, kterou jsme vždy jen křížili a pokračovali lesem dále. Tentokrát však červená turistická značka vede po této lesní cestě. V okolí Lysé hory se změnilo turistické značení, což nás trochu překvapilo. Po chvíli se připojíme na původní cestu. Asi po půl hodině vcházíme do přírodní rezervace. Na obloze se začínají seskupovat mraky, vypadá to, že asi vcházíme do bouřky.

Po dalších asi pěti minutách přicházím k nepojmenovanému rozcestí pod vrcholem, kde se k nám připojuje žlutá a modrá turistická značka. Albert s Jardou jsou už někde ve předu.

Lysá hora (1323 m. n. m.)

Po pěti minutách přicházím na Lysou horu. Zrovna ten den tu byla nějaká akce a bylo zde i pódium, je už ale 16 hodin odpoledne a akce skončila. Pódium právě balí. Setkávám se zde s Albertem a Jardou a jdeme se vyfotit na vrchol a rozhlédnout se z vrcholu. Poté navštívíme vrcholovou restauraci, kde jsme asi hodinu a půl, poté se vydáme dolů. Trasu dolů volíme po červené turistické značce až do Ostravice. Půjdeme celkem rychle, chceme totiž stihnout vlak.

Po dvanácti minutách klesání přicházíme k nepojmenovanému rozcestí, kde se od nás odděluje modrá a žlutá turistická značka. Pokračujeme dále po červené turistické značce.

Lukšinec (953 m. n. m.)

Po tři čtvrtě hodiny klesání přicházíme k rozcestí Lukšinec, kde jsme dnes již byli. Tentokrát však budeme pokračovat po červené turistické značce.

Butořanka (730 m. n. m.)

Po necelých dvaceti minutách rychlého klesání přicházíme k rozcestí jménem Butořanka. Kousek od rozcestí (asi 200 metrů po červené turistické značce) je pramen pitné vody. Pokračujeme dále po červené turistické značce na Ostravici. Vcházíme na asfaltovou cestu, po které půjdeme až dolů do Ostravice.

Po dvaceti minutách rychlého klesání míjíme lanové centrum.

Ostravice

Po dalších dvaceti minutách přicházíme do Ostravice. Sestup z Lysé hory trval bezmála dvě hodiny. Chvilkami však spíše připomínal běh. Vlak se nám podařilo stihnout, byli jsme v Ostravici dokonce o deset minut dříve.

diskuse

vložit nový příspěvek