Stopami hornictví a za krásnými výhledy

  • Randus Petr
  • 29.09.2014
  • 0:00
  • Změněno: 6.08.2014 | 19:38

Jednou z nejčastějších zastávek při cestování Šumavou jsou Velhartice. Všichni známe Buška z Velhartic, znalce vína, rod vymřel někdy v 17. století. Hrad je dnes zajímavý zejména mostem, který je ale v dezolátním stavu. Nechme hrad hradem a vydejme se do okolí, které nám nabízí překrásnou přírodu, ale i zajímavé stavby a památky.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Sejdeme se na náměstí, kde od kašny vyrazíme po červené na Ostružnou a Horní Staňkov. Sejdeme k říčce Ostružné a pod hradem začneme lesem stoupat na hřbet (Liščí díry). Za chvilku dojdeme do osady Horní Staňkova, jehož centrem je opravený velký dvůr se zámečkem z roku 1833.

Kostel Hory Matky Boži

Obr. 1. Kostel Hory Matky Boži

Horní Staňkov

Ze Staňkova máme dvě možnosti k dalšímu cíli, což je osada Hory Matky Boží. Buď se můžeme od rozcestníku dát severně po neznačené a sejít do údolí a pak přes Drouhavec dojít do cíle (2 km), nebo jít dál po červené a pak odbočit po žluté (3,3 km). Osada, kdysi ale královské město, lidově zvaná hanlivě Zlámané hory, byla založena horníky v 16. století. Zlata bylo nakonec málo, což se lze přesvědčit v místním muzeu. Po památkách v přírodě vede naučná stezka, kterou jsme buď již objevili, nebo brzo objevíme.

Hory Matky Boží

Obr. 2. Hory Matky Boží

Dominantou vsi je raně barokní kostel, ale také Kalvárie se studánkou a křížovou cestou. Podívat se můžeme i na starý pivovar, skalní vyhlídka nad táborem a další vyhlídky v okolí.

Ujčín

Zámek Ujčín

Obr. 3. Zámek Ujčín

Pokračujeme dál po žluté severním směrem, vpravo můžeme obdivovat výhledy. Dojdeme do lesa a po 150 metrech odbočíme na rovnou lesní cestu vlevo. Klesneme ve směru potůčku z lesa a dojdeme do Ujčína. Dominantou této vsi je vzorně opravený zámek, bývalá tvrz. Ale jedinou nevýhodou je, že je nepřístupný.

Svatobor od Cihelen

Obr. 4. Svatobor od Cihelen

Jinak v Ujčíně je dobrá restaurace, takže se můžeme občerstvit. Pak dojdeme ke kapličce ve středu osady a vlevo kolem oplocení zámku jdeme skoro jižně a polní cesta nás dovede až do Tajanova. Zdejší zámeček je mnohem méně významný než Ujčín, ale stejně jako on je nepřístupný. Z Tajanova pokračujeme stále jihozápadně po silničce až od Velhartic.

Trasa měří 13 km, převýšení je celkově 300 metrů, cesty jsou pohodlné, i když asi ne vždy vhodné pro kočárky.

diskuse

vložit nový příspěvek