Kam za potápěním? Tipy na místa, která vám vezmou dech

  • Anonym
  • 1.03.2019
  • 0:00
  • Změněno: 6.03.2019 | 19:24

Plánujete dovolenou a chcete během ní zažít něco nevšedního? Přidejte se k tisícům Čechů, kteří každoročně vyráží za podmořskou exotikou. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Pokud máta za to, že jste již všechny krásy světa viděli, změníte názor. Často se stačí ponořit pár metrů pod hladinu a naskytne se pohled, který se vám navždy vtiskne do paměti. A která místa patří k těm nej?

Raja Ampat, Alor a Komodo (Západní Papua, Indonésie)

Indonésii tvoří více než 13 tisíc ostrovů a každý má vlastní identitu nad i pod vodou. Zkušení potápěči nedají na oblast, která je součástí ekoregionu zvaného Korálový trojúhelník, dopustit. K nejoblíbenějším lokalitám však patří Raja Ampat – domov 75 % všech známých druhů korálů a více než 1500 druhů ryb. V okolí ostrova Alor zase narazíte na početné skupiny žraloků kladivounů. A co se týče potápění u Komodo, nabízí příhodné podmínky pro začátečníky (i ti by si samozřejmě měli sjednat pojištění pro potápěče).

Při potápění budete poznávat rozmanitou mořskou faunu

Obr. 1. Při potápění budete poznávat rozmanitou mořskou faunu

Malapascua (Filipíny)

Filipíny se také skládají z tisíců ostrovů a vybrat si nejlepší místo pro potápění není snadné. Samozřejmě záleží na úhlu pohledu, respektive na tom, co chcete pod vodou pozorovat. Pokud vás toulavé boty zavedou až na malinký ostrov Malapascua, nebudete litovat. Stovky druhů korálů, rejnoci manta, barakudy a mnoho dalších zástupců mořské fauny a flóry vás dokonale uhranou. Potápění zde probíhá do 40 m hloubky a potopené vraky rybářských lodí rozhodně nejsou výjimkou.

Narazit na potopené vraky lodí není žádnou výjimkou

Obr. 2. Narazit na potopené vraky lodí není žádnou výjimkou

Silfra Gap (Island)

Potápění na Islandu? Ano, proč ne! Trhlina Silfra se nachází mezi dvěma tektonickými deskami v národním parku Thingvellir a vyznačuje se perfektní viditelností. Mnoho zkušených potápěčů ji považuje za jednu z nejzajímavějších potápěčských lokalit a cení si především krystalicky čisté vody. Říká se, že je zde možná nejčistší voda na světě. V každém případě jde o geologicky unikátní lokalitu a stojí za to se do ní vypravit. Zda se budete kochat při šnorchlování (viditelnost dosahuje až 100 m!), nebo si vyzkoušíte potápění v extrémních podmínkách, je už jen na vás.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.