Skotsko je jednou z top destinací. Jeho mystickou krásu odhalí zážitkový webinář

  • Anonym
  • 25.03.2021
  • 21:45
  • Změněno: 25.03.2021 | 21:45

Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Země tisíců hradů, drsné vysočiny a tajemstvím opředených příběhů! Skotsko je snem cestovatelů, v němž se mísí všechno, po čem touží: od mírně zvlněné krajiny až po majestátní štíty, větrem ošlehané ostrovy, rozlehlá jezera, divoké severní a západní pobřeží, pohádkové a temné hrady, přitažlivá města i příjemné ospalé vesničky, chaloupky, v nichž se topí rašelinou, milé a pohostinné lidi, jež vyvrací pověry o lakomých a skrblivých Skotech. O nekonečných možnostech této země nám v sobotu 27. března povypráví cestovatel Adrián Drugda.

Jak bys ve zkratce definoval Skotsko?

Adrián Drugda: K dnešnímu dni je Skotsko jedinou pravou Velkou Británií. Nejvzdálenější kout Velké Británie zachovává původní tradice a zvyky a má také klidnější atmosféru. Skotsko je malé zalidněné, jeho počet obyvatel se dá přirovnat ke Slovensku. Je to země tajemných hradů a zámků, opředena mýty. Panuje tam příjemná atmosféra mezi lidmi, najdete tam skvělé jídlo a whisky.

Skotsko

Obr. 1. Skotsko

Jaká byla tvoje první návštěva Skotska?

Adrián Drugda: Skotsko jsem navštívil poprvé v roce 2011 a v tom roce jsem ho prošel hned dvakrát. Zamiloval jsem si ho a od té doby jsem se do Skotska vrátil ještě desetkrát.

I když je Skotsko pro nás dostupná země, i tak o ní mnoho lidí neví nic, kromě pár klišé a legend.

Adrián Drugda: Je smutná pravda, že hodně lidí cestuje do zemí, jejich samotný název zní bombasticky. A to s tím záměrem, že se poté mohou pochválit okolí, kde všude byli, bez toho, aby daná země byla vůbec něčím zajímavá, anebo by o ní něco reálně věděli. Díky tomu hodně blízkých a atraktivních zemí či míst dodnes zůstává téměř bez návštěvy. Myslím si, že Skotsko je maximálně zajímavá a podmanivá evropská exotika. Tajemné hrady a zámky, pověry, neobyčejné zvyky, scenérie a příroda, nejlepší whisky a lokální skotský dialekt jsou nezaměnitelné.

Skotsko

Obr. 2. Skotsko

Tato země nabízí mnoho různorodých zážitků spojených s přírodou. Co se vyplatí vidět?

Adrián Drugda: Příroda je ve Skotsku jedním z největších lákadel. Teritoriální velikost jako Česká republika nabízí neskutečnou diverzitu. Rozdílná atmosféra i klima jihu v porovnání se severem, i díky oceánským proudům, vytváří ještě větší rozdíl mezi západem a východem. Fantastické scenérie a památky jsou až podezřele rovnoměrně rozdělené po celé zemi.

Máš nějaké užitečné rady anebo tipy pro cestovatele, kteří se rozhodnou objevovat Skotsko?

Skotsko

Obr. 3. Skotsko

Adrián Drugda: Ano, mám. Nevyplatí se jet do Skotska na pět dní. Země je tak cestovatelsky nabitá, že deset dní je podle mě absolutní minimum pro návštěvu. Mnozí, co si myslí, že umí anglicky, a tedy se domluví, můžou zůstat zklamaní, protože skotština je výrazně odlišná od oxfordské angličtiny, a někdy je třeba improvizovat. Skotové jsou však mimořádně milí a vlídní a rádi všechno s trpělivostí vysvětlí.

V Cestovatelském kině běžně vyprávíš o exotičtějších zemích. Jaké místo má u tebe Skotsko právě v porovnání s těmito exotikami?

Adrián Drugda: Skvělá otázka. Je třeba si uvědomit, že exotika by se neměla měřit vzdáleností v kilometrech, ale atraktivitou dané země, kterou si volíme k dovolené. Provázím doslova po celém světě, ale pokud nehledám zemi na letní koupání, je Skotsko jednou z top destinací. Za stejně velkou exotiku považuji i například Ukrajinu. Krásná země, milí lidé, nízké ceny, úžasná atmosféra, pro našince mimořádně zajímavý vibe. Kyjev je pro mě v top 5 městech, co jsem navštívil. Hodnotou Ukrajiny nemůžeme snižovat jenom proto, protože u nás pracuje hodně Ukrajinců za nízké platy, to by byla velká chyba.

Mgr. Adrián Drugda

Cestování ho fascinuje odnepaměti a posledních deset let se mu věnuje profesionálně, hlavně jako průvodce. Adrián procestoval téměř 70 zemí a mnohé z nich navštívil doslova desítky krát. Jeho cestovatelskou vizí je představit svět co možná nejobjektivněji a nepřibarveně. Má výbornou angličtinu a španělštinu, domluví se i německy a francouzsky. Adrián věří, že největším nepřítelem cestování je stres, uzavřenost a nedostatek vnitřní pokory. Kromě cestování se také věnuje psaní článků a přednáškám.

27. 3. (sobota)

Start: 18:00 hod.

Vstupenky: bit.ly/Skotsko_2703

Event: https://www.fb.com/events/125328809513859

Skotsko - webinář

Obr. 4. Skotsko – webinář

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.