Krkonošská toulka od Rudníku do osady Fořt

  • Randus Petr
  • 14.07.2014
  • 0:00
  • Změněno: 23.06.2014 | 17:10

Krkonoše jsou historicky známé jako oblast, kde se těžily různé rudy a další materiály. Taková místa jsou i v podhůří, i když tu zbytků najdeme málo. Je však jedno místo, které to má vepsáno ve jméně, a to je Rudník.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Rudník je třikrát protáhlá obec, rozpíná se podle silnic od jedné křižovatky a to ve směru od Vrchlabí, Hostinného a Mladých Buků. Dochovaly se tu zbytky tří panských sídel, renesanční kostel, barokní fara a další barokní kostel ve zřícenině i několik sochařských výtvorů. Historické centrum obce je u zmiňovaného renesančního kostela, kde na místě zámku stojí bývalý pivovar a kde stojí fara i bývalá farní škola, dnes hotel Arnica. Zde se naše výprava schází a vyrážíme na výlet.

Rudník - barokní kostel

Obr. 1. Rudník – barokní kostel

Od kostela se dáme jihozápadním směrem podle toku Bolkovského potoka. Silnice se obloukovitě stáčí doleva a v místech, kde se narovnává, po levici vidíme dům čp. 99, což je stará tvrz. Po okouknutí starého domu se ale vydáme ze silnice vpravo a za zatáčkou, u první ocelokolny vpravo, my zahneme vlevo. Projdeme kolem dalších hospodářských objektů a na kraji pole na křižovatce jdeme rovně. Cesta se podle menšího lesíka stáčí vpravo a za lesíkem musíme odbočit vlevo. Pak již jdeme po polní cestě v serpentině k dalšímu lesíku, kde ho obejdeme a po jeho zadní, tedy západní straně, jdeme po jeho okraji. Cesta se stočí vlevo, projdeme na další pole a v jeho polovině odbočíme cestou vlevo.

Od lázní do osady Fořt

Projdeme částečně vytlučeným lesem a přijdeme do bývalých lázní Fořt. Lázně Fořt, které od roku 1880 využívaly zdejší sirný pramen, zanikly v roce 1922, kdy v jejich sousedství vznikl chemický podnik. Ráz lázní vidíme z některých budov dodnes. Pramen tu vyvěrá i nyní.

Lázně Fořt

Obr. 2. Lázně Fořt

Po prohlídce bývalých lázní se vydáme po silnici severně, ale za posledním domem odbočíme vpravo a sledujeme tok Lázeňského potoka. Podle něho dojdeme až ke dvěma rybníčkům. Po jejich prohlídce přejdeme po hrázi spodního a přes pole a severozápadně dojdeme do osady Fořt. Zde najdeme první památku, barokní zámek na jižní. Zámek stojí na malém parku, ale prohlídky v něm nejsou, patří místnímu učilišti.

Zámek Fořt

Obr. 3. Zámek Fořt

Projdeme vsí a na severní straně staneme u barokního kostela. Za ním zahneme vpravo a silničkou kolem hřbitova dojdeme k třetímu rybníčku na Lázeňském potoku. Od něho jdeme stále po silničce, vystoupáme lesem mezi pole a dojdeme ke statku, kde jsme Rudník opouštěli. Tady to již dobře známe, a proto v klidu dojdeme ke kostelu, odkud jsme vycházeli.

Trasa měří 11 km, převýšení je celkově pouze asi 150 metrů, takže skoro rovinka. Cesty jsou také pěkné, proto se výlet bude určitě líbit.

diskuse

vložit nový příspěvek