Roháče těsně před zimní uzávěrou

Jsme zas po dlouhé době na Slovensku. Vystupujeme v Liptovském Mikuláši a mě jímá nostalgie. Svezeme se autobusem do Žiaru a míříme na Žiarskou chatu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

28. 10. 2010 -31.10.2010 – čtvrtek – neděle

Jsme zase po dlouhé době na Slovensku. Vystupujeme v Liptovském Mikuláši a mě jímá nostalgie. Svezeme se autobusem do Žiaru a míříme na Žiarskou chatu. Přicházíme za soumraku a chata už je plná Čechů až po střechu. Mohou nás ubytovat v garáži za 3.5 EUR nebo na půdě za 7EUR. Ještě tu mají pokoje a apartmány (18 EUR a 24 EUR).

Plačivé

Obr. 1. Plačivé

Ráno míříme na Baníkov a Tri Kopy. Šplháme se po řetězech a kloužeme po čerstvém sněhu. Nazouváme dokonce mačky. Je ale krásně a sníh je celkem roztopený, a proto je za chvíli zase sundaváme, abychom si je neztupili o kameny. Dál pokračujeme na Plačlivé a Ostrý Roháč a scházíme do Jamnickej doliny do útulny. Útulna je to prostorná, asi tak pro dvanáct lidí. Spí se na dřevěných pryčnách a dalších deset lidí se vejde na podlahu. Dá se sice zatopit v kamnech, ale nám je v teplém spacáku teplo i bez topení. Venku je stůl, studánka a kadibouda. Spí s námi nějací studenti a v noci přichází další vandrovníci. Jeden z nich příšerně chrápe, což je jediná nevýhoda tohoto útulného příbytku.

Ostrý Roháč

Obr. 2. Ostrý Roháč

Další den vycházíme opět nahoru, ale tentokrát po žluté na hřeben a směr Bystrá. Bohužel i přesto, že krásně svítí slunce, fouká hrozný vítr. Sfoukává nás z úzkého hřebene a udržet se na něm vyžaduje jisté úsilí. Scházíme proto raději k útulně Pod Klínom a na Klín už nejdeme. Znovu pak vyšplháme na Bystrou ze spodu už bez batohů. Ty schováváme v kleči. První část cesty je v pohodě, ale nahoře to zase hrozně fučí a je tam zmrzlý sníh, takže by se hodily mačky. Ty jsou ale bohužel dole v batohu. Zvládli jsme to i bez nich a asi v 17.30h jsme zpátky v útulně. Zatím jsme tu sami, ale pravděpodobně někdo ještě přijde. Další se začnou trousit až za tmy a nakonec je opět útulna plná.

Jamnické pleso

Obr. 3. Jamnické pleso

Ráno v klidu posnídáme a jdeme už jen dolů do Pribyliny. Po cestě vidíme polovníky a medvědí lejno přímo uprostřed cesty. Je celé fialové od borůvek a někdo ho už stihl ozdobit šiškami. Medvědů je tu asi dost. Naštěstí jsme žádného nepotkali.

diskuse

vložit nový příspěvek