Hochkar – ideální místo pro zimní sporty i letní turistiku

V polovině léta jsme s přítelem vyrazili na jednodenní poznávací zájezd do Dolního Rakouska, za krásami místní přírody. První zastávkou byla hora Hochkar.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Hora Hochkar se tyčí do výšky 1 808 metrů a je nejvyšším vrcholem Göstlingských Alp. Ty se nacházejí na hranici Dolního Rakouska a Štýrska a tvoří srdce Ybbstalských Alp. Oblast Hochkaru je hojně navštěvovaným zimním střediskem s téměř 19 kilometry sjezdovek, od pohodlných modrých až po černé. Jde o největší lyžařské středisko v předhůří Alp a oblíbené je především pro své skvělé sněhové podmínky. Jistota sněhu je tu od prosince do konce dubna, v té době také vrcholí turistická sezóna. Jezdí sem i mnoho českých lyžařů, třeba jen na víkend. Z Brna je tu člověk zhruba za 3 a půl hodiny, z Prahy to zabere asi o hodinu více.

Hora Hochkar

Obr. 1. Hora Hochkar

Na Hochkar se ale nejezdí jen v zimě. Krásně je tu i v jiných ročních obdobích, kdy se dá provozovat třeba horská turistika. Nebo se můžete nechat vyvézt lanovkou až nahoru a jen si užít pohodlnou procházku jako my. Naše návštěva uprostřed léta, kdy krásně kvetly alpské louky, kolem poletovali motýli a ze všech stran se ozývaly zvony pasoucích se krav, byla okouzlující. Počasí nám také přálo, a mohli jsme se tak dosyta kochat nádhernými výhledy do všech stran. Prostě alpská romantika jako z katalogu.

Stádo krav pasoucí se na úbočí Hochkaru

Obr. 2. Stádo krav pasoucí se na úbočí Hochkaru

Hochkar (1 808 m. n. m.)

Na Hochkar se dá dostat z obce Lassing, patřící pod správu města Göstling an der Ybbs. Na konci Lassingu začíná mýtná cesta Hochkar Alpenstrasse. Na zhruba 8 kilometrech překonává klikatá silnice převýšení 900 metrů a končí na parkovišti u dolní stanice lanovky v nadmořské výšce 1 380 metrů. Tato lanovka nás pak pohodlně vyvezla až těsně pod vrchol hory. U její horní stanice stojí pěkná stylová hospůdka a cesta se u ní rozděluje na dvě strany. Vpravo vede k samotnému vrcholu hory ve výšce 1 808 metrů.  Kamenitá pěšina je dlouhá pár set metrů a výšlap po ní nezabere více než 15 minut pohodovou chůzí. Od kříže na vrcholu jsou při dobrém počasí úchvatné výhledy, jen tu bývá chvílemi docela přelidněno a člověk si musí počkat na pěkné snímky.

Vrchol Hochkaru ve výšce 1808 m

Obr. 3. Vrchol Hochkaru ve výšce 1808 m

360° Skytour

Na druhou stranu od lanovky vede cesta ke stezce Die Hochkar 360° Skytour. Tuto stezku na náhorní plošině Hochkaru ve výšce 1 750 metrů tvoří kovová konstrukce visutých mostů a vyhlídek. Atrakce byla vybudována v roce 2015 a od svého otevření patří k místním hlavním lákadlům. A jistě právem, projít se po ní a užít si přitom výhledy do širokého okolí je moc pěkný zážitek.

Vyhlídka a závěsný most stezky 360°Skytour

Obr. 4. Vyhlídka a závěsný most stezky 360°Skytour

Výlet na Hochkar byl skvělý, zanechal v nás spoustu hezkých dojmů. Jen času jsme tu neměli mnoho, jak už to většinou u poznávacích zájezdů bývá. Bylo totiž potřeba stihnout včas přejet na druhý cíl zájezdu – vodopády Wasserlochklamm.

diskuse

vložit nový příspěvek