Se správným vybavením se vyspíte v přírodě pohodlně

  • Anonym
  • 24.09.2021
  • 0:00
  • Změněno: 29.09.2021 | 19:53

Máte rádi procházky lesem, po loukách či uzobávání borůvek, zatímco vám přes cestu přeběhne srnka? Načerpejte energii při čundru a vypněte hlavu. Než ale obujete boty, přečtěte si, co nepodcenit při nocování v přírodě. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

S dobrým vybavením vyzrajete i na chladnější počasí

Pokud vás čeká několikadenní túra s přespáním v přírodě, potřebujete i další věci než jen svačinu a láhev s vodou. Do batohu přibalte především kvalitní spacák. Měl by být lehký, skladný, a pokud chodíte po české přírodě, během podzimních dnů si vystačíte s teplotním komfortem kolem -5 °C.

shopkipli.cz - pohled ze stanu
shopkipli.cz – pohled ze stanu

Před přízemními mrazíky a chladem od země vás ochrání karimatka. Minimum místa zabere žďárák, nepromokavý vak na spacák. Chrání před zimou, vlhkem a nečistotami.

Oblečení vrstvěte. Nejprve oblečte termoprádlo, které bude vaší druhou kůží a odvede pot od těla do vrchních vrstev oblečení. Jako druhou vrstvu oblečte fleecovou mikinu, která odvádí vlhkost dál, zároveň ale tělo drží v teple. Zmrzlíci můžou vrstvení zakončit outdoorovou vestou.

Přihoďte ještě čelovku, základní lékárničku a nepromokavý obal na mobil (případně na další elektroniku). Při delších výšlapech zvažte také vařič a přenosné nádobí.

Lze vůbec v přírodě spát?

V přírodě spát můžete – české zákony hovoří o tzv. nocování. V praxi si to představte jako jednorázové přespání, kdy po sobě nikde nenecháte ani stopu. Rozložte karimatku, spacák anebo přenocujte v hamace.

shopkipli.cz - pohled ze stanu
shopkipli.cz

Jiný výklad má táboření – jde o vícedenní pobyt na jednom místě s postaveným stanem, ohništěm či vykopanou latrínou. V tomto případě buďte opatrní, táboření je na většině míst zakázáno (nebo je povoleno pouze se souhlasem majitele). Nezoufejte, řešení existují – mrkněte třeba na bezkempu.cz, kde si najdete legálně svoje místo na unikátních místech v přírodě.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.