Monastir – arabská kultura s francouzským vlivem

Tunisko je oblíbenou zemí na severu Afriky, kam každý rok míří tisíce turistů. Pozornost si však zaslouží nejen písčité pláže a teplé moře, ale také zajímavá města, která se pyšní dlouhou historií, směsicí moderní doby s minulostí, kulturní rozmanitostí a řadou památek. Právě takové je i město Monastir ležící asi 160 km jižně od hlavního města Tunis.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Nedaleko Monastiru se nachází mezinárodní letiště a tak právě zde bezpochyby přistanete, pokud si vyberete pro svou dovolenou oblast Sahel, ve které město leží. Toto pobřežní město obývá více než 41 000 obyvatel, a přestože jde o sídlo relativně malé, ulice především v jeho centru jsou opravdu rušné. Střed města tvoří medina, stará městská část se svou typickou architekturou úzkých uliček obehnaných dokola opevněním, jakou najdete v mnoha severoafrických městech. Arabové takto stavěli svá města již od 9. století a tak právě v medinách najdete mnoho historických památek jako jsou paláce, mešity nebo historické kašny. Ovšem tady v Monastiru již z části postoupila modernizace a některé uličky bohužel ztratily tento ráz, alespoň v mém srovnání s nedalekým městem Sousse. Přesto si rozhodně nenechte ujít procházku medinou, určitě je to skvělý zážitek. Jen se připravte na všudypřítomné prodejce všeho možného, kteří umí být značně neodbytní. Smlouvání je tu jako všude v Tunisku i jiných arabských zemích prakticky povinné a pozor si dejte, na co saháte. Do rukou vždy berte jen věc, kterou opravdu koupíte, jinak se kochejte jen očima.

Obchůdek s kořením

Obr. 1. Obchůdek s kořením

Mauzoleum Habiba Bourguiby

Z Monastiru pochází první prezident Tuniské republiky Habib Bourguiba, který byl vůdcem hnutí za nezávislost země na Francii a následně od roku 1957 prezidentem nově svobodné země. Na jeho jméno tu narazíte často, místní lidé jsou na něj velmi pyšní. Ostatně jmenuje se po něm i zmiňované letiště u Monastiru. Ve městě neváhejte navštívit jeho Mauzoleum, které stojí za vidění. Je to nádherná stavba střežená stráží, dovnitř vás však rádi pustí, Mauzoleum totiž slouží zároveň jako muzeum. Nachází se zde prezidentova hrobka, náhrobní kameny členů jeho rodiny či jeho osobní věci. Zajímavostí jistě je, že Mauzoleum bylo postaveno již za jeho života v 60. letech, tak byl Bourguiba lidmi ceněný.

Mauzoleum Habiba Bourguiby

Obr. 2. Mauzoleum Habiba Bourguiby

Ribat

Významnou památkou v Monastiru je opevněný klášter z 9. století zvaný Ribat. Tato pevnost byla kdysi postavena na obranu před Křižáky a dnes se těší velkému zájmu turistů. Hradby Ribatu jsou obdivuhodné zvenku i zevnitř, kam se za vstupné můžete podívat. Přístupná je také věž, ze které se vám naskytne krásný výhled na město, Mauzoleum, přístav i širé moře. Vedle pevnosti stojí stará Velká mešita, významná památka muslimské víry.

Vnitřek Ribatu s věží

Obr. 3. Vnitřek Ribatu s věží

Marina

Od Ribatu můžete sejít z kopce dolů rovnou k přístavu, tedy Marině. Monastir je známý rozvinutým rybolovem, kromě rybářských a nákladních lodí tu najdete ale i působivý jachtařský přístav. Sny o vlastní jachtě si můžete spřádat třeba u kávy v některé z mnoha kaváren a restaurací, kterými je celá Marina lemovaná. A samozřejmě tu kotví i nejedna pirátská loď, oblíbená to atrakce zážitku-chtivých turistů, kteří se s ní rádi vydávají na dobrodružnou plavbu.

Zajímavosti v Marině

Obr. 4. Zajímavosti v Marině

Hotely a jejich komplexy je lemované prakticky celé pobřeží v této pěkné části Tuniska. Nebydlíte-li tedy přímo v Monastiru, ale někde stranou, využijte pro svou dopravu bez obav meziměstský vlak, kterému se tu říká metro. Jezdí pravidelně mezi Sousse a Monastirem, některé spoje až do Mahdie. Je to velmi levné a celkem pohodlné cestování, alespoň podle mé několik let staré zkušenosti. K mání jsou samozřejmě i taxíky, které není problém stopnout, ani ty nejsou k našemu poměru až tak drahé. Ať už vyrazíte za památkami, atmosférou místa či třeba nakupovat, přeji jen samé příjemné zážitky.

diskuse

vložit nový příspěvek