Luž

První den našeho pobytu na chatě Luž se vydáváme na okruh přes vrchol Luž a dále do Německa.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Naše okružní trasa přes vrchol Luž začne a skončí na Chatě Luž, kde jsme ubytováni. Uděláme si při tom malou procházku v Německu.

Chata Luž (653 m. n. m.)

Ráno se vydáváme z chaty Luž po červené turistické značce směrem na vrchol Luž. Od chaty Luž, kde je i turistické rozcestí se vydáváme po červené turistické značce k rozcestí Odbočka na Luž, které je dle rozcestníku půl kilometru. Rozcestník turistických značek je hned u chaty Luž na parkovišti. Cesta vede lesem, víceméně po rovině a trvá necelých deset minut. Dle rozcestníku jsme šli po evropské dálkové cestě E3 spojující Atlanský oceán a Černé moře.

Odbočka na Luž

Od rozcestí se vydáme k vrcholu Luž po turistické značce, ve tvaru červeného trojúhelníku, tedy jdeme po odbočce na turisticky významné místo. Odbočíme z asfaltové cesty a začínáme stoupat.

Asi po pěti minutách přicházíme k pramenu pitné vody. Možná by se mohlo říct ke studni. Na stromě je stylově část sudu s popisem studny. Píše se zde, že studna zásobovala vodou chatu na Luži, která roku 1944 vyhořela. Po požáru chaty studnu postupně kolemjdoucí demolovali. Pár nadšenců studnu v roce 2013 rekonstruovalo a nyní je možné se z ní napít. K odpočinku je zde i lavička. Pokračujeme dále po turistickém značení.

Luž (793 m. n. m.)

Po necelé čtvrt hodině stoupání přicházíme na vrchol Luž. Vrchol Luž se svou nadmořskou výškou 793 m. n. m. je nejvyšším vrcholem Lužických hor. Luž se nachází na Česko-Německé státní hranici. Na vrcholu Luž je nějaká vysílačka, pravděpodobně mobilního operátora. Také je zde kamenná vyhlídka, možná pozůstatek nějakého stavení. Možná, že právě zde na vyhlídce byla bývalá chata Luž. Na turistickém rozcestníku je napsáno, že první chata na vrcholu Luž byla již v roce 1823. Poslední vyhořela roku 1946, což je o dva roky posunutý údaj, než bylo na sudu.

"Výhled" z vrcholu Luž do Německa
„Výhled“ z vrcholu Luž do Německa

Na další informační ceduli je napsáno, že vrchol Luž je nejvyšší vrchol Žitavských hor. Luž je znělcový vrchol a v přirozených vrcholových bučinách se vyskytují druhy, které jinak nalezneme jen v Alpách, například rejsek alpský nebo ploštěnka horská. Další informační cedule jsou bohužel v Němčině, proto si moc nepočtu.

Z vyhlídky je krásný výhled na okolní krajinu, tedy byl by, kdyby nám vyšlo počasí. Počasí nám však moc nevyšlo, vrchol a okolí se nachází v mlze. Uděláme několik fotek a po necelých dvaceti minutách budeme pokračovat dále.

článek je součástí seriálu: Velikonoce 2014 na chatě Luž

O Velikonocích roku 2014 jsme strávili prodloužený víkend na chatě Luž v Lužických horách.


diskuse

vložit nový příspěvek