Malta nabídne zajímavá místa pro milovníky středomořských pláží i tajemné neolitické historie

  • Anonym
  • 10.12.2018
  • 0:00
  • Změněno: 22.12.2018 | 16:11

Zdánlivě malý ostrov, ale jen zdánlivě – mapa totiž klame, právě na Maltě, která se rozprostírá nedaleko Sicílie, si užijete nejedno dobrodružství v přírodě, ale i tehdy, pokud milujete nespoutaný noční život. Poznávejte megalitické chrámy obklopené špetkou tajemství, ale i životem pulzující hlavní město Vallettu. Nebo co třeba jeskyně Blue Grotto, kde je svítání skutečně magickým zážitkem?

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Na Maltu se vydejte během jarních měsíců

Valletta - hlavní město Maltské republiky

Obr. 1. Valletta – hlavní město Maltské republiky

Měsíce květen a červen, ty jsou z hlediska teplot na Maltě úplně ideální. Naše zima tu bohužel proprší a z výletů by nebylo obvykle nic, nehledě na průměrných patnáct stupňů Celsia. S prohlídkou začněme v samém srdci, městě, které bylo vystavěno záhy po odražení osmanské invaze. Hodně krvavá bitva, která stála řadu životů, ale skončila pro Johanity a jejich spojence vítězně. Dominantou hlavního města Valletty je chrám svatého Vavřince, ale také desítky obchodů, velký přístav a pevnost St. Elmo, která jej po staletí chránila. Obchodním centrem Malty je však určitě Sliema, kde turistický ruch přímo kvete, a to nejen díky farnímu kostelu Stella Maris.

Obr. 2. Město Mdina – Malta

Ideální pro milovníky ticha, arabské architektury a místo, kde neprojede za den klidně ani jeden automobil. To je město Mdina, dřívější centrum Malty, které najdete v jejím takřka geografickém středu. Pokud si rádi dáte rybu, měli byste ale vyrazit na pobřeží, přístav Marsaxlokk zaujme nejen tradičními rybářskými lodičkami luzzu, ale hlavně čerstvými úlovky – ty se jednou týdně prodávají přímo v přístavu a jinak míří na talíře místních restaurací.

Mořské jeskyně Blue Grotto - Malta

Obr. 3. Mořské jeskyně Blue Grotto – Malta

Valletta - hlavní město Maltské republiky

Obr. 4. Valletta – hlavní město Maltské republiky

Megalitické chrámy doslova vyrazí dech, jsou velmi staré

Šest tisíc let historie? A co se tehdy dělo v jiných koutech světa? Nebo možná spíše ani nedělo? Malta je v tomto unikát, protože už tehdy tu zřejmě stálo pár megalitických chrámů. Jistě, přísně vzato je to jen pár opracovaných kamenných bloků, žádná zdobnost renesance, ale pamatujme na dobu vzniku. Jsou zahaleny velkým tajemstvím, vlastně o nich zatím mnoho nevíme. Hagar Qim a Mnajdra patří k těm nejznámějším, ale pozor – ono jich je tu ještě skoro dalších padesát, různě rozesetých zejména ve vnitrozemských oblastech. Hory a pohoří je však to jediné, co byste tu neměli čekat. Nejvyšší bod ostrova Malta, Ta´Dmejrek, má nadmořskou výšku 253 metrů.

Il-Kastell - pevnost ve městě Victorie na ostrově Gozo.

Obr. 5. Il-Kastell – pevnost ve městě Victorie na ostrově Gozo.

Tím ale určitě zdaleka nekončíme, protože se můžeme podívat, jak se chovají ovce a včely nebo pěstuje vinná réva na stálezeleném ostrůvku Gozo, na úplném severu Malty. Osídlen byl už před sedmi tisíci lety, jak dokládá i místní chrám Ggantija. Podmanivou atmosféru nabídne i zdejší katedrála v Citadele, uprostřed největšího města ostrova Victorie. Další tipy na výlety? Třeba největší město Malty Birkirkara s bazilikou pojmenovanou po svaté Heleně, ale třeba také trojměstí – Birgu, Senglea a Cospicua, hned naproti Vallettě.

Valletta - hlavní město Maltské republiky

Obr. 6. Valletta – hlavní město Maltské republiky

diskuse

vložit nový příspěvek