Kréta, to jsou výlety do hor i relax na prosluněných plážích

  • Anonym
  • 21.05.2012
  • 0:00
  • Změněno: 21.05.2012 | 21:22

Pozvánka na pátý největší ostrov ve Středozemním moři.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Strmé soutěsky, panenské pláže, olivové háje, vinice a 5000 let historie. Takovou bilancí se může chlubit Kréta, která představuje pátý největší ostrov ve Středozemním moři. Kouzlu ostrova snadno propadnete i vy. A to nejenom v létě. Sluníčka lze na ostrově standardně užívat až do konce října. I proto je Kréta každoročním cílem tisíců turistů z celého světa – rodin s dětmi, sportovců, dobrodruhů i zamilovaných párů.

Kréta

Obr. 1. Kréta

Ostrov je dlouhý 260 kilometrů a široký 12 až 60 kilometrů. Západ Kréty tvoří hory, směrem na západ se ale povrch mění směrem k planinám. Pobřeží tvoří více než tisíc kilometrů čarokrásných pláží. Najdete tu pláže přiléhající k hotelům a turistickým letoviskům, kde se vám dostane perfektního servisu i malé, tajuplné zátoky, které jsou přímo stvořené pro koupání ve svitu měsíce. To už je pořádná romantika, nemyslíte?

Kréta

Obr. 2. Kréta

Pokud vás snad přestane bavit relax na pláži s osvěžujícím mojitem v ruce, můžete rozšířit svoje vědomosti. A že je na Krétě o co. Ostrov je totiž bez přehánění kolébkou civilizace. Vězte, že za jednu dovolenou rozhodně nestihnete prozkoumat všechno. Minout nesmíte zejména proslavené mínojské paláce. Tím nejznámějším je palác Knossos, který byl podle všeho centrem veškerého krétského vědění a mínojské civilizace. Říká se, že kdo nebyl na Knossu, nebyl na Krétě. Tak návštěvu nepropásněte!

Kréta

Obr. 3. Kréta

Na Krétě si užijete, i pokud vám dějiny nic neříkají. Co vyjet či vyjít na výlet? Cílů je na ostrově bezpočet. Obrovská pohoří Lefka, Ida a Dikti jsou perfektním místem pro vysokohorskou turistiku se špetkou dobrodružství. Častým cílem je třeba překrásná soutěska Samaria. Připravte se na nezapomenutelný celodenní výlet do přírody, která bere dech. Cesta totiž vede národním parkem s překrásnou faunou i flórou, je plná strmých sestupů a končí u moře. Po celodenním výletu si pak v nějaké zapadlé hospůdce dopřejte místní kulinářské speciality. Zkuste suvlaki (skopové čí jehněčí maso) či dolamades, což jsou vinné listy plněné rizotem a kysanou smetanou. Vaše chuťové pohárky budou mít pré.

Na Krétě se zkrátka budete cítit jako ve starých řeckých bájích a pověstech. S veškerým moderním servisem. Dovolená? Řecko a Kréta jsou těmi neprověřenějšími destinacemi.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.