Od lomu k lomu

  • Randus Petr
  • 12.03.2018
  • 0:00
  • Změněno: 4.03.2018 | 10:27

Snad se vám může zdát titulek pozvánky na výlet předem nudný, ale nenechte se zmást. Cestou skutečně navštívíme několik starých lomů, ale uvidíme i další zajímavá místa v okolí města Žulová.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Žulová

Původně zde stávala ves Sestrechovice, u které rytíř Jan z Wüstehube postavil před rokem 1290 hrad Frýdberk. Zpočátku měl hrad špatný zvuk, majitelé totiž plenili okolí, ať to byli Wüstehubové, tak i po nich po roce 1340 Haugvicové. V roce 1358 hrad koupil vratislavský biskup Přeclav z Pohořelé a jako majetek biskupů zůstal do roku 1850. V okolí v 15. století stály dvě sklárny a těžilo se tu stříbro, vývoj sice zbrzdila 30letá válka, a také požár vsi v roce 1657, přesto trochu se švindlem obec dostala v roce 1793 městská právy. Stalo se to tak, že biskup tvrdil, že stará práva shořela, ale ona žádná nebyla. Byla to sice lež, ale titul města platil, takže se roku 1804 upravilo náměstí, postavila se škola, fara, když na kostel byl přestavěn starý hrad atd.

Od roku 1840 se tu těžil a zpracovával kamen, zejména žula, pak i mramor. Postupně pracovalo v lomech přes 500 dělníků.

Obr. 1. Žulová

Start – Transgranit

Začátek výletu si stanovíme u nádraží u turistického rozcestníku. Vydáme se odtud po červené směr Kaltenštejn. Projdeme na konec zástavby, pak lesíkem a v zatáčce u domu čp. 310 odbočíme vlevo do lomu Transgranit. Je to první lom na naší cestě, proto, i když bude hezké počasí, se nenecháme zlákat pěkným koupáním, protože pak by nás bolely nohy. Těžba v lomu skončila v roce 1998, dodnes zde byla i kovárna a přístřešek pro kameníky.

Obr. 2. Lom Transgranit

Lom u Starosti

Od lomu pokračujeme pěšinou podle lesa a dalšího lomového jezírka nalevo opět na červenou. Pokračujeme po ní přes samoty Žulové až k místu, kde se od nás cyklostezka 6046 odpojuje vpravo po trase bývalé železnice. My zde však odbočíme vlevo na kraj lesa. V jeho zadním rohu však zahneme prudce vlevo a dojdeme z dalšímu pěknému lomu u osady Starost, opět plném čisté vody.

Vycpálek

Vrátíme se na červenou a pokračujeme až na křižovatku s cestou od Andělských Domků, protože ta vpravo pokračuje do dnes stále těženého lomu. Můžeme se tam jít podívat, ale pozor, stále se tu ještě pracuje. Stejně ale odbočíme k lomu, protože v mírné pravotočivé zatáčce pokračujeme pěšinou rovně ke malé studánce. Po osvěžení pokračujeme cestou až do osady Zelená Hora. Zde se na silnici dáme vpravo a asi po 200 metrech odbočíme vpravo do známého lomu Vycpálek. Jméno nese po zakladateli Janu Vycpálkovi, který tu má i pomníček. Opět je zde pěkné koupání. Ale pozor, ještě nejsme v cíli, tak to nebudeme přehánět.

Obr. 3. Lom Vycpálek

Arcibiskupský lom

Od Vycpálka se vrátíme zpět po silnici na křižovatku s cestou od studánky, odkud pokračujeme po značkách NS Krajem Rychlebských hor až do Arcibiskupského lomu. Opět zde můžeme smočit nohy v čisté vodě, ale pozor, aby nás nekousl rak říční, který tu ve větším množství žije. Po odpočinku pokračujeme dál po značkách NS úbočím Zelené hory až na křižovatku s modrou značkou.

Vápenná

Modrá značka nás dovede do obce Vápenná. Ves se uvádí v polovině 14. století, ale roku 1576 byla po dlouhé době od zániku obnovena. Dominantou je kostel sv. Filipa z roku 1781. Nad kostelem také můžeme navštívit další lomy, ale je to mimo trasu, pro zájemce jsou však velmi přitažlivé.

Cíl – Žulová

Pokračujeme dál po značkách NS a pak již bez nich silničkou podle Stříbrného potoka až do Žulové. Výlet byl jistě zajímavý, ale lomů zde najdeme daleko více, jenže pěší cesta by nám trvala určitě více jak jeden celý den.

Trasa měřila 14 km, nejvyšším místem bylo úbočí Zelené hory před Vápennou 535 metrů, nejnižším místem je start a cíl s 357 metry nad mořem. Celkové převýšení na trase bylo 300 metrů, takže jde o vlastně rovinatý výlet, snadno k projetí i cyklistům.

diskuse

vložit nový příspěvek