Jaké je to krásné u sousedů?

  • Randus Petr
  • 17.12.2018
  • 0:00
  • Změněno: 26.12.2018 | 10:01

Dnes se vydáme na výlet zcela mimo naši republiku, ale jen malý kousek. Místo začátku výletu leží v Sasku, ale je od hranic s ČR vzdálené necelý půl kilometr, a je to Schmilka.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Schmilka

Schmilka je osadou města Bad Schandau a leží na pravém břehu Labe na silnici B 172, která je pokračováním české silnice I/62 z Děčína podle Labe. Je sem možno přijet i vlakem, ale zastávka (Schmilka-Hirschmühle) je na opačném břehu Labe a je nutno použít říční převoz. Ves se vyznačuje větším počtem hrázděných domů s nádhernými malovanými fasádami. Dobré spojení sem je i pro cyklisty, ti zde mají stezky z Čech, ale také podél levého břehu Labe.

Turistické značky v Sasku jsou proti našim jiné, zejména ve tvarech, proto je budeme popisovat pouze podle barev, abychom vás nemátli.

Start – Breite Kluft

Místo startu si stanovíme na silnici u Labe nedaleko parkoviště u penzionu Grenz-Eck a naproti Café Richtr. Pokud se otočíme zády k Hřensku, dáme se šikmo vlevo k Labi a pokračujeme po stezce po jeho břehu. Podejdeme zmíněné hlavní parkoviště, hotel Helvetia a další ubytovací podniky. Pak se dostaneme do osady Schöna na hlavní silnici proti Haus Hohlfeld – Aparments mit Schrammsteinblick. Ujdeme asi 50 metrů a za Ferienhaus Strandhaus staneme u rozcestníku. Tady se dáme vpravo a pěšinou vyjdeme na úboční cestu Holzlagerplatzweg. Po ní se dáme vlevo a asi po půl kilometru dojdeme pod a nad skalami na rozcestí Široká rokle (Breite Kluft). Zde odbočíme doprava a stoupáme nejdřív kousek souběžně s Labem, ale pak se stočíme vpravo a serpentinami projdeme skalní údolí. Držíme se stále údolní cesty a vyjdeme na dolní (unten) rozcestí, kde vpravo je Věž Široké rokle a vlevo Stěna Široké rokle.

Výhled z Breite Kluft

Obr. 1. Výhled z Breite Kluft

Malerweg

Dostali jsme se na zelenou značku (Ebleitenweg), po které stoupáme dál údolím nahoru na rozcestí cesty Malerweg. Jde o trasu Saským Švýcarskem o délce 116 km, která je rozdělená do osmi dílů, my se po částech budeme pohybovat. Nyní se dáme vpravo a vystoupáme na Breite-Kluft-Wand. Máme odsud nádherný výhled na údolí Labe a okolní skalní masivy.

Svaté schody (Heilige Stiege)

Od vyhlídky se vrátíme na rozcestí a pokračujeme po svazku více značek skalami. Jde o špičkovou trasu skalami, kde občas narazíme na nějakou odbočku. Jsou to všechno velmi pěkná místa, ale pozor ve skalách, lze se zde i trochu občas ztratit. Jinak mineme označený „bod záchrany“ a skalní turistický odpočinek. Těch bodů záchrany potkáme po cestě víc. Jeden bude i na rozcestí pod Heilige Stiege. Ty jsou vpravo na žluté značce, můžeme se kousek po nich vydat, alespoň k „šumné“ věži Rauschensteiner Turm, jinak jsou schody mnohem delší.

Frienstein

Malerweg odbočuje vlevo, my jdeme po červené vpravo a stoupáme na horní rozcestí Svatých schodů (Reitsteig / Abzweig Heilige Stiege – oben). Ta červená je zde kouskem Mezinárodní horské cesty z Eisenachu do Budapešti, tady nás dovede jen na odbočku na Frienstein (Reitsteig / Abzweig Frienstein). K němu se dostaneme po cestě vlevo kolem lesního pramene. Jde o mohutnou skálu se zbytky hradu jeskyni Idagrotte. Hrad vznikl v polovině 13. století a měkl chránit české hranice. Kdeže ty loňské sněhy jsou, již roku 1459 byl postoupen Sasku, ale tehdy se uváděl jako pustý a stal se úkrytem loupežníků. Ke hradu patřila i zmíněná jeskyně, ale vrchol skály je přístupný pouze horolezecky.

Frienstein

Kleiner Winterberg

Pod hradem jsme viděli zelenou značku, dáme se po ní východním směrem a pokračujeme jednou z nejúžasnějších cest celé oblasti. Jak jsme se zmínili, zvláště zde máme možnost odbočovat na různé skály a vyhlídy – Rollenturm, Siegfried, Winterbergbarbarine a Untere Winterbergspitze. Pak již sejdeme na rozcestí Aufgang Kleiner Winterberg / Abzweig Frienstein.

Kleiner Winterberg

Obr. 2. Kleiner Winterberg

Grosser Winterberg

Na křižovatce se nedáme dolu po schodech, ale vpravo se zelenou a červenou značkou. Opět zde máme možnost odbočit na pěkná místa na kraji skalisek s výhledy. Dojdeme na rozcestí Reitsteig / Abzweig Fremdenweg, které je přímo na hranicích Národního parku Saské Švýcarsko. Jde dál po všech značkách, zelené, modré i červené a postupně začneme stoupat na Grosser Winterberg s výškou 556 metrů. Jádro hory tvoří třetihorní vyvřelý čedič a uvádí se v roce 1492 při stanovení hranic s Českým královstvím. Ty jsou dodnes od vrcholu vzdálené jihovýchodním směrem 400 metrů. Na vrchu stojí turistická chata, která byl postavená v roce 1846 na místě starší z roku 1819, rozhledna je z roku 1835, nově byla postavena roku 2008. Zajímavostí je, že v době Pražského jara (1968-69) zde sídlila sovětská posádka a pak sloužila podnikové rekreaci a několik let byla i pustá. Dnes je otevřená a můžeme se zde občerstvit a rozhlédnout i na naši domovinu – České středohoří s Milešovkou, Krušné hory a podobně.

Gross Winterberg

Obr. 3. Gross Winterberg

Cíl – Schmilka

Od vrcholu jdeme po zelené a červené značce a po silnici, kterou ale zakrátko vpravo opustíme. V klesání procházíme opět skalní oblastí, jakož i další přímo nad Schmilkou. Projdeme osadou a jsme u Labe u cíle.

Trasa měří 14 km, ale záleží na tom, kolik odboček po cestě navštívíme. Pokud si myslíme, že 14 km je v normálních podmínkách možno zvládnout za 4 až 5 hodin, tak tady raději počítejme se 7 hodinami. Nejvyšším bodem byl Winterstein 556 metrů, nejnižším je start a cíl se 107 metry nad mořem. Celkové stoupání na trase je asi 950 metrů, ale je to tím, že skály jsou průměrně 300 – 400 metrů vysoko nad Labem, a pak cestičky skalami jsou většinou kus nahoru, kus dolu a tak dokola. Ale nemějte strach, na tento krásný výlet budete dlouho vzpomínat.

diskuse

vložit nový příspěvek