Protiatomový kryt 10-Z – vzpomínky na minulost

Na ulici Husova v centru Brna stojí při úpatí kopce Špilberku tři malé hranaté stavby. Celá léta většina lidí projíždějících a procházejících tímto místem netušila, co se za nimi skrývá. Dnes je tomu už jinak. Dříve přísně utajovaný protiatomový kryt se otevřel veřejnosti. Každý si sem tak může zajít a ponořit se na chvíli do atmosféry let minulých.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení
Ulice Husova - vchod do krytu 10-Z

Obr. 1. Ulice Husova – vchod do krytu 10-Z

Od skladu vína po protiatomový kryt

Historie dnešního krytu s kódovým označením 10-Z se začala psát už na počátku 20. století, i když tehdy ještě neměl s válkou nic společného. Původně šlo o tři sklepní chodby, kde firma Šmíd & Lövy vyráběla ovocná vína a měla zde své sklady. Během druhé světové války byly sklepní prostory přebudovány říšskou protileteckou ochranou Luftschutz na protiletecký kryt, který sloužil jako úkryt při americkém a sovětském bombardování Brna. Po válce, v letech 1946 – 1948, tu byl opět velkosklad vína firmy Šmíd & Lövy, ale už dva dny po únorovém puči v roce 1948 jej komunisté majitelům zabavili. A hned od roku 1948 jej také začali předělávat na protiatomový kryt.

Kolíčková telefonní ústředna

Obr. 2. Kolíčková telefonní ústředna

Bezpečí pro honoraci

Základní chodby byly postupně propojeny spojovacími chodbami a vše bylo vyzděno. Vznikly také nové nouzové východy do masivu pod hradem Špilberk. Vchod byl upraven tak, aby odolal i silné tlakové vlně po výbuchu a ochránil vnitřní prostory. Ty pak byly kompletně vybaveny spojovací a komunikační technikou a dalším potřebným zařízením. Kryt 10-Z byl určený pro vrcholové představitele města a kraje a mohlo tu zůstat až 500 lidí po dobu 3 dní. Komplex byl dokončen v roce 1959, naštěstí ale nikdy ke svému účelu nemusel sloužit.

Čistý vzduch v krytu by v případě nouze udržovala filtroventilace

Obr. 3. Čistý vzduch v krytu by v případě nouze udržovala filtroventilace

Prohlídky krytu je možné absolvovat kromě pondělí každý den. K vidění je dobové vybavení krytu a atmosféru dokreslují tematické výstavy na audiovizuální technice. Kdo by si chtěl kryt prohlédnout důkladněji s veškerým zázemím, může se po domluvě zúčastnit komentované prohlídky s průvodcem, které se konají mimo běžnou otevírací dobu. A pro odvážlivce třeba i potmě jen s baterkami.

Nezbytné vybavení

Obr. 4. Nezbytné vybavení

diskuse

vložit nový příspěvek