Kovozoo – evropský unikát, který stojí za vidění

Myslíte si, že kovový odpad patří jedině na šrotiště a do tavící pece. Pak se zkuste vydat na výlet do Starého Města u Uherského Hradiště a uvidíte, že i ze starého šrotu mohou ještě vzniknout krásné věci.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Na Zlínsku mají opravdový unikát – jedinou kovovou ZOO v celé Evropě. Ano, opravdu tu mají zvířata z kovu a jejich počet se už pomalu blíží ke třem stovkám. Nápad vytvářet z kovového šrotu modely zvířat a vybudovat celou takovou zoologickou zahradu se zrodil v hlavě Bronislava Janečka, ředitele společnosti REC Group s.r.o. (Recyklační ekologické centrum), firmy zabývající se recyklací odpadů. Postupně začali v rukou majitelů a zaměstnanců firmy vznikat první modely zvířat, které našly svůj „domov“ ve zrekonstruovaném areálu bývalého cukrovaru, kde firma REC Group s.r.o. sídlí. Od dubna roku 2012, kdy Kovozoo vznikla, se jejich počet neustále rozrůstá. Zvířata jsou v životní velikosti a jejich detailní propracování občas probouzí úžas ve tvářích návštěvníků.

Obr. 1. Slonice s mládětem v africké části

Zvířata jako v opravdové ZOO

My jsme Kovozoo navštívili poprvé na podzim roku 2013 a už tehdy se nám tam velmi líbilo. Při letošní návštěvě nás pak mile překvapilo, jak moc se areál mezitím rozrostl a kolik nových zajímavých míst a hlavně exponátů tu přibylo. Nechybí tu nic, co najdete v každé správné zoologické zahradě – zvířata exotická i domácí, rozdělená do tematických oblastí. Prohlédnout si můžete slony, klokany, žirafy, bizona, lvy, zebry, nosorožce, želvy, tučňáky, delfíny, žraloky, opice, kočky, psy a spoustu dalších úžasných tvorů vyrobených jen ze starého odpadu. Cílem majitelů je dosáhnout počtu 465 zvířat, to je totiž nejnižší počet živých zvířat v opravdové ZOO.

Roztomilé kovové medvídě

Obr. 2. Roztomilé kovové medvídě

Spousta atrakcí a zábavy

Samotná kovová zvířata ale nejsou jedinou atrakcí v Kovozoo. Ještě před vstupem stojí maják Šrotík, který vám už zdálky ukáže správný směr k vašemu cíli. Kromě toho se také z jeho vrcholu ve výšce 27 metrů můžete rozhlédnout do širokého okolí, stačí jen zdolat 96 schodů nahoru. Vedle majáku stojí pirátská loď Naděje. Na této 20 metrů dlouhé lodi se mohou děti (a třeba i dospělí) přenést na chvíli do světa fantazie a zahrát si na opravdové vládce moří. A pokud by jim to nestačilo, dá se tu i pronajmout kajuta k přespání. Jedním ze zajímavých exponátů v areálu Kovozoo je letoun L-610, největší dopravní letadlo vyrobené v Československu. Prohlédnout si jej můžete nejen zvenku, ale také zevnitř. A určitě se projděte i po vyhlídkových lávkách, které vedou po střechách některých budov areálu a umožňují nahlédnout do každodenního provozu šrotiště, kam se jinak běžně nikdo nepovolaný nedostane.

Maják Šrotík a loď Naděje

Obr. 3. Maják Šrotík a loď Naděje

Firma REC Group s.r.o. má za cíl „být majákem ve světě recyklace a ekologické osvěty“. Myslím, že díky projektu Kovozoo, který ročně navštíví už desítky tisíc lidí, se jim tuto vizi daří plnit. Výlet sem rozhodně stojí za to.

Některé exponáty mají úctyhodné rozměry a váhu, jako třeba tento bizon.

Obr. 4. Některé exponáty mají úctyhodné rozměry a váhu, jako třeba tento bizon.

diskuse

vložit nový příspěvek