Sousse – fascinující město kontrastů

Tunisko láká každoročně davy turistů krásným teplým mořem, příjemným a cenově dostupným komfortem bezpočtu hotelů a dovolenkových letovisek, ale také mnoha zajímavými místy. Místní města a městečka mají alespoň pro nás Středoevropany přitažlivé a podmanivé kouzlo. Mne takto vtáhlo do své atmosféry město Sousse na severozápadě země.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Přímořské město Sousse je třetí největší a nejlidnatější město v Tunisku, žije zde zhruba 210 000 obyvatel. Leží asi 150 km jižně od hlavního města Tunisu, na jihu zálivu Hammamet. Z mezinárodního letiště u Monastiru je to sem jen 16 km, takže jste tu za chvíli. Jelikož jde o významné centrum turistického ruchu, hotely tu stojí snad na každém rohu. Můžete tak vybírat svou dovolenou přímo v centru dění, kdy na pláž jdete přes rušné ulice a den co den nasáváte místní atmosféru, nebo v klidnějších hotelových komplexech u pěkné písčité pláže na severu města.

Místo, kde se historie prolíná se současností

Sousse je podle mého názoru městem kontrastů. V jeho středu najdete krásně zachovalou historickou medinu a jen o kousek dál moderní široké bulváry plné blikajících reklamních poutačů, barů a diskoték. Bohaté vilové zástavby střídají chudinské čtvrti, kde byste se nechtěli ocitnout ani ve špatném snu. Čisté a upravené okolí hotelů jen o kousek dál hyzdí hromady pytlů s odpadky, které se často nikdo neobtěžuje uklízet. Ale tak to v afrických zemích prostě chodí.

Přístav "Pirátských lodí" Sousse

Obr. 1. Přístav „Pirátských lodí“ Sousse

Historické památky mediny

Medina, tedy staré město, je nejnavštěvovanějším místem v Sousse. Však je také již od roku 1988 zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Základy osady v místech dnešního města byly položeny již v 11 století př.n.l., nejstarší dodnes zachovalé části mediny ale pocházejí převážně z 9. století n.l., kdy je vybudovali Arabové. V roce 821 tak vznikl opevněný klášter Ribat, z jehož věže jsou i dnes svoláváni věřící k modlitbě, protože sousední Hlavní mešita z roku 851 nemá minaret. Ribat je jednou z několika významných památek Sousse, najdete ho poblíž přístavu. Další významnou pevností je Kasbah stojící na jihozápadním konci hradeb, na nejvyšším místě mediny. V této pevnosti sídlí Archeologické muzeum.

Pevnost Ribat

Obr. 2. Pevnost Ribat

Všudypřítomný ruch a shon

Vysokými hradbami je obehnána celá medina. Po vstupu některou z bran budete mít pocit, že jste se ocitli v jiném světě. Neutuchající ruch vás okamžitě vtáhne do proplétajících se úzkých uliček, které jsou zaplněny obchodníky nabízející všemožné zboží. Sousse bylo městem, kde jsem se poprvé setkala s takovými trhy, smlouváním a neodbytnými prodavači. A popravdě mne to až vyděsilo. Jsem zvyklá odpovídat na pozdrav, na dotazy a zastavit se, když se mnou někdo mluví, ale tady je to chyba, pokud nechcete něco koupit. V momentě, kdy jsem se zastavila, držel mne za každou ruku jiný prodavač a každý mne táhl ke svému obchůdku. Rychle jsem prokličkovala pryč a atmosféru místa si pořádně užila až při druhé návštěvě jiný den, kdy jsem se již obrnila proti všemu a všem.

Hradby obepínající medinu

Obr. 3. Hradby obepínající medinu

Trhy se zbožím možným i nemožným

Procházet se medinou je zajímavý zážitek. Člověk je fascinován množstvím a rozmanitostí zboží, které obchodníci prodávají. A někdy také podmínkami. Já jako hygienou zhýčkaný Evropan bych si stěží koupila u řezníka maso, které visí na ulici na hácích prakticky hned vedle klecí s papoušky sousedního „zverimexu“. Ale jiný kraj, jiný mrav. Zato při nákupu suvenýrů člověk neví, kam se dříve podívat a co koupit. A určitě při prohlídce stojí za to vstoupit i do budovy, kde se koná rybí trh. Nabídka ryb, mořských plodů, šneků a dalších všemožných darů moře je tu neskutečná. Kromě toho tu najdete i hromady lákavého ovoce a zeleniny všech druhů. Stánek s pečivem mi už tolik lákavý nepřipadal a to především proto, že přepravky s pečivem ležely přímo na holé zemi, kudy protékala už mírně zapáchající voda s krví z porcovaných ryb. Ale to už je opět věcí názoru každého…

Rybí trh

Obr. 4. Rybí trh

diskuse

vložit nový příspěvek