Sacré-Coeur – stavba stejně kontroverzní jako Eiffelova věž

  • Anonym
  • 3.12.2018
  • 0:00
  • Změněno: 22.11.2018 | 19:31

Víte, co mají tyto dvě dominanty Paříže společného? Ve své době byly zcela zatracovány, a to jak laickou tak odbornou veřejností. O to víc se dnes obě těší hojnému zájmu turistů, a to z mnoha důvodů. Pojďme se teď blíže seznámit se sněhobílým kostelem Nejsvětějšího srdce Ježíšova Sacré-Coeur, dominujícím slavném Montmartru!

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Připadá nám, že v Paříži stojí odjakživa, a přitom je jen o 13 let starší než nejznámější dominanta Paříže, již zmiňovaná Eiffelovka. Věž Sacré-Coeur je také druhým nejvyšším bodem Paříže, na který lze vystoupat. Ale ani statut sakrální stavby kostel neuchránil před posměšky. Evangelíci se například ptali, jaký jiný Ježíšův orgán chtějí katolíci ještě uctívat, jiní se zase ošklíbali nad jeho exotickým vzhledem a označovaly ho za „dílo cukráře.“ Všichni společně pak stavbě prorokovali brzký konec kvůli nestabilnímu podloží. Ale Sacré-Coeur je tu přes to všechno stále a v nezměněné kráse…

Za vznik Sacré-Coeur může Prusko-rakouská válka

Uctění památky 58 000 padlých a odčinění zločinů, spáchaných během války – takový byl záměr při výstavbě kostela Sacré-Coeur. Ujal se ho architekt Paul Abadie, který měl již bohaté zkušenosti s restaurováním katedrály St. Front v Périgueux (jihozápadní Francie), a to už v roce 1874. Stavba se však vlekla. Nestabilní hornina na kopci Montmartre si vyžádala zapuštění hlubokých pilířů, stařičký kamenolom v okolí zase nedokázal dodávat stavební materiál tak rychle, jak by bylo třeba. Abadie však na jeho použití trval. Produkoval totiž travertin, vylučující uhličitan vápenatý. Ano, tentýž, který může za pověstnou bělostnou krásu tureckého Pamukkale. Při styku s vodou má totiž samočistící vlastnosti, proto vypadá kostel Sacré-Coeur po každém dešti jako nový.

Sacre Coeur, Paříž

Obr. 1. Sacre Coeur, Paříž

Ačkoli se v kostele konaly bohoslužby už od roku 1891, oficiálně byl dokončen teprve rok po skončení první světové války.

Stíny Sacré-Coeur nade mnou… anebo proč na výlet právě sem?

Nevšední historie však není na této dominantně Montmartru to nejzajímavější. Zvenčí jde o zajímavé mísení románského a byzantského stylu (odborně tuto architekturu nazýváme  novorománsko-byzantský styl ). Není divu, že patří k nejfotografovanějším místům v Paříži, a také k těm s nejlepším výhledem. Doporučujeme zejména večerní výlety. V této době se sem totiž stahuje množství pouličních umělců, takže si můžete jedinečný zážitek vychutnat třeba v doprovodu tónů houslí, harmoniky anebo třeba harfy.

Sacre Coeur, Paříž

Obr. 2. Sacre Coeur, Paříž

Dovolí-li vám to čas, dopřejte si procházku nahoru po dlouhých schodech – stejných, po nichž kráčela i Amélie z Montmartru. Využít můžete i lanovku nebo turistický vláček, který vás zároveň proveze i romanticky křivolakými uličkami na Pigalle.

Náš tip: Nejromantičtější místa Paříže.

Vstup do kostela je zdarma – až na výjimky

Zvenčí váš zaujmou bronzové sochy svatého Ludvíka a Johanky z Arku a samozřejmě i půvabná zvonice, ukrývající jeden z nejtěžších zvonů světa Savoyard (zvon váží 19 tun).

Uvnitř vás na první pohled očarují pestrobarevné mozaiky, a vůbec nezáleží na tom, že jde „pouze“ o zdařilou rekonstrukci, protože větší část původního skla byla zničena během druhé světové války. Vyhledejte zejména překrásnou mozaiku nad kazatelnou, znázorňující francouzský národ uctívající Ježíšovo srdce.

Vstup do kostela je zdarma, zaplatit je třeba pouze za návštěvu krypty, ukrývající rozmanité ukázky sakrálního umění (celý prostor slouží jako výstavní síň). Vstupuje se sem bočním vchodem, takže se nemusíte obávat, že omylem vejdete někam, kam nechcete.

Náš tip: I z trapasu na cestách se může stát nezapomenutelný zážitek. Ty, které skutečně stojí za to vám představí Deníky z cest v rubrice Cestování na stránkách Skompasem.cz.

Sacre Coeur, Paříž

Obr. 3. Sacre Coeur, Paříž

A potěší i velmi přívětivá otevírací doba. Jste-li ranní ptáče, můžete si vychutnat pohled na vycházející slunce prosvítající skrz pestrobarevné mozaiky už v šest hodin ráno. Brány baziliky se pak uzavírají až ve 22:30. A zbude-li vám čas, můžete si na kopci pod kostelem bez obav připravit piknik – koneckonců, dělají to tu každý den stovky pařížanů. Kde jinde byste našli tak úžasný výhled uprostřed zeleně, jako právě zde?

Vstup do kopule s vyhlídkou je bohužel turisticky o něco méně přívětivý. Vpustí vás sem každý den pouze od 9:00 do 17:45 hod. Důvodem je údajně starost o bezpečí návštěvníků – schodiště vedoucí vzhůru je totiž poměrně strmé, nevhodné pro starší osoby nebo malé děti. Pokud se však nahoru přece jen probojujete, bude vám odměnou báječně panoramatický výhled na Paříž. Před vámi budou příkře spadající uličky Butte a dohlédnete i na Place du Tertre, jež ukrývá několik impozantně vyhlížejících městských domů z 18.století

Kam se vydat v okolí Sacré-Coeur?

Kromě obdivování historické architektury si na Place du Tertre přijdou na své i milovníci autentických suvenýrů a turistických obchůdků. A až budete mít zdejšího ruchu a shonu příliš, vypravte se na hřbitov Cimetiére de Montmartre situovaném na Avenue Rachel. Odpočívají tu totiž mnohé významné osobnosti francouzské historie, například Émile Zola, Jacques Offenbach nebo Hector Berlioz.

A montmartreské muzeum v Rue Cortot zase potěší všechny zájemce o autentický bohémský obraz zdejší oblasti. Nabídne četné památky na život mnoha spisovatelů, malířů a dalších umělců, kteří ve zdejší oblasti zanechali svou stopu. I díky jejich odkazu zůstává Sacré-Coeur dodnes živým centrem nejenom Montmartru, ale také celého Paříže.

diskuse

vložit nový příspěvek