Okouzlující lázně Luhačovice

Lázně Luhačovice jsou jedněmi z nejkrásnějších lázní v České republice. Nabízí nezaměnitelnou atmosféru a mnoho zajímavostí, která stojí za poznání.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Máte nějaké oblíbené místo, kam se rádi vracíte klidně každý rok? Pro mne jsou takovým místem lázně Luhačovice. Nejkrásnější se mi zdají koncem jara a počátkem léta, když už se vše zelená a kvete, ale svou nezapomenutelnou atmosféru mají v každém ročním období. Dokáží mne znovu a znovu okouzlovat a neustále tu objevuji nové zajímavosti. Pojďte se se mnou projít touto malebnou perlou Moravy.

Bílé Karpaty

Luhačovice se nachází na jihovýchodě Moravy, 16 km od krajského města Zlín, v nádherné přírodě Bílých Karpat. Leží v údolí protékající říčky Šťávnice, známé také jako Luhačovický potok, a lemují je vysoké stráně hustě porostlé lesy. Ač tyto okolní kopce nesahají výše než do 600 metrů nadmořské výšky, dodávají místu pod nimi typicky podhorský charakter. Tato krásná krajina a prameny vyvěrající ze země sem lákaly lidská pokolení již dávno. První písemně doložená osada tu byla založena až na začátku 15. století, avšak archeologické vykopávky dokládají osídlení tohoto místa už o několik století dříve. Lidé si všimli nejen zvláštní slané chuti zdejších pramenů, ale brzy také jejich léčebných účinků. S využíváním Luhačovické vody, jak se pramenům tehdy říkalo, se začalo ve druhé polovině 17. století, kdy se je podařilo zachytit. Dnes je tu celkem 17 pramenů, které slouží pacientům. Sedm z nich se používá k pitné kúře, další pak k léčebným koupelím nebo jsou zatím udržovány jako záložní zdroj.

Lázeňský park

Obr. 1. Lázeňský park

Centrum města

Pokud přijedete do Luhačovic autem, z každého směru vás hlavní silnice dovede ke kruhovému objezdu na náměstí 28. října v samém centru města, kde začíná lázeňská část. Z autobusu vystoupíte také přímo tady, jen od vlakového nádraží to budete mít kousek cesty. Od tohoto náměstí vede ke kolonádě ulička z jedné strany uzavřená strání a z druhé lemovaná hotely, restauracemi a obchůdky. Máte-li hlad, můžete si tu vybrat ze široké nabídky denních menu a to za celkem slušné ceny. Čemu pak jen těžko odoláte, je vůně teplých lázeňských oplatek linoucí se ze všech stran. Určitě neváhejte ochutnat, jsou opravu vynikající. Posilněni se vydejte některou z cest dále k začátku lázeňského parku.

Fontána před lázeňskou kolonádou

Obr. 2. Fontána před lázeňskou kolonádou

Lázeňská kolonáda

Již z dálky vás jako první okouzlí budova lázeňského hotelu Jurkovičův dům stojící hned vedle kolonády. Je pojmenovaná po slavném slovenském secesním architektovi, který na přelomu 19. a 20. století vtiskl lázním jejich podobu. Jeho díla jsou typická svou bohatou výzdobou inspirovanou lidovou architekturou, vidět je můžete i na jiných místech tohoto kraje. Jurkovičův nezaměnitelný rukopis se tu do dnešních dnů dochoval ještě na dalších sedmi budovách, například nedaleké vile Chaloupce, vile Jestřabí na konci lázeňského parku nebo Slunečních lázních ještě o kousek dále. Lázeňská kolonáda je místem, kde se můžete v klidu posadit a relaxovat, nechat se unášet atmosférou místa a u toho třeba popíjet nejznámější ze zdejších pramenů Vincentku. Tu vám natočí studenou nebo i ohřátou v budově na lázeňské kolonádě, kam je pramen vyveden. Kromě toho se však Vincentka stáčí i do lahví a prodává po celé republice, vyrábí se z ní také sprej do nosu nebo léčivé pastilky. Voda z tohoto i dalších pramenů má zvláštní slanou a železitou chuť.

Jurkovičův dům

Obr. 3. Jurkovičův dům

Lázeňský park

Těmi dalšími prameny jsou Ottovka, Pramen Dr. Šťastného, Aloiska, Nový Jubilejní, Viola a Pramen sv. Josefa, jejichž zřídla jsou roztroušena po lázeňském parku a okolí. Samotný park přímo vybízí ke klidným procházkám, ať už v prosluněné zahradní části kolem Luhačovického potoka nebo v zalesněné stráni. Cestou narazíte na mnohé další zajímavé budovy, zahradní altánky a lavičky vyzývající k odpočinku. Romantika a úžasné scenérie, kam jen oko pohlédne, vás určitě také nadchnou. Za lázeňským parkem pak začíná Pražská čtvrť plná krásných luxusních vil, několik z nich je opět dílem Dušana Jurkoviče. Vydejte se po cestě do kopce a pokochejte se pohledem na ně.

Pozlovická přehrada

Luhačovice sousedí s obcí Pozlovice, ke které náleží i menší přehrada na řece Šťávnici. Ta byla vybudována v první polovině 20. století, aby ochránila Luhačovice před povodněmi, které se na této říčce pravidelně opakovaly. Přehradě se častěji říká Luhačovická a z lázeňského parku k ní vede pohodlná stezka zvaná Jurkovičova alej. Cesta k přehradě je vzdálená 3 kilometry a zvládnou ji určitě všichni. Samotná přehrada nabízí kromě pěkných scenérií v létě možnost koupání a velmi oblíbená je mezi rybáři. Dokonce se tu každé jaro a podzim pořádají rybářské závody proslulé po celé republice. Zajímavou atrakcí hlavně pro děti a také možností, jak se k přehradě podívat i bez šlapání, je silniční vláček, který v sezóně vyráží z centra města na okružní jízdu k přehradě a zpátky.

Pozlovická přehrada

Obr. 4. Pozlovická přehrada

Lázně nejsou jen o léčení pacientů, ale také o relaxaci a nabírání sil, což potřebuje každý z nás. Spojení krásy a čistoty přírody s uměním člověka dělá z Luhačovic jedno z nejkrásnějších míst u nás, které můžete navštívit.

diskuse

vložit nový příspěvek