Litice

V údolí Divoké Orlice se nachází malá víska Litice nad Orlicí, nad kterou se honosně tyčí středověký hrad Litice, který rozhodně stojí za návštěvu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Litice nad Orlicí

Státní hrad Litice se nachází v obci Litice nad Orlicí na tak zvaném hradním vršku. Do Litic nad Orlicí se je možné dostat vlakem, nebo i autobusem. K turistickému rozcestí Litice nad Orlicí – zřícenina odbočka je možné dojet autem.

Litice nad Orlicí – zřícenina odbočka

Na červené turistické značce vedoucí od železniční stanice Litice nad Orlicí přes Brnnou do Potštejna se kilometr od nádraží nachází turistické rozcestí Litice nad Orlicí – zřícenina odbočka. Dle rozcestníku je hrad Litice vzdálen 500 metrů.

Kromě rozcestí se zde nachází také parkoviště a restaurace s venkovní zahrádkou. My jsme přijeli autem a nechali jej zaparkované právě na tomto parkovišti.

Od turistického rozcestí začneme stoupat a značka nás vede pryč od hlavní cesty. Asi po deseti minutách chůze přicházíme k dřevěné zvoničce.

Zvonička v Liticích

Zvonička pochází z druhé poloviny 19. století. Za první světové války byl zvon zabaven pro vojenské účely. Nový zvon byl do zvoničky vrácen až roku 1949. Zvonička dodnes slouží a každý večer zvoní klekání.

Zvonička v Liticích nad Orlicí

Obr. 1. Zvonička v Liticích nad Orlicí

Od zvoničku pokračujeme dále po červené značce k hradu.

Státní hrad Litice

Asi 100 metrů před branami hradu se ještě zastavujeme, protože někteří členové výpravy jsou „keškaři“ a zde se nachází keška. Poté asi půl hodiny chůze z Litice nad Orlici přicházíme k bráně hradu Litice. Brána se nachází za hradním příkopem, přes který vede most.

Brána hradu Litice

Obr. 2. Brána hradu Litice

Hrad, přesněji zřícenina, je veřejnosti přístupná a také je možné se zúčastnit prohlídky hradu. Základní okruh, on tedy ani žádný jiný okruh není, trvá přes půl hodiny a stojí 90Kč. Někteří z nás se rozhodnou prohlídku absolvovat. Jiní, hlavně kvůli malým dětem, se kterými jsou, na prohlídku nejsou. Na bývalém nádvoří hradu jsou k dispozici lavičky na posezení, obchod se suvenýry a pozůstatky hradeb a hradních zdí.

Litice

Obr. 3. Litice

Historie hradu Litice

První písemná zmínka o hradu je z roku 1316, ale samotný hrad existoval již parně někdy ke konci 13. století. Hrad nechali vystavět Půticové, kteří vlastnili rozsáhlé majetky v jihozápadních Čechách. Své nové hrady, kterými osidlovali zdejší oblast, pojmenovávali stejně jako své dosavadní hrady stojící jinde. Tak lze vysvětlit název Litice, což je také jméno hradu kousek od Plzně, který Půticové ve své době rovněž vlastnili.

Později se hrad dostal do držení Pánů z Kunštátu a Poděbrad, kteří jej drželi celé 15. století. Významným z nich byl Viktorin Boček z Kunštátu a Poděbrad, který byl významným vojevůdcem v husitských válkách a věrným stoupencem Jana Žižky, kterému se svou armádou pomohl v bitvě u Kostelce nad Labem, ve které jej zachránil od porážky.

Nádvoří hradu Litice z věže

Obr. 4. Nádvoří hradu Litice z věže

Viktorin Boček z Kunštátu a Poděbrad byl otcem Jiřího z Poděbrad, který po něm hrad i zdědil. Za života Jiřího z Poděbrad byl hrad Litice jednou z nejvýznamnějších pevností v zemi. Po smrti Jiřího z Poděbrad se hrad dostává pod správu Pánů z Pernštejna.

Cesta zpět

Do Litic nad Orlicí se vrátíme stejnou cestou.

diskuse

vložit nový příspěvek