Výlet do Bošovic za papoušky

Co se týče zoologických zahrad, máme v Česku hned několik unikátů. Jedním z nich je Papouščí zoo v Bošovicích na Brněnsku. Udělejte si výlet do této malé jihomoravské vesnice a prohlédněte si krásné papoušky z různých koutů světa.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Papoušci, kam se podíváte. Přesně to najdete v Bošovicích, malé vesničce ležící asi 25 km jihovýchodně od Brna. Na zahradě svého rodinného domu tu manželé Škrhákovi vybudovali unikátní Papouščí zoo, jakou nenajdete v celé Evropě. Jejich sbírka papoušků vznikala přes 40 let, za tu dobu se posunula od prvních andulek v dětství přes velké úspěchy v chovatelství různých druhů papoušků až k dnešní rozsáhlé kolekci exotických opeřenců. Samotná zoologická zahrada byla oficiálně založena v roce 2008 a své brány otevřela prvním návštěvníkům v srpnu 2011. Od té doby její obliba rok od roku stoupá.

Papouščí zoo Bošovice

Obr. 1. Papouščí zoo Bošovice

Unikátní sbírka exotických papoušků

Papouščí zoo je k vidění přes 200 papoušků, zástupců více než 50 druhů pocházejících z Ameriky, Austrálie a Afriky. Můžete tu vidět papoušky kakadu a žako, ary, aratingy, amazoňany a amazónky, včetně vzácných druhů, které jsou v zajetí chovány ojediněle a ve volné přírodě patří mezi nejohroženější, například ary červenouché nebo amazoňany nádherné.  U každé z 80 voliér nechybí informace o jejích obyvatelích, aby se návštěvníci nejen pokochali krásou papoušků, ale dozvěděli se o nich i mnoho zajímavého. Kromě toho se tu konají i různé přednášky a výstavy, které mají svět opeřenců ještě více přiblížit všem zájemcům.

Ara arakanga

Obr. 2. Ara arakanga

Příjemné prostředí k relaxaci

Papouščí zoo je sice rozlohou malá, ale velmi příjemná. Peří papoušků hraje všemi barvami a pohled na ně je fascinující. Kromě samotných okřídlených obyvatel potěší oko návštěvníka i krásné prostředí, které navozuje pohodu. Nechybí tu vodní plochy, fontánky, spousta rostlin nebo altánek k nerušené relaxaci a pozorování papoušků. Děti potěší malý dětský koutek se zvířátky a určitě i palačinka, zmrzlina nebo jiná dobrota v Café Kakadu, kde se dá odpočinout a načerpat atmosféru místa. Za papoušky se můžete vydat od března do listopadu každý den, v zimních měsících pak jen na speciální akce, například vánoční komentované prohlídky.

Příjemné prostředí zve k relaxaci

Obr. 3. Příjemné prostředí zve k relaxaci

Tvrz Bošovice

Pokud vám v Bošovicích zbude ještě chvíle času, vyšlápněte si na kopec nad obcí, kde stojí goticko-romantická tvrz z 15. století. Tato velká stavba obdélníkového půdorysu, s hranolovou věží v nároží, byla kdysi významnou správní tvrzí, bohužel postupem staletí její využití neodpovídalo původnímu významu a stejně tak péče o ni. Velkou pohromu pro ni pak znamenala rekonstrukce započatá v druhé polovině minulého století. Stejně jako na mnoha jiných místech republiky, i tady byla prováděna poměrně nešetrně, a tak kromě pozitivních změn v podobě nové střechy, přišla tvrz například o některé historicky cenné zdobné prvky. Po roce 1989 pak rekonstrukce nemohla pokračovat kvůli sporům o vlastnictví, které trvají dodnes. Přitom by tu dobře promyšlené opravy byly velmi zapotřebí. Bošovická tvrz tak bohužel svým žalostným stavem budí spíš smutné pocity, přesto ale atmosféra místa stojí za návštěvu.

Tvrz Bošovice

Obr. 4. Tvrz Bošovice

diskuse

vložit nový příspěvek