Lidé na Bali jsou přátelští a toho si turisté velmi váží

  • Anonym
  • 26.08.2019
  • 0:00
  • Změněno: 11.10.2019 | 20:56

Kouzelné místo, kde stále žijí legendy a mýty! Cestovatelské kino odhalí krásy tropického klenotu mezi více jak 17 000 ostrovy Indonésie, jenž místní nazývají Ostrov Bohů. Návštěvníci se ve čtvrtek 19. září v brněnském Kině Scala vypraví do světa vulkanických pláží, pestrých hinduistických tradic a usměvavých domorodců, kteří vás s radostí strhnou do konverzace. S cestovatelem Jánem Valačaiem procestují údolí tvarovaná rýžovými terasami, posvátné sopky, nejkrásnější chrámy, pláže a vlny, které milují surfaři z celého světa. Poví si víc o spiritualismu a šamanismu, o tom, jak se baví mladí lidé, o tom, jaké subkultury se tam dá střetnout anebo o tom, jaké kulturní rozdíly jsou mezi námi. Ján doplní své vyprávění osobními příhodami a prozradí, jestli o Bali stále platí heslo EAT – PRAY – LOVE. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Co vás zavanulo na Bali?

Ján Valačai: Na Bali jsem se dostal úplně náhodou, ale asi to tak mělo být. Studoval jsem mezinárodní vztahy, a zatím co všichni chtěli studovat v Anglii a USA, mě to tahalo za exotikou. Ve hře bylo vícero možností. Podařilo se mi získat roční stipendium v Indonésii. Řekl jsem si, proč nejít studovat do ráje.

Jak vypadá život v ráji? Čím se živí domácí a jak tráví čas po práci?

Ján Valačai: To záleží od člověka a toho, jak si ten život v ráji chce užívat. Já jsem se během studia snažil co nejvíc asimilovat do lokální společnosti a žít s místními, abych se naučil co nejvíc o kultuře, a také jejich způsob myšlení a jazyk. Někteří studenti se zdržovali v „západních“ komunitách a jazyk a kulturu se nenaučili ani po letech. Všechno je to individuální. Domácí se tam živí tak, jako u nás. Každý dělá, co umí a co mu jde. Anebo i nejde. Mladí inklinují k tomu, aby se co nejvíce bavili, proto moji spolužáci byli hudebníci, umělci anebo i menší podnikatelé. Lidé na Bali jsou dost pobožní, udržují si tradice a zvyky, a to je zajímavé pozorovat.

Bali patří k vyhledávaným dovolenkovým destinacím. Jaký vztah mají domácí k turistům?

Ján Valačai: Dobrý, turismus je tu už asi od poloviny 60. let, pokud ne dýl. Většina obyvatel na Bali věří, že každý běloch musí být bohatý, protože vidí, jak turisté platí za noc v hotelu víc, jak domácí vydělá za měsíc. Proto si myslí, že všichni lidé v Evropě takto žijí každý den. Lidé jsou ale přátelští k turistům, ale co mě překvapuje je to, že běžní lidé mimo turistických lokalit jsou nezištně přátelští. A toho si váží mnoho turistů, proto se do Indonésie rádi vracejí.

Pro mnohé je jet na Bali výletem snů. Co kromě nich se dá vidět a zažít na tomto ostrově?

Ján Valačai: Bali se u nás považovalo za luxusní destinaci, ale tomu tak vůbec nemusí být. Každý si tu najde svoje. Jsou tu top hotely a super služby, a tak se tu dá zažít luxusní dovolená s 5 hvězdičkami. Ale ráj to je i pro milovníky kultury. Jsou tu krásné ceremonie, kultura, tradice a zvyky, které můžete dennodenně zažít. A to nejen ty placené pro turisty, ale i ty pravé. Je tu úžasná příroda, rýžová terasovitá políčka, kopce, sopky, které mají přes 3 000 metrů a super pralesy. Dá se tu stanovat, dělat glamping, potápět se, plavat s mantami či delfíny. Historie je také úctyhodná, hinduismus je na Bali víc jak tisíc let, a proto je tu mnoho chrámů. Takže Bali se dá právoplatně nazvat rájem!

Která skrytá anebo turismem nedotknutá místa doporučujete?

Ján Valačai: To je velmi těžká otázka, protože těch míst je opravdu hodně. Ale za zmínku určitě stojí vodopád na severu Bali s názvem Sekumpul, potom canyoning v oblasti Gianyar, výstup na sopku Batur a sledování východu slunce, potápění a šnorchlování na Nus Lembongan a Penida, plavání s mantami, celý ostrov Penida, který patří pod Bali, národní park Menjangan a absolutně prázdné pláže bez turistů. Můžu také doporučit jakoukoliv vesničku mimo turistických destinací během jeden ze sta ceremonií, které se dějí každý rok. Bali je malý ostrov, ale má opravdu hodně částí, které jsou neprobádané.

Jaké tradice patří mezi nejčastější či nejvýznamnější na Bali?

Ján Valačai: Dvakrát ročně je ceremonie Galungan a Kuningan, kdy se rodina střetává pohromadě, nový rok balijský je také zajímavý, protože přípravy trvají měsíc, a den před novým rokem Nyepi se koná výprava alegorických vozů, které se potom spálí. Na další den na Bali nelétají letadla, nejezdí lodě, auta ani motorky, nemůže se dělat nic, co dává požitek, je třeba vypnout elektřinu, nevycházet z domu na ulici, a tento rok dokonce vypnuli i internetové připojení. Je to jedinečný zážitek, který není nikde jinde na světě. A potom jsou zajímavé další ceremonie jako pohřeb, svatba, matatah, neboli broušení zubů jako symbol dospělosti, saraswati a další.

Cestovatelské kino: Bali

Obr. 1. Cestovatelské kino: Bali

Ján Valačai

je cestovatel a dobrodruh, který se zamiloval do Asie, kde strávil nakonec osm let, z toho převážně většinu času na ostrově Bali. Pracoval tam v oblasti PR, jako herec či dobrovolník a díky tomu poznal mnoho lidí a pronikl hlouběji do tamější kultury. Ján po návratu na Slovensko organizuje cesty do Asie. Plynule hovoří indonésky a dohovoří se i malajsky.

19. 9. (čtvrtek)
Start: 20:30 hod.
Vstupenky: bit.ly/Bali1909
Event: https://www.facebook.com/events/599217963816802/

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.