Rušit dovolenou v Egyptě se nevyplatí, k obavám není důvod

  • Anonym
  • 29.07.2013
  • 0:00
  • Změněno: 6.04.2014 | 16:50

Zvažujete cestu do Egypta nebo dokonce máte již objednaný zájezd u cestovní kanceláře? Není důvod k obavám. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Stupňující se nepokoje posledních dní v severoafrické dovolenkové destinaci – Egyptě vzbuzují v mnoha turistech obavy a pochyby, zda vůbec na dovolenou jezdit. Cestovní kanceláře i ministerstvo zahraničí ale ubezpečují: v turistických letoviscích je bezpečno.

Stačí neriskovat

Cestovní kanceláře hrdě hlásí: dosud jsme nezaznamenaly ani jedno storno zájezdu. Přibývá pouze dotazů týkajících se bezpečnosti. A na ty mohou všichni odpovědět jednoznačně: ano, v turistických resortech vám nic nehrozí. Ba dokonce ani nepoznáte, že ulicemi velkých egyptských měst zmítají demonstrace.

K celé situaci se vyjádřilo i Ministerstvo zahraničních věcí ČR, které od cesty do Egypta nezrazuje. Pouze doporučuje dbát zvýšené opatrnosti a zbytečně se nevystavovat nebezpečí. To znamená necestovat po Egyptě na vlastní pěst, nevydávat se do velkých měst, kde nepokoje skutečně hrozí, především pak do Káhiry, Luxoru, Suezu nebo Alexandrie. Velmi riskantní je také zdržovat se v blízkosti vládních či vojenských a politických budov. Jediné turistické středisko, na které se vztahuje varování před demonstracemi, je Taba.

Sami turisté potvrzují, že v hotelech a na plážích je klid a pohoda. Nic se tu neděje. A tak jediný bezpečnostní krok, který byste před cestou tak jako tak měli udělat, je uzavření cestovního pojištění. Pravděpodobnost, že uklouznete a podvrtnete si kotník, je totiž několikanásobně větší, než že se nechtěně připlete do násilné demonstrace.

Storno dovolené nebývá výhodné

Možná vás napadlo, že řešením obav z cesty do Egypta by bylo storno dovolené. Opak však bývá pravdou. Důkladně si přečtěte všeobecné podmínky smlouvy uzavřené s vaší CK. Patrně zde zjistíte, že právo zrušit dovolenou z důvodu vyšší moci (což je mimo jiné i ozbrojený konflikt) má pouze cestovní kancelář.

Vy za zrušení dovolené zaplatíte storno poplatek, který se odvíjí od počtu dní zbývajících do počátku dovolené. V některých případech to bývá i 100 %. A od storno poplatků vás v tomto případě neosvobodí ani pojištění, neboť po vás pojišťovna patrně bude požadovat vysokou spoluúčast. Ale opět záleží na konkrétních podmínkách vaší smlouvy.

Pokud do Egypta skutečně za žádnou cenu nechcete jet, zkuste požádat vaši cestovní kancelář o změnu termínu, nebo destinace. Za současné situace se vám pokusí vyjít vstříc.

Pyramidy - Egypt

Obr. 1. Pyramidy – Egypt

Zodpovědnost nese cestovní kancelář

Pravděpodobně výhodnější řešení než stornování dovolené je na pobyt skutečně odjet, nestresovat se obavami a vše si maximálně užít. Za vaše bezpečí totiž nese odpovědnost cestovní kancelář. Buďte si tedy jisti, že v případě zvyšujícího se rizika vám okamžitě zajistí přesun z problémové oblasti.

Pokud byste na konci své dovolené přesto měli pocit, že konflikty v zemi výrazným způsobem ovlivnily váš pobyt, máte právo celou dovolenou reklamovat a požadovat vrácení části její ceny.

Zajímá vás vývoj situace v Egyptě v posledních 3 letech? Čtěte zde.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.