Lysá hora z Ostravice po modré

Dne 17. května 2008 se vydáváme s Jardou na Lysou horu. Lysá hora je nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. Volíme z Ostravice méně obvyklou a trochu delší trasu po modré turistické značce.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Ostravice

Z Ostravice železničního nádraží se vydáváme po modré turistické značce směrem na Lysou horu. „Klasická“ cesta, kterou volí většina návštěvníků Lysé hory vede po červené turistické značce na rozcestí Butořanka a poté dále po červené turistické značce na vrchol Lysá hora. My volíme jinou cestu, která je o jeden kilometr delší. Na rozcestí Butořanka půjdeme po modré turistické značce a cesta bude o 1 kilometr delší. Na rozcestí Butořanka je to po modré turistické značce pět kilometrů. Z nádraží se vydáváme po asfaltové cestě směrem, jako bychom pokračovali v jízdě vlakem, i když Ostravice je konečná zastávka. Po čtvrt hodině chůze po rovině na hlavní asfaltové cestě míjíme velký dřevěný totem, u kterého odbočujeme z hlavní cesty na vedlejší asfaltovou cestu doleva. Po dalších 100 metrech odbočujeme i z této cesty na ještě menší a horší asfaltovou cestu kde přicházíme na první turistické rozcestí Mazák.

Mazák 435 (m. n. m.)

Turistické rozcestí Mazák (BUS) je jeden a půl kilometru od rozcestí v Ostravici. Nachází se mezi malými domky a chatami. Pokračujeme dále směrem na Butořanku po modré turistické značce asfaltovou cestou. Po pravé ruce máme potok, který místy vytváří pěkné, i když hodně malé (pár desítek centimetrů) vodopády. Po necelých dvaceti minutách přicházíme ke křižovatce, na které sice není rozcestník turistických značek, ale jsou tady nějaké cedule. Jedna z nich ukazuje směrem na Lysou horu kam vede i modrá turistická značka. Asi 3 minuty chůze po asfaltové cestě od křižovatky míjíme studánku s pitnou vodou, kterou máme po levé ruce. Za dalších pět minut mírného stoupání máme po levé ruce skálu, po které někdy lezou horolezci, dnes zde ale nikdo není. Po pár minutách chůze modrá turistická značka odbočuje z asfaltové cesty doleva přes most na lesní cestu, která bude prudce stoupat. Rozcestí Butořanka je již kousek od nás. Přicházíme k ní po deseti minutách stoupání.

Butořanka (730 m. n. m.)

Vrchol Lysé hory je od nás vzdálen 4,5 km a po cestě budeme mít ještě rozcestí Lukšinec. Zleva by jsme přišli po červené turistické značce, kdybychom šli z Ostravice na Butořanku po červené turistické značce. Z Butořanky pokračujeme vzhůru po červené turistické značce směrem na rozcestí Lukšinec, které má být za jeden a půl kilometru stoupání. Asi 10 minutách míjíme poslední chatu, která je po cestě na vrchol Lysé hory. Stále stoupáme a po dalších asi patnácti minutách přicházíme na rozcestí Lukšinec.

Lukšinec (953 m. n. m.)

Lukšinec je rozcestí několika turistických značek, pro nás je nejdůležitější červená turistická značka po které jsme přišli a po které budeme i pokračovat. U rozcestí Lukšinec je přístřešek se stolem a dvěma lavicemi na kterých na bezvýznamnou chvíli usedáme a odpočíváme. U rozcestí je i naučná cedule s informacemi o Lysé hoře.

Po deseti minutách chůze míjíme další naučnou ceduli u které zahýbáme prudce doleva a stále stoupáme. Na naučné ceduli je ze dvou pohledů probíráno, zda lesu pomoci nebo ne (pohled ochránců přírody a pohled lesníků). Po několika změnách směru přicházíme na místo s výhledem na všechny strany a také je po delší době vidět vrchol Lysé hory. Asi po dvaceti minutách od poslední naučné cedule vcházíme do dřevěné ohrady a tím i do přírodní rezervace Mazák. Před vchodem do přírodní rezervace máme opět k dispozici naučnou ceduli. U vstupu do přírodní rezervace se Jarda odděluje, protože jde rychleji a tak docházím poslední kousek cesty sám. Po pár minutách chůze přírodní rezervací přicházím k prvním dvěma z mnoha pomníků, které jsou v okolí vrcholu Lysé hory. Je to zvláštní, ale Lysá hora je nejnebezpečnější horou v České Republice. Má nejvyšší počet lidských obětí. U pomníku se cesta prudce zatáčí doleva (skoro o 180 stupňů) a pokračuje stoupáním dál. Po chvilce míjíme další naučnou ceduli, která nás informuje o nebezpečích Lysé hory. Podle statistik zde zahynulo asi dvacet lidí a jeden se dokonce nikdy nenašel. Informace o tom, že Lysá hora je nejnebezpečnější v České Republice zde není.

Po necelých patnácti minutách stoupání od prvního pomníku přicházíme na vrchol Lysé hory.

Lysá Hora (1323 m. n. m.)

Já (Radim Dostál) na vrocholu Lysá hora v pohoří Beskydy

Obr. 1. Já (Radim Dostál) na vrocholu „Lysá hora“ v pohoří Beskydy

Na vrcholu Lysé hory je sloup, u kterého se fotíme a také na přání fotíme cizí lidi. Z vrcholu je výhled na okolní hory a také je zde tabule s informacemi o jednotlivých kopcích na které jde vidět. Beskydy mají poměrně dost „tisícovek“, na které se díváme. Kousek od nás je vysílač, jiným směrem je restaurace, starý dřevěný bufet (do kterého usedáme na pivo a špagety). Celkově na Lysé hoře trávíme asi hodinu a vydáváme se dolů do Ostravice na vlak. Chceme stihnout vlak, který jede za hodinu a půl, proto náš sestup bude chvíli připomínat běžecký závod.

Dolů půjdeme skoro stejnou cestou, jako nahoru, jen z rozcestí Butořanka budeme pokračovat po červené turistické značce do Ostravice, což je kratší cesta.

Lukšinec (953 m. n. m.)

Na rozcestí Lukšinec s turistickým odpočívadlem dorazíme za tři čtvrtě hodiny, bez přestávky pokračujeme dále po červené turistické značce směrem na Butořanku.

Butořanka (730 m. n. m.)

Na rozcestí Butořanka zahýbáme doprava a pokračujeme po červené turistické značce. Cestu z Butořanky jsme dnes ještě nešli. Jinak jí samozřejmě oba dobře známe, protože se jedná o tu nejklasičtější a nejčastější cestu jak vyjít na Lysou horu, na které jsme již byli mnohokrát.

Asi sto metrů pod Butořankou je pramen pitné vody, ze kterého se napiji. U pramene přecházíme na asfaltovou cestu, po které půjdeme až do Ostravice. Ostravice je od rozcestí Butořanka vzdálená 4 kilometry.

Po dalších dvaceti minutách chůze přicházím na cyklorozcestí Pod trafem, u kterého se připojuje zleva asfaltová hlavní cesta, po které jezdí celkem i dost aut. Po dalších dvaceti minutách dost rychlé chůze z kopce přicházím k turistickému rozcestí Ostravice, železniční stanice u kterého náš dnešní výlet končí.

Závěr

Méně známá a trochu delší trasa z Ostravice na Butořanku po modré turistické značce určitě stojí za vyzkoušení. Celkově je Lysá hora oblíbeným výletním místem Ostravanů a obecně lidí ze Severní Moravy. Když má člověk naspěch, zvládne z vrcholu Lysé hory do Ostravice sejít (možná je přesnější seběhnout) za hodinu a půl.

diskuse

vložit nový příspěvek