Koločava, kterou proslavil Nikola Šuhaj loupežník

Koločava je vesnice, kterou proslavil Nikola Šuhaj loupežník, zločinec, kterého idealizoval Ivan Olbracht ve svém stejnojmenném díle.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

V sobotu nás přivítalo sluncem zalité chladné ráno, mezi 8 a 9 hod jsme se sbalili a nasnídali a autem vyjeli z národního parku. Nikoho nezajímá, jestli táboříte v národním parku, pokud jste regulérně zaplatili za vjezd. Projíždíme opět Vorochtou směrem na Rachiv, tam si uděláme pauzu na nákupy a informační centrum, kde konečně seženeme pohlednice – set 12 ks za 15 UAH, jinak bylo celkem nemožné kdekoliv pohled sehnat. Znovu tankujeme až za zbohatlickým městem Teresva, před odbočkou na Koločavu. Jakmile sjedeme z hlavní silnice, zase začíná tankodrom.

Zakarpadská Rus

Obr. 1. Zakarpadská Rus

Koločava

Kostel ve Vilšanech - Ukrajina

Obr. 2. Kostel ve Vilšanech – Ukrajina

Do Koločavy přikodrcáme kolem 16 hod a zamíříme hned k hostinci Četnická stanice, proslulé naháněním Nikola Šuhaje loupežníka. Bohužel už nemají volné pokoje, nasměrují nás k dalším možnostem ubytování, a na potřetí se podaří zabydlet se v soukromí u Anny a Vasila, v prvním patře bytového domu, mají splachovací toaletu a sprchu (heuréka). Cena za přespání v soukromém bytě 50 UAH/os, po dohodě cena za snídani 15 UAH/os. Po vybalení věcí následuje rychlé rozhodnutí proběhnout Koločavu dokud je světlo a zajít si na večeři do Četnické stanice.

Četnická stanice

Zde se domluvíte bez problémů česky, je zde výstava na téma Nikola Šuhaj loupežníka a neskutečná betonová toaleta na dvorku. Na jídelním lístku najdete klasická ukrajinská jídla – boršč, pelemeně, šašlik. Ceny oproti zbytku Ukrajiny lehce nadprůměrné (turistická destinace) ale jídlo bylo dobré, zalité přijatelným pivem a kvasem (kvašený nealkoholický nápoj – chuťově nespecifikovatelné). Cena útraty celé večeře pro dvě osoby (2xhrachová polévka s masem, pelemeně, medvědí tlapa s bramborami, pivo, kvas, kapučíno) vyčíslena na 116,- UAH.

Četnická stanice, Koločava

Obr. 3. Četnická stanice, Koločava

Malá procházka k památníku Ivana Olbrachta, následně k sousoší zakladatelů Koločavy, a už myslíme jen na sprchu a postel.Koupelna přestavěná z bývalé kuchyně je nouzově zařízená, ale teplou vodu nám pustili, takže spokojenost. Ještě posezení s domácími u domácího sýra (!), špeku a vodky, během kterého dvakrát vypadl elektrický proud a kolem 22 hod uleháme do manželské postele. Domluvená snídaně na 7:00 hod (pozor, tady neuznávají „Kyjevský“ čas, vstávali jsme podle svých hodinek, stejný čas používají i v Koločavě). K snídani byl domácí bílý chléb, masová pomazánka, brynza, další domácí sýr(!) , špek, vejce a výborný domácí mátovo-kmínový čaj.

Cesta domů

V 8 hod už jsme na cestě z Koločavy, při cestě na hranice nás zdržela jen policie, která trvala na tom, že náš řidič požil. Foukal třikrát a evidentně policisté vyzvídali zaměstnání a majetkové poměry, a když zjistili, že z nás nic nebude, nechali nás jet. Za Užhorodem jsme ještě jednou natankovali levný benzín a v poledne jsme dojeli na ukrajinsko-slovenské hranice. Za hodinu vyřízena ukrajinská strana a pak nekonečné čekání na slunci na slovenskou stranu, kde jsme museli vybalit půlku auta a nechat nahlédnout do zavazadel. Po půl třetí odpoledne konečně opouštíme celní prostor a po páté hodině už si dáváme pauzu pod Spišským hradem, pak jen s další přestávkou u ovčích sýrů plynule a za deště přejíždíme česko-slovenské hranice ve 20:00 hod.

Celkem najeto cca 1800 km, benzín + SK silniční známka, rozpočítáno na 5 osob je cca 1.200,- Kč/os.

Pozor na drahé služby mobilních operátorů, Ukrajna není v EU ani žádanou turistickou destinací, konkrétně T-mobile: volání do ČR 34,80 Kč/min, přijaté hovory 18,- Kč/min, SMS 9,60 Kč, MMS 16,80 Kč

Dvakrát pozor na domácí sýry, hrozí vážné riziko střevních potíží :-).

článek je součástí seriálu: Podkarpatská Rus 2012

Ve dnech 2. až 5. srpna 2012 vyjela Katka se svými přáteli na Podkarpatskou rus (Zakrapatská Ukrajina).


diskuse

vložit nový příspěvek