Jeskyně Na pomezí

Cílem jednoho z našich výletů na dovolené v pomezí Rychlebských hor a Jeseníků byla Národní přírodní památka Jeskyně na pomezí.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Jeskyně Na pomezí se nachází poblíž obce Lipová – Lázně, hned u hlavní silnice číslo 60 vedoucí z města Jeseník přes Lipovou – Lázně kolem jeskyně Na pomezí a dále směrem k obcím Žulová a Javorník. Hned u jeskyně se nachází parkoviště pro návštěvníky. Asi 300 metrů od jeskyně se také nachází železniční stanice Lipová Lázně jeskyně a autobusová zastávka Lipová-lázně, jeskyně žel.st. Jeskyně je tedy pro každého snadno dostupná.

Národní přírodní památka jeskyně Na pomezí

Jeskyně Na pomezí - vchod

Obr. 1. Jeskyně Na pomezí – vchod

Jeskyně Na pomezí byla vyhlášená Národní přírodní památkou v roce 1965 a rozšířená v roce 2010. Celá krasová oblast Na pomezí je tvořená vrstvami krystalických vápenců (mramorů), které vznikly v období starších prvohor. Pomalým rozpouštěním mramoru vznikalo několik jeskynní. Jeskyně Na pomezí je největší z nich a jako jediná je veřejnosti přístupná. V jeskyni Na pomezí bylo doposud objeveno 1.8 kilometrů chodeb, z nichž 390 metrů tvoří návštěvnickou trasu. Jedná se o největší známý jeskynní systém v rámci České republiky tvořený z krystalických vápenců. O tom všem nás informovala informační cedule.

Prohlídka Jeskyně na pomezí

Prohlídka jeskyně s průvodcem trvá přibližně 45 minut, vstupenka stojí 130Kč a je potřeba se vhodným oblečením připravit na teplotu kolem osmi stupňů Celsia. Délka trasy je 390 metrů. Fotografování je v jeskyni povoleno jen za příplatek. Podle množství návštěvníků je nutné na prohlídku nějakou dobu čekat. My jsme tam byli v srpnu v pracovní den a čekali jsme necelou půlhodinu.

Okolí jeskyně Na pomezí

Obr. 2. Okolí jeskyně Na pomezí

Další jeskyně v okolí

Z informační cedule se dovídáme, že v okolí nedaleké Vápenné se v tělesech krystalických vápenců nachází celá řada povrchových a především podzemních krasových jevů. Nalezneme zde dokonce i dva ponorné toky s několika ponory a vyvěračkami. Celkem je zde evidováno 20 jeskynní, z nichž bylo mnoho objeveno při těžbě v lomech. K nejvýznamnějším jeskyním patří:

Roušarovka (Roušarova jeskyně)

Jeskyně Roušarovka je dlouhá 280 metrů a hluboká 6 metrů. Tvoří ji bludiště chodeb, síní a dómů.

Pec

Jeskyně Pec je 87 metrů dlouhé bludiště nízkých a úzkých chodeb.

Velký dóm

Jeskyně Velký dóm je 60 metrů dlouhá a 20 metrů hluboká. Je v ní velká propast a jeden z největších dómů v této oblasti.

Za hájovnou

Jeskyně Za hájovnou je 30 metrů dlouhá jeskyně s aktivním tokem.

Jeskyně s excentriky

Jeskyni s excentriky tvoří portál vysoký 4 metry a následná 24 metrů dlouhá chodba.

Těžba kamene v okolí

Těžba žuly a mramoru patří k symbolům Jesenicko – Žulovského kraje. Právě při těžbě kamene došlo k objevům mnoha jeskynní. Z další informační cedule se dovídáme, že v okolí se vedle činných lomů nacházejí také desítky lomů opuštěných. Některé z opuštěných lomů jsou zatopené a některé ze zatopených lomů jsou využívány k rekreačním účelům.

První písemná zpráva o zdejší těžbě kamene je z počátku 15. století. Ale podle výskytu zdejší slezské žuly ve stavbách starých hradů a kostelů je jisté, že zdejší těžba má delší historii. Kamenný průmysl, který je navázán na těžbu kamene, se v oblasti vyvinul až v 19. století. V 70. letech 19. století začíná zlatý věk slezského kamenoprůmyslu a od té doby kamenická tradice trvá dodnes.

diskuse

vložit nový příspěvek