Jihozápadní Anglie

Navštivte s námi prostřednictvím článku Taťány Ochmanové Jihozápadní Anglii.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Jihozápadní Anglie patří k místům, kam se asi běžný turista nerozhodne jet. Málo se o ní mluví, přestože nabízí místa, která stojí za to vidět. Mně se poštěstilo vyjet do těchto končin Anglie před zhruba pěti lety a pokud by se vám naskytla podobná možnost, neváhejte.

Plymouth

Ve městě Plymouth jsem strávila čtrnáct dní a absolvovala jeden výlet do okolí, o kterém se zmiňuji níže. Plymouth je druhým největším městem Jihozápadní Anglie a největším městem hrabství Devon. Ačkoli Plymouth leží na pobřeží, pláže tady nenajdete. Nabízí však spoustu jiných míst. Troufám si říct, že hlavní dominantou, čí spíše lákadlem, města je Plymouth Hoe. Jedná se o rozlehlé travnaté prostranství poblíž moře, které během slunečných dnů láká k posezení a jehož hlavním bodem je maják Smeaton’s Tower.

maják v Plymouth

Obr. 1. maják v Plymouth

Plymouth byl odjakživa spojován s námořnictvem a v minulosti sloužil jako nejdůležitější základna Královského námořnictva. S touto námořní tradicí souvisí několik dalších míst, které je možno v Plymouth navštívit. Jedním z takových míst je například bod zvaný Mayflower Steps, který je považováný za místo, odkud v roce 1620 vyplula loď Mayflower a zamířila k severoamerickým břehům. Dalším místem spojeným s lodí Mayflower je Plymouth Mayflower Museum. V muzeu, kde zaplatíte za vstup 2 libry, se dozvíte vše o historii námořnictví, migraci do Ameriky či rybářství. V neposlední řadě stojí za zmínku i National Marine Aquarium. Za vstup do akvária, které je největší ve Velké Británii, zaplatíte 12.75 liber a budete moci poznat podmořský život z různých koutů světa.
Plymouth

Obr. 2. Plymouth

Tintagel

Tintagel je malá obec, kterou byste našli na pobřeží Atlantiku v hrabství Cornwall. Hlavním lákadlem této obce, kde žije pouhých zhruba dva tisíce obyvatel, je zřícenina stejnojmenného hradu. Hrad Tintagel je známý především díky legendám o králi Artušovi, s nimiž je spojován. Z hradu, jehož vznik je datován pravděpodobně do doby, kdy Anglii osídlovali Římané, se toho příliš nedochovalo. Přesto si toto místo uchovává svého ducha a dýchne na vás historie. Mimoto je odtud nádherný výhled na skalní útesy a oceán. Za vstupné na hrad zaplatíte 5.90 liber.

Tintagel

Obr. 3. Tintagel

diskuse

vložit nový příspěvek