Stezka korunami stromů – skvělý zážitek z Lipna

Stezka korunami stromů je jednou z nejvyhledávanějších atrakcí v okolí přehrady Lipno. Po její návštěvě musím dát za pravdu všem, kteří jsou z ní nadšeni. Projít se po lávce ve výšce korun vzrostlých stromů a pokochat se úžasným výhledem opravdu stojí za to. Navíc je to výlet nenáročný a díky bezbariérovému přístupu dostupný pro všechny.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Stezka korunami stromů je v České republice unikátní stavba, která nabízí velmi pěkný zážitek. Byla vybudována na vrcholu hory Kramolín, pod kterým leží město Lipno nad Vltavou. Odtud je také stezka nejlépe přístupná. Její slavnostní otevření proběhlo 10. července 2012 a od té doby je chloubou okolí. Stezka měří 372 metrů a postupně stoupá do výšky 24 metrů. Chůzi po ní zpestří dětem i dospělým několik zastávek s naučnými zajímavostmi o lese, lesním hospodářství a lanových překážkových drah.

Jedna z naučných zastávek stezky

Obr. 1. Jedna z naučných zastávek na cestě vzhůru

Úžasný pohled na Lipno a Šumavu

Poté na lávku navazuje 40 metrů vysoká vyhlídková věž, kterou je zakončena. Na ní ujdete dalších 303 metrů po točité lávce. Nemusíte se přitom bát náročného výšlapu. Stoupání se v celé délce stezky pohybuje mezi 2 – 6 % a jde tak jen o příjemnou procházku. Lávka je navíc široká 2,5 metru, takže se na ní pohodlně vyhne hodně lidí.

Vyhlídková věž Stezky korunami stromů

Obr. 2. Vyhlídková věž

Okolní les si prohlédnete důkladně od kmenů stromů až po jejich koruny a nakonec se pokocháte výhledem na Lipenskou přehradu, Šumavu a při dobré viditelnosti i vrcholky Alp. Ostatně na vrcholu vyhlídkové věže se ocitnete ve výšce 941 m.n.m., takže je pohled na okolí opravdu krásný. A po cestě dolů pak můžete svůj zážitek znásobit jízdou v nejdelším suchém tobogánu v Česku měřícím 52 metrů, který vede středem vyhlídkové věže.

Stezka vinoucí se mezi korunami stromů

Obr. 3. Stezka vinoucí se mezi korunami vzrostlých stromů

Cesta na Kramolín

Velké parkoviště se nachází u spodní stanice lanové dráhy přímo v Lipně nad Vltavou. Na vrchol Kramolínu se pak můžete dostat buď pohodlně lanovkou či Stezka busem určeným především pro rodiny s dětmi v kočárku a handicapované osoby, nebo s pomocí vlastních nohou po turistické trase nebo cyklotrase. Pro cestu dolů se nabízí další zážitek v podobě sjezdové koloběžky, kterou si nahoře zapůjčíte a dole opět jednoduše odevzdáte.

Výhled z vrcholu Stezky

Obr. 4. Výhled z vrcholu Stezky korunami stromů

Tip pro návštěvníky

My jsme se vydali na Stezku korunami stromů v pondělí dopoledne, ale vzhledem k prázdninám bylo už kolem půl desáté, kdy Stezka otevírá, všude dost lidí. Ovšem oproti frontám po poledni, kdy jsme se vraceli ze Stezky zpět k horní stanici lanovky, to nic nebylo. Upřímně jsem takovou frontu snad ještě neviděla. Od vstupu se v tu dobu vinul had lidí tvořený odhadem možná tisícovkou hlav a stále přibývali další zájemci o vstupenky. Pokud se rozhodnete vychutnat si krásy Šumavy pohledem z výšky, doporučuji si proto zakoupit vstupenky již dole v pokladně u lanovky. Třeba nahoře zrovna fronta nebude, ale možná vám to ušetří hodiny otravného čekání před vstupem.

článek je součástí seriálu: Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015

V seriálu "Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015" nás Martina Limbergová provede okolím Lipna nad Vltavou.


diskuse

vložit nový příspěvek