Lomnický štít

Další z našich výletů ve Vysokých Tatrách bude lanovkou na Lomnický štít.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Tatranská Lomnice

Dnešní výlet začneme v Tatranské Lomnici, kam jsme přijeli autem od Nového Štrbského plesa. Vsázíme na to, že je přelom září a října, tedy hlavní letní turistická sezóna už skončila, proto nemáme lístek na lanovku vedoucí na Lomnický štít objednán a koupen předem. Vrcholky hor jsou zahalené v černých mracích a u pokladny lanovky nás čeká nemilé překvapení v podobě nápisu, že provoz lanovky je přerušen pro velmi silný vítr. Dole v Tatranské Lomnici sice žádný extrémní vítr nefučí, ale na Skalnatém plese, kam lanovka vede možná ano. Mraky kolem hor totiž nevypadají neškodně.

Zdrcení a smutní se bloumáme po okolí, po chvilce si ve stánku si kupujeme čaj a přemýšlíme co dál s celým dnem. Jak tak dopíjíme čaj, všimnu si, že lanovka už jezdí. Ihned běžíme k pokladně a ptáme se, jestli je volná lanovka ze Skalnatého plesa na Lomnický štít. Na Skalnaté pleso pojedeme určitě, tam také jezdí „běžná lanovka“. Ze Skalnatého plesa na Lomnický štít jezdí lanovka, kde je nutné mít rezervaci přesně na konkrétní jízdu. Na Skalnaté pleso by jsme jeli určitě, když už jsme tady, otázka je co dál. Dovídáme se dobrou zprávu, na Lomnický štít je za necelé 3 hodiny volné místo. Ihned lístky kupujeme.

Doporučujeme z našeho průvodce

Rázcestie pri Skalnatej chate

Rázcestie pri Skalnatej chate je turistické rozcestí poblíž Skalnaté chaty na Tatranské magistrále.

Skalnatá chata

Skalnatá chata je horská chata na Tatranské magistrále, nacházející se kousek od Skalnatého plesa ve Skalnaté dolině.

Štart je přestupní mezistanice lanovky vedoucí z Tatranské Lomnice na Lomnický štít.

Štart

Štart je přestupní mezistanice lanovky vedoucí z Tatranské Lomnice na Lomnický štít.

Observatoř nad Skalnatým Plesem je astronomická a meteorologická observatoř poblíž Skalnatého plesa.

Observatoř nad Skalnatým Plesem

Observatoř nad Skalnatým Plesem je astronomická a meteorologická observatoř poblíž Skalnatého plesa.

Tři hodiny čekání je poměrně dobrý čas. Já osobně jednu na Lomnický štít podruhé. Když jsem byl v roce 2003 na Lomnickém štítu poprvé, čekal jsem 6 hodin.

Skalnaté pleso (1754 m. n. m.)

Na Skalnaté pleso vyjíždíme okamžitě. Lanovka mezi Tatranskou Lomnicí a Skalnatým plesem má jeden přestup. Lanovky jsou součástí Lyžařského střediska Tatranská Lomnica. A kromě těchto lanovek je v okolí i mnoho lyžařských vleků, které jsou samozřejmě v létě zavřené.

Po cestě se párkrát ponoříme do mlhy, která by se dala krájet. Nakonec ale, než dojedeme na Skalnaté pleso, je krásné počasí se slunnou azurovou oblohou. Jednak jsme vyjeli nad mraky a za druhé ony mraky pomalu také klesají. V průběhu dne bude vidět z Lomnického štítu až do Tatranské Lomnice.

Lomnické sedlo a Lomnická veža z lanovky na Lomnický štít

Obr. 1. Lomnické sedlo a Lomnická veža z lanovky na Lomnický štít

Na Skalnatém plese máme asi dvě a půl hodiny čas. Jako první mě napadne vyjet jinou lanovkou na Lomnické sedlo a ze sedla si zajít na Lomnickou vežu. Bohužel tato lanovka je mimo provoz. Škoda, já na Lomnické veži ještě nikdy nebyl. Měl jsem vždy za to, že na Lomnické sedlo nevede turistická značka a tedy, vzhledem k tomu, že jsme v národním parku, tak že se na něj pěšky nesmí. Ani v mapě není turistická značka zaznačená. Proto mě trochu překvapuje, když na turistickém rozcestníku je šipka směřující na cestu vedoucí na Lomnické sedlo. Času máme sice dost, ale bohužel ne až tak dost, aby jsme to stihli nahoru a dolů pěšky.

Lomnický štít ze Skalnatého plesa

Obr. 2. Lomnický štít ze Skalnatého plesa

Procházíme se kolem Skalnatého plesa a také asi hodinu posedáváme v restauraci v budově dolní stanice lanovky.

Lomnický štít (2634 m. n. m.)

Po dlouhém čekání vyjedeme na vrchol Lomnického štítu. Lanovka je jedna velká kabinka, ve které všichni stojíme. Cesta trvá asi deset minut.

Lomnický štít - Vysoké Tatry

Obr. 3. Lomnický štít – Vysoké Tatry

Lomnický štít je po Gerlachovském štítu a Gerlachovské veže třetí nejvyšší vrchol Vysokých Tater. Protože Gerlachovský štít a Gerlachovská veža je někdy považován, za jednu horu (dva vrcholy jedné hory), je Lomnický štít považován za druhou nejvyšší horu Vysokých Tater. Na vrcholu se v budově se stanicí lanovky nachází kavárna Dedo, což je nejvýše položená kavárna na území Slovenské Republiky. Po vystoupení z lanovky každý dostane své číslo, lanovka zpět jede za necelou hodinu. Přesně by to mělo být 50 minut. Máme tak něco přes tři čtvrtě hodiny na prohlídku vrcholu.

Výhled z vrcholu Lomnický štít - Vysoké Tatry

Obr. 4. Výhled z vrcholu Lomnický štít – Vysoké Tatry

U kavárny Dedo je malá terasa, po které je umožněn volný pohyb a poté zábradlím ohraničená prostor, kde je možné se pohybovat. Procházíme se po můstcích se zábradlím, rozhlížíme se a fotíme. Výhledy jsou na všechny strany.

Lomnický štít - Vysoké Tatry

Obr. 5. Lomnický štít – Vysoké Tatry

Zajímavostí je, že Lomnický štít se kdysi jmenoval Dedo. Podle tohoto názvu se jmenuje kavárna na vrcholu. Dle informační cedule, 6. května 2012 navštívili vrchol Lomnického štítu prezidenti Visegrátské 4, kteří se sem zajeli podívat v rámci Summitu V4.

Horné Spišské pleso a Stredné Spišské pleso z Lomnického štítu - Vysoké Tatry

Obr. 6. Horné Spišské pleso a Stredné Spišské pleso z Lomnického štítu – Vysoké Tatry

Po padesáti minutách focení a rozhlížení usedáme do lanovky a vracíme se na Skalnaté pleso a dále do Tatranské Lomnice.

 

 

článek je součástí seriálu: Vysoké Tatry 2015

Na podzim roku 2015 jsem se rozhodl spojit své dva koníčky, závodní hra v šachy a turistika a vyrazil jsem společně s Honzou, Jirkou a Standou na v šachovém světě známý turnaj Open Tatry 2016 na Štrbské pleso. Přes den jsme se věnovali turistice a večer byl turnaj.


diskuse

vložit nový příspěvek