Různé atrakce Lipna

  • Randus Petr
  • 31.12.2018
  • 0:00
  • Změněno: 31.12.2018 | 9:15

Lipenská přehrada a její okolí je snad největším rekreačním centrem v naší republice, ať jde o léto či zimu. My tedy využijeme letní atrakce a vydáme se na výlet, po jehož trase se s některými setkáme a můžeme je také vyzkoušet.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Lipno

Lipno jako osada je známé až od roku 1530, ovšem osídlení v této části naší země je daleko starší, sahá minimálně do 13. století za Rožmberků. Postupně se krajina stala majetkem vyšebrodského kláštera, ale hlavní je, že od 16. století se tu začala rozvíjet voroplavba. Krajina se začala měnit po roce 1951, kdy se začalo s výstavbou Lipenské přehrady. Ta byla dokončena v roce 1958 a pozvolna se začala rozvíjet rekreace s velkým omezením, že jižní břehy přehrady byly nepřístupné. Hlavními aktivitami byly vodní sporty, například v roce 1963 se zde konalo Mistrovství světa ve vodním slalomu. Velký rozvoj ale nastal po roce 1990, kdy se tu budovaly zcela nová zařízení i resorty, třeba aquapark, ale mnohá další poznáme na naší cestě. Do budoucna se plánuje přemostění ke spojení s Rakouskem, ale i další most mezi Horní Planou a Bližší Lhotou, výstavba železnice kolem přehrady a další.

Lipno - loděnice

Obr. 1. Lipno – loděnice

Start – Křížová cesta

Abychom nechodili jen od atrakce k atrakci a chceme se projít trochu i lesem, výlet začneme ve Frymburku u rozcestníku turistických cest u kempu. Zde se nám kříží zelená, žlutá a naučná stezka Lipno se zastávkami a odpočívadly. Po NS a po žluté se vydáme východním směrem do vršku a hned je tu první atrakce, i když asi jiná, než by čekal tzv. komerční či spotřební rekreant. Jde o Křížovou cestu z roku 1894, ale byla v roce 2000 obnovena, některá zastavení, kříže i obrazy jsou také zcela nové. Výškově je začátek a konec Křížové cesty skoro 100 metrů. Zde na vrchu zvaném Marta stojí kaple Panny Marie Bolestné, postavena v roce 1898, ale i ona po roce 1992 prošla náročnou rekonstrukcí.

Kaple Panny Marie Bolestné

Obr. 2. Kaple Panny Marie

Kaliště

Na vrcholu od kaple Panny Marie Bolestné, odkud je také pěkný výhled na Frymburk, Plechý, Hochficht a při dobré viditelnosti lze spatřit i Alpy. Odtud pokračujeme po zelené NS (ta se na kousek odkloní) a žluté do vrchu kdysi zvaného Hutní les (Hüttenberg). Dostaneme se do výšky 980 metrů nad mořem k vysílači a následně klesneme do mělkého sedla. Zde opustíme lesní silničku a lesní cestou vystoupáme na vrchol Kaliště s výškou 993 metrů nad mořem. Jde tedy skoro o tisícovku, ale protože je vrchol zalesněný, výhledů si zde moc neužijeme.

Alpská vyhlídka

Vrchol opouštíme a stále směřujeme k východu, postupně klesneme k rozcestí Alpská vyhlídka. Vynikající výhled zde zničily vzrostlé stromy, ale najdeme zde jiné zajímavosti. Jsou to především nedostavěná hvězdárna a vpravo pod první budovou na pasece studánka se silným pramenem, který zde napájí malé jezírko.

Kramolín

Od Alpské vyhlídky klesneme do sedla, které protíná několik cyklotras. Následně vyjdeme na vrchol Kramolína. Zde je jedna z největší atrakcí oblasti Lipna, Stezka v korunách stromů zakončená čtyřicetimetrovou vyhlídkovou věží a toboganem. Je to první atrakce tohoto druhu u nás a má již své následovníky. Otevřeno je celoročně, ale v létě tu máme ještě k dispozici lanové centrum. Na vršku stojí stanice horské služby, hotel, ale i Discgolf park s devíti jamkami rozmístěnými na sjezdovkách o celkové délce 762 metrů. Jde zde začátek Bikeparku se 3 kilometry dlouhou trasou v lesním terénu a trasy Floutrejlu. Nad hlavou máme sedačkovou lanovku, kterou mohou unavení sjet dolů.

Království lesa

Po značkách stále pokračujeme k Lesnímu hřišti Království lesa, kde si mohou zařádit mladší generace i dospělí, ale i občerstvit mimo jiné třeba i vegetariánskou kuchyní.

Lipno

Dál lesem úbočím Slupečního vrchu (890 m. n. m.) sejdeme na hlavní parkoviště pod Kramolínem, kde končí naučná stezka. Pak již pokračujeme pouze po žluté značce k lipenské škole a poště. Zde žlutá odbočuje vlevo, odkud přichází zelená značka. Po té se dáme vpravo k apartmánovým domům. Mezi nimi zahneme bez značek vlevo a sejdeme k hotelu Admirál. Pod ním se nachází infocentrum a další atrakce Lipna, především aquapark (aquaworld) s dětským zahradním parkem a dalšími aktivitami. Pod nim i je přístaviště a třeba známá socha ryby.

Lanový park

Pokračujeme po hlavní cestě podél koupaliště a za ním zahneme vpravo ke Sportovní půjčovně Lipno Centrum. Zahneme vlevo a nad čistírnou odpadních vod a nad centrálním parkovištěm staneme u dolní stanice lanové dráhy Jezerní, která vede na Kramolín, kde jsme šli kolem její horní stanice. Vlevo opět uvidíme další atrakci Lipna, a to lanový park.

Stezka stromy

Obr. 3. Stezka stromy

Slupečná

Podle potůčku dojdeme k dolnímu konci Areálu Bobovka s korytovou a horskou bobovou dráhou. Nad ním narazíme na zelenou turistickou značku, po které se dáme vlevo. Mineme zde u plotu malý pramen a pak projdeme bývalou osadou Slupečná. Ta se uvádí již v roce 1354 a i když odtud pocházel známý bojovník Vojtěch (1461 – 1465), zůstalo jen u malé osady. Dnes tu najdeme ale vícero možností k ubytování a stravování.

Plískov

Zelená značka nás vyvede na konec Lipna a přes louku dospějeme do osady Plískov. Ta se připomíná v roce 1379, ale byla také vždy spíše miniaturní, v roce 1841 se zde uvádí 6 domů a 45 obyvatel. Dnes také slouží především k rekreaci, soukromé, ale i s možnostmi se zde ubytovat.

Studené

Další osadou, kterou procházíme, je Studené. Ta zde patří k nejstarším, je známá od roku 1305. Ale také zůstala velice malá, ve zmíněném roce 1841 zde bylo 5 domů a 47 obyvatel. Dnes zde také najdeme ubytovací kapacity, ale my pokračujeme dál po zelené.

Cíl – Frymburk

Za osadou Studené vstoupíme do lesa a obočím vrchu Marty dospějeme ke hřbitovu a pod ním na hlavní silnici a do cíle pod Křížovou cestou je to již jen pár metrů.

Trasa měří 14 km, nejvyšším bodem je Kaliště 993 metrů a nejnižším start a cíl se 733 metry nad mořem. Celkové stoupání na trase je asi 450 metrů, ale po upravených cestách, které se dají zvládnout třeba i s kočárkem.

diskuse

vložit nový příspěvek