Malá Svišťovka a Dolinou Kežmarskej Bielej vody

Malá Svišťovka je bezvýznamný, ničím nezajímavý, turisticky nepřístupný vrchol. Pár desítek metrů pod ním je turisticky přístupné, i když rovněž ničím nezajímavé, Sedlo pod Malou Svišťovkou. Ale i nezajímavá a turisticky neatraktivní místa mohou být výzvy. Navíc Dolina Kežmarskej Bielej vody, kterou navštívíme, určitě stojí za vidění.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Malou atraktivitu a bezvýznamnost Malé Svišťovky (1558 m. n. m.) způsobuje především její malá nadmořská výška. Na rozdíl od jiných tatranských štítů, které jsou i o více než 1000 metrů vyšší, se Malá Svišťovka nachází již v pásmu kosodřeviny. Je tedy oproti ostatním kamenným vrcholům Vysokých Tater „zalesněná“. Mnoho lidí Malou Svišťovku vlastně ani nechápe jako tatranský vrchol.

Tatranská Lomnice

Naše tůra začne i skončí v Tatranské Lomnici. Na Skalnaté pleso se vyvezeme lanovkou, možná by se tedy za začátek tůry mělo spíše považovat Skalnaté pleso.

Doporučujeme z našeho průvodce

Sedlo pod Veľkou Svišťovkou

Sedlo pod Veľkou Svišťovkou je sedlo spojující Huncovskou dolinu s Dolinou Zeleného plesa na Tatranské magistrále.

Veľká Svišťovka je vrchol na Tatarnské magistrále.

Veľká Svišťovka

Veľká Svišťovka je vrchol na Tatarnské magistrále.

Skalnaté pleso

Na Skalnatém plese jsme už samozřejmě byli mnohokrát, přesto pleso i jeho okolí opět fotíme. Rozšíříme si tak nekonečně velkou soukromou sbírku fotek Skalnatého plesa. Poté se vydáme po modré turistické značce, která u Skalnatého plesa začíná. Dle rozcestníku nás čeká hodina chůze k rozcestí Pod Malou Svišťovkou a dvě hodiny a deset minut k mezi stanici lanovky Štart. Tam ale nedojdeme, máme totiž jiný plán, jak sejít dolů.

Skalnaté pleso - Vysoké Tatry

Obr. 1. Skalnaté pleso – Vysoké Tatry

Sedlo pod Malou Svišťovkou, na kterém by mělo být rozcestí Pod Malou Svišťovkou má nadmořskou výšku 1522 m. n. m., což je méně než naše momentální stanoviště na Skalnatém plese, které má nadmořskou výšku 1751 m. n. m. Budeme tedy mírně a dost nenápadně klesat.

Po modré turistické značce obejdeme zprava kolem Observatoře nad Skalnatým plesem a dále pokračujeme více méně po vrstevnici s občasným klesáním. Nalevo nahoře jsou tatranské štíty, napravo sledujeme výhledy do údolí s tatranskými vesnicemi.

Pod Malou Svišťovkou (1522 m. n. m.)

Po necelé hodině chůze přicházíme na Sedlo pod Malou Svišťovkou. Očekávali jsme, že se zde bude nacházet turistické rozcestí Pod Malou Svišťovkou a překvapuje nás, že tomu tak není. Říkáme si, že asi bude trochu dále, ale nakonec rozcestí nenajdeme. Z toho usuzujeme, že jsme na místě rozcestí, jen cedule je zničená. Ničemu to nevadí, stejně zde žádná jiná turistická značka nevede.

Malá Svišťovka (1558 m. n. m.)

Malá Svišťovka ze Sedla pod Svišťovkou - Vysoké Tatry

Obr. 2. Malá Svišťovka ze Sedla pod Svišťovkou – Vysoké Tatry

Vrchol Malé Svišťovky je necelých sto metrů od nás, ale je nepřístupný a zarostlý klečí. Udělám pár fotek a pokračujeme dále po modré turistické znače. Za sedlem již budeme klesat více a budeme klesat do Doliny Kežmarskej Bielej vody.

Folvarská Poľana (1320 m. n. m.)

Po asi padesáti minutách přicházíme k turistickému rozcestí Folvarská Poľana. Zatímco ještě na Sedle pod Malou Svišťovkou jsme byli v nadmořské výšce, kde roste kosodřevina, nyní jsme šli již nějakou dobu normálním lesem. U turistického rozcestí je malý přístřešek s lavicí na odpočívání. My se ale nezdržíme.

Na rozcestí se k nám zleva připojuje zelená turistická značka, po které se vydáme. Opouštíme tak modrou turistickou značku vedoucí na přestupní stanici lanovky Štart. Podle cedule na rozcestníku nás čeká čtvrt hodiny chůze po zelené turistické značce k rozcestí Kovaľčíkova Poľana.

Kovaľčíkova Poľana (1226 m. n. m.)

Po dvaceti minutách dalšího klesání přicházíme k rozcestí Kovaľčíkova Poľana. Zelená značka, která u minulého rozcestníku začala zde končí. Přecházíme zde na žlutou turistickou značku vedoucí od Zeleného plesa, které je vzdáleno hodinu a padesát minut chůze. Pokračujeme k rozcestí Šalviový prameň, které je vzdáleno čtvrt hodiny chůze.

Šalviový prameň (1200 m. n. m.)

Po necelých deseti minutách přejdeme přes potok Kežmarska Biela voda a hned za mostem je rozcestí Šalviový prameň. Jak název rozcestí napovídá, nedaleko po cestě se nachází pramen pitné vody. Zleva se k nám připojuje modrá turistická značka.

Kežmarská Biela voda - Vysoké Tatry

Obr. 3. Kežmarská Biela voda – Vysoké Tatry

Nyní půjdeme podél potoka v podstatě „na dně“ Doliny Kežmarskej Bielej vody. K nejbližšímu dalšímu rozcestí jménem Rázcestie nad Matliarmi půjdeme dle rozcestí po žluté a modré turistické značce 25 minut.

Rázcestie nad Matliarmi (1020 m. n. m.)

Cesta nám trvá asi dvacet minut. Opustíme zde žlutou turistickou značku vedoucí do Biele Vody a pokračujeme po modré turistické značce směrem k rozcestí Rázcestie pri tenise. Podle rozcestí má cesta trvat 40 minut.

Rázcestie pri tenise (915 m. n. m.)

K rozcestí při tenise přicházíme asi po 40 minutách chůze. Opustím zde modrou turistickou značku vedoucí do Tatranských Matliarů a vydáme se po žluté turistické značce k Rázcestie pri hoteli Grand, které má být vzdáleno 30 minut chůze. Po chvilce míjíme hotel Hutník.

Rázcestie pri hoteli Grand (900 m. n. m.)

Po dalších 20 minutách přicházíme k hotelu Grand. Již jsme v podstatě zpět v Tatranské Lomnici. Směrovník rozcestí je vyvrácen na zemi. U hotelu Grand je zajímavá stará budova lanovky. Zde se kdysi nacházela dolní stanice lanovky na Skalnaté pleso.

Sejdeme kolem hotelu a modrou turistickou značkou už procházíme Tatranskou Lomnicí, kde usedáme v jedné z restaurací. Tím náš dnešní výlet končí.

diskuse

vložit nový příspěvek