Prohlídky na hradě Křivoklát

Při poznávání hradu křivoklát si můžete vybrat jednu ze dvou prohlídek, které jsou popsány v článku.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Hrad Křivoklát nabízí mimo jiné i vyhlášené dva placené okruhy, které návštěvníkům lépe přiblíží bohatou historii tohoto loveckého sídla. Je pravdou, že pokud sem přijedete jako rodina, tak nejde o nikterak levnou záležitost, ale na druhou stranu to za nahlédnutí stojí. Utrácíme za mnohem méně důležitější věci.

Hradem vede mnoho schodů

Obr. 1. Hradem vede mnoho schodů

Gotické Paláce

První prohlídková trasa se nazývá – Gotické paláce a je k sehnání za 160Kč v plném finančním zatížení na jednu osobu. Je zde ceník, který přesně určuje, kdo má nárok na snížené vstupné.

A co vás za zdmi gotického paláce doopravdy čeká? Velice příjemný průvodce v dobovém kroji nás zavedl na horní nádvoří a do valné většiny interiérů hradu Křivoklát. V každé z těchto místností jsme získali ucelené informace okořeněné mnohými legendami, které se úzce týkaly vládnoucích panovníků a bezprostředního okolí. Navštívili jsme místnost zvanou Stříbrnice i hradní kapli, která má nezapomenutelné kouzlo.

Přes tuto kapli jsme se taktéž dostali k rytířskému, velkému a královskému sálu. Interiér je bohatě vyzdoben, čímž vám během vyprávění zkrátí dlouhé chvíle. I přesto, že si věci z pochopitelných důvodů nemůžete osahat, tak v sobě skrývají určitou atmosféru. Na konec přijde i hradní sklepení, které zažilo strašné hrůzy. Zdejší vězení bylo vyhlášené po celém království a ten, kdo se do něho dostal to měl spočítané. Vladaři zastávali názor, že nebudou zloděje a další nevhodné osoby ještě živit, proto byl trest smrti či sekání rukou velice častou metodou k nápravě občana.

Zde si můžete prohlédnout okolní stezky

Obr. 2. Zde si můžete prohlédnout okolní stezky

Prohlídka Celým hradem

Hrad Křivoklát nabízí prohlídku nesoucí název „Celým hradem“, která je za poplatek ve výši 240Kč. Tato exkurze je stejně tak vedena proškoleným kastelánem a trvá něco málo přes jednu hodinu. Zde nás provedli od sklepních prostor až po nejvyšší bod hradu Křivoklát. Nahlédli jsme do všech prostor, které nebyly zahrnuty v předcházejícím okruhu a bylo se opravdu na co dívat. Furstenberská knihovna nebo obrazárna, či hradní muzeum je přímo skvostné. Mimo jiné nás naše kroky zavedly do křivoklátského donjonu a přímo do pruhované bašty.

Cesta na vrchol věže

Obr. 3. Cesta na vrchol věže

Celá trasa je pojatá v trochu náročnějším tempu. Nepočítal jsem to přesně, ale určitě jsme byli nuceni zdolat více jak 300 schodů. Právě z těchto a časových důvodů není tato trasa vhodná pro malé děti. Tedy, alespoň podle mého názoru. Po půl hodině v naší skupině se dva klučíci proměnili v doslovné ďáblíky, které bylo těžké uhlídat, na tož zabavit bohatým přednesem průvodce.

Nakonec nás hrad Křivoklát zavedl na volnou prohlídku po místních hradebních ochozech, kde byl k vidění obranný systém a překrásné lovecké interiéry.

článek je součástí seriálu: Výlet na hrad Křivoklát 2012

Jednoho srpnového dne roku 2012 se Patrik vydal na Středověký hrad Křivoklát.


diskuse

vložit nový příspěvek