Vodopád Skok

Vodopád Skok je třetí nejvyšší vodopád ve slovenské části Vysokých Tater. Cesta k němu není nijak náročná a je vhodná i pro příležitostné turisty.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Při jednom z pobytů ve Vysokých Tatrách se rozhodneme k nenáročné a pohodové tůře ze Štrbského plesa na vodopád Skok.

Štrbské Pleso

Cesta k vodopádu Skok vede ze Štrbského Plesa. My začínáme náš výlet na nádraží TEŽ ve Štrbském Plese. Po chvilce chůze po asfaltové cestě od nádraží dojdeme k prvnímu turistickému rozcestníku, který není pojmenován. Podle něj nám bude cesta na vodopád Skok trvat jednu hodinu a 35 minut. Pokračujeme dále po asfaltové cestě, na které se nachází stánky se suvenýry. Máme pocit, jako by jsme procházeli tržnicí. Po asi dalších pěti minutách přijdeme k rozcestí Rázcestie pred Helisom.

Doporučujeme z našeho průvodce

Lyžařské středisko Štrbské pleso

Lyžařské středisko Štrbské pleso je ski areál poblíž Štrbského plesa. Kromě zimních sportů nabízí v létě také lanovku k Chatě pod Soliskom.

Štrbské pleso je pleso nacházející se v místech spojení Furkotské a Mlynické doliny v osadě Štrbské Pleso.

Štrbské pleso

Štrbské pleso je pleso nacházející se v místech spojení Furkotské a Mlynické doliny v osadě Štrbské Pleso.

Odbočka pri Heliose

Odbočka pri Heliose je turistické rozcestí na Tatranské magistrále v osadě Štrbské Pleso.

Rázcestie pred Heliosom

Rázcestie pred Heliosom je turistické rozcestí Tatranské magistrály nacházející se v osadě Štrbské Pleso.

Rázcestie pred Heliosom (1350 m. n. m.)

Rázcestie pred Heliosom se odděluje doprava červená turistická značka směřující směrem na Popradské pleso od žluté turistické značky směřující k vodopádu Skok a dále Mlynickou dolinou na Bystré sedlo. My se vydáme po žluté turistické značce. Vodopád Skok je dle rozcestníku vzdálen jednu a půl hodiny cesty.

Lyžařské středisko Štrbské pleso

Žlutá turistická značka nás chvíli ještě vede po asfaltové cestě až k Lyžařskému středisku Štrbské pleso, kde asfalt opouštíme. Již z dálky vidíme po levé straně dva velké skokanské můstky. U Lyžařského střediska Štrbské pleso je několik lanovek, jejich největší využití bude bez pochyby hlavně v zimě. I přesto je jedna lanovka v provozu. Je to lanovka, která jede na Chatu pod Soliskom.

Okolí vodopádu Skok - Mlynická dolina, Vysoké Tatry

Obr. 1. Okolí vodopádu Skok – Mlynická dolina, Vysoké Tatry

Pokračujeme dále po žluté turistické značce, ostatně po jiné, než žluté turistické značce dnes již nepůjdeme. Místy spatříme na pravé straně potok Mlynica, což je potok, na kterém se vodopád Skok nachází. Nejprve jdeme lesem, který se postupně změní na kosodřevinu. V závěru cesty už zmizí i kosodřevina a jdeme jen kamennou krajinou. Asi hodinu chůze od Rázcestie pred Heliosom se potok připojí přímo k chodníku po kterém jdeme. Po další necelé půl hodině přicházíme k vodopádu Skok.

Vodopád Skok

Vodopád Skok

Obr. 2. Vodopád Skok

Vodopád Skok je vidět již z dálky a bezprostředně před ním se nachází několik málo v mapě nepojmenovaných jezírek na potoce Mlynica.

Vodopád Skok je vysoký 25 metrů a potok Mlynica na jeho vrcholu dosahuje šířky jednoho metru. Jedná se o třetí nejvyšší vodopád na slovenské straně Vysokých Tater.

Vodopád Skok - Vysoké Tatry

Obr. 3. Vodopád Skok – Vysoké Tatry

U vodopádu se zastavíme, odpočineme si a uděláme několik fotografií. Poté se vydáme stejnou cestou zpět. Jiná možnost by byla pokračovat dále po žluté turistické značce Mlynickou dolinou přes Bystré sedlo a pokračovat na Štrbské Pleso, čímž udělat okruh. Jednalo by se ale o delší a trochu více náročnější tůru. Cesta ze Štrbského plesa k vodopádu Skok je přístupná celoročně, pokračovat dále na Bystré sedlo je ale možné jen v letní sezóně v období od 16.6 do 31.10.

Vodopád Skok - Vysoké Tatry

Obr. 4. Vodopád Skok – Vysoké Tatry

Štrbské Pleso

Cesta zpět na Štrbské pleso trvá necelou hodinu a půl, tedy není nijak výrazně rychlejší, než cesta opačným směrem. Po cestě se stavíme na Štrbském Plese v jedné z místních kolib na něco k snědku.

Závěr

Vodopád Skok - Vysoké Tatry

Obr. 5. Vodopád Skok – Vysoké Tatry

Výlet ze Štrbského Plesa na vodopád Skok a zpět není nijak náročný a je vhodný i pro sváteční turisty. Chůze tam i zpět trvá necelé tři hodiny a k tomu je vhodné připočíst i nějakou dobu na „kochání se“ vodopádem.

diskuse

vložit nový příspěvek