Okolím Nového Města pod Smrkem

  • Randus Petr
  • 16.06.2014
  • 0:00
  • Změněno: 14.06.2014 | 12:13

Když se řekne, že někdo spal "pod smrčkem", tak spal pod širákem, ale o Novém Městě to platí tak, že leží pod horou Smrk, nejvyšším vrcholem v českých Jizerských horách (1124 m). Dnes se z Nového Města, které jsme si vybrali jako start a cíl výletu, nevydáme na Smrk, ale na sever, do oblasti lesů pod Hřebenáčem a Andělským vrchem a spatříme mnohé zajímavé věci.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Ideálním místem pro začátek výletu je náměstí. Celé náměstí je velmi vzhledné a má čtvercový tvar, protože se tak stavěla hornická města, dnes ovšem z hornictví již mnoho nezbylo. Jdeme po červené kolem koupaliště až ke hřbitovu. Projdeme hřbitovem a za ním spatříme mohutné Klingerovo mauzoleum z počátku 20. století. Klinger byl zakladatel textilek v Rakousku-Uhersku, ale i jinde v Evropě. Jejich vila stojí v severní části Nového Města.

Klingerovo mauzoleum

Obr. 1. Klingerovo mauzoleum z počátku 20. století

Od hřbitova se vydáme ještě kousek po silnici, ale v zatáčce, před osamoceným domem, odbočíme vlevo a dojdeme do lesa k vodní nádrži. Pěšina následně začne pozvolna stoupat a klikatit se, na trojúhelníkové křižovatce odbočíme vlevo. Dojdeme po silnici směrem na Jindřichovice pod Smrkem. Dáme se kousíček po silnici vpravo, ale ihned odbočíme na lesní cestu vlevo. Je to cyklistická trasa (singltrek), tak pozor na dravce na kolech.

Od pramenů k Jindřichovicím

Po cestě dojdeme k radioaktivnímu minerálnímu prameni Rafael. Je upraven, ale objeven byl až v roce 2010. Takových pramenů je zde několik, nejsilnější je Michael. Najdeme ho 100 metrů severovýchodně od Rafaela.

Kousek dál po cestě od Rafaela narazíme ještě na excelentní věc, a to malé bahenní jezírko Samuel, které se používá ke zdravotním koupelím. Po prohlídce, i třeba koupeli, ale to je potřeba se vrátit k Rafaelovi a umýt se do čista, dojdeme po pěšině na rovný průsek. Pokud nechceme jít cyklotrasou, dáme se po něm vlevo a na další křižovatce za potůčkem zase vpravo. Jinak na tento průsek dojdeme i po cyklotrase, dáme se po průseku vpravo. Pak dojdeme na krásnou křižovatku dvou průseků a šikmo vpravo k lesní cestě.

Touto cestou, která jde severovýchodním směrem, dojdeme k pěknému Rückertovu pomníčku. Zde ho v roce 1874 zabil padající strom. Od pomníčku pokračujeme po pěšině na hřbet Hřebenáče, kde opět narazíme na další průsek mířící sem od vrcholu. Dáme se po něm vpravo, kde končí na lesní silničce. Tou se dáme vpravo a pozvolna klesáme necelý 1,5 km, kde na rozcestí, kde se silnička stáčí vlevo, odbočíme po lesní cestě vpravo. Jdeme severovýchodním směrem až na kraj lesa, kde dorazíme na silnici na Jindřichovice. Na kraji lesíka po levici roste památný Hladový Buk, ten je starý skoro 300 let.

Gotický kostel sv. Jakuba

Obr. 2. Zbytky gotického kostela sv. Jakuba

Po silnici klesneme k potůčku, kde zříme zříceninu gotického kostela sv. Jakuba ze 13. století. V troskách je od husitských válek.

Od Jindřichovic do Nového města

Po prohlídce kostela dojdeme do Jindřichovic, kde stojí kostel barokní. Projdeme celou obcí a na konci doporučujeme navštívit statek Žijící skanzen s větrným mlýnem.

Žijící skanzen

Obr. 3. Žijící skanzen s větrným mlýnem

Po prohlídce, pokud budeme chtít, se dáme na cestu zpět. Přímo přes silnici, naproti skanzenu, je cesta na vlakovou zastávku Srbská, ale my pokračujeme lesní silnicí dál směrem na Nové Město. Cesta se trochu klikatí, ale nedejme se zmást. Na západním podvrcholu Hřebenáče přijdeme na silnici od Řasnice. Jdeme po ní až na kraj lesa, kde odbočíme na rovnou cestu vlevo. Jdeme opět po cyklotrase, přejdeme ploché údolí s potůčky a pozvolna stoupáme, ale těsně před nejvyšším bodem cesty, je to sem od silnice 800 metrů, odbočíme na pěšinu vpravo.

Jdeme po levém okraji paseky a pak po pravé strany protáhlé louky. Pokud jsme správně, měli bychom dojít do části Nového Města zvaného Na Výsluní a stát před, v úvodu zmíněnou, Klingerovou vilou, nově opravenou. Od vily jdeme Zámeckou ulicí na Frýdlantskou a po ní vlevo na náměstí v Novém Městě pod Smrkem. Trasa měří 16 km a je pohodlná, bez velkých stoupání a po pěkných cestách. Převýšení je zhruba kolem 200 metrů.

Zdroj fotek: autor, wikipedie

diskuse

vložit nový příspěvek