Výlet do krajiny slunce a vína

Krásné jarní počasí nás vylákalo na malý výlet kousek na jih od Brna, do krajiny osázené vinohrady. Naším cílem byla především nová rozhledna u obce Kobylí, ale stihli jsme toho za jedno odpoledne víc.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Rozhledna na Kobylím vrchu

Kobylí je malá vinařská vesnička na jihu Moravy, v okrese Břeclav, zhruba 20 km severně od tohoto okresního města. Na podzim roku 2018 tu otevřeli rozhlednu, která je zajímavá nejen svým netypickým vzhledem. Stojí na kopci zvaném Kobylí vrch, mezi místními je ale spíš známý jako Homole. Rozhledna dostala název Stezka nad vinohrady a ty jsou tu opravdu všude kolem. Každého návštěvníka na první pohled zaujme unikátní kruhový tvar rozhledny a absence schodů, díky čemuž je přístupná i handicapovaným lidem. Cesta na vrchol měří 65 metrů a rampa tvoří téměř uzavřený kruh o 334°, což odkazuje k nadmořské výšce kopce Kobylí vrch (334 m.n.m.).

Stezka nad vinicemi

Obr. 1. Stezka nad vinicemi

Konec rozhledny se nachází ve výšce pouhých 7,6 metrů nad zemí, ale díky umístění na nejvyšším bodě v okolí je odtud krásný výhled do širokého kraje. K vidění je Pálava, Lednicko-Valtický areál, Malé Karpaty a při štěstí na počasí i rakouské Alpy. A zajímavé jsou i cedulky, které jsou rozmístěny na podlaze rampy. Upozorňují na aktuální i historické události spojené s obcí, na důležitá místa v okolí a některé vedou k zamyšlení nad sebou.

Vinice a obrysy Pálavy v dálce

Obr. 2. Vinice a obrysy Pálavy v dálce

Malý moravský „Hobitín“

I sousední obec Vrbice je malebnou vinařskou vesničkou, jako ostatně všechny v okolí. Sem nás nepřilákala rozhledna, ale dřevěný větrný mlýn a vinařské sklípky s neobyčejnou atmosférou. Obojí se nachází v části obce zvané Stráž, podle kopce, na kterém leží. Místu vévodí kostel svatého Jiljí se svou 35 metrů vysokou věží. Vedle kostela a místního hřbitova stojí Mohyla míru, památník k osvobození obce na konci II. světové války. Z tohoto místa se nabízí velmi pěkný výhled do okolí. A nedaleko stojí i onen dřevěný mlýn. Nikdy ale nebyl funkční, je jen replikou původních mlýnů, které v obci kdysi stávali. Celý kopec Stráž je doslova protkán vinnými sklepy a to v sedmi patrech. Tyto sklípky zaujmou na první pohled svou jednotnou podobou s pseudogotickým průčelím. Právě proto se tomuto místu někdy přezdívá „Hobitín“, protože opravdu tak trochu připomíná rodnou vesničku hrdinů ze slavného díla Pán prstenů. Pokud byste ale chtěli zavítat do některého ze sklípků, je potřeba se dopředu domluvit s majitelem nebo si zjistit, kdy se tu pořádají akce spojené s otevřením sklepů.

Vinné sklepy na Stráži, v pozadí kostel sv. Jiljí.

Obr. 3. Vinné sklepy na Stráži, v pozadí kostel sv. Jiljí.

Rozhledna Slunečná

O kousek dál u obce Velké Pavlovice stojí rozhledna Slunečná. Středem její dřevěné konstrukce se vine ocelové točité schodiště se 75 schody, které končí vyhlídkovou plošinou ve výšce 15 metrů. Vidět z ní jsou okolní vinařské obce, stráně pokryté vinohrady i široké okolí od Pálavy až k vrcholkům Alp při dobré viditelnosti. My si tu vzhledem k pozdní hodině nevychutnali ani tak pohled do okolní krajiny, zato západ slunce byl odtud opravdu úchvatný.

Rozhledna Slunečná při západu slunce

Obr. 4. Rozhledna Slunečná při západu slunce

Krajina slunce a vína na samém jihu Moravy má rozhodně co nabídnout, ať už jsou to zajímavá místa stvořená člověkem nebo přírodní krásy. Je tu zkrátka hezky a stojí za to poznat to tu blíž.

diskuse

vložit nový příspěvek