Hinduismus na Bali

  • Anonym
  • 11.02.2015
  • 12:00
  • Změněno: 9.02.2015 | 19:01

Víte jak se na Bali slaví hinduistické svátky? Víte třeba, co je "objetinka"? Nevíte? Nevadí, vše se dovíte v článku. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 3 lidé


Vaše hodnocení

Hinduismus na Bali na vás sálá ze všech stran. Nejprve jste očarováni nádhernými chrámy, opojeni všude přítomnými vonnými tyčinkami a neustále si vyčítáte, že jste zase šlápli na malý košíček, tzv. obětinku, kterou Balijci pokládají před hlavní dveře svých domů a k hinduistickým chrámům.

Obětinka je košíček vyrobený z palmového listu a obsahuje lístky tradiční místní květiny Frangipani a nějakou pochutinu např. sušenku, rýžovou placičku, banán… Cokoliv přijde pod ruku a je to uznané jako vhodná pochoutka pro boha. „Jednou jsem tam dokonce viděla i cigaretu. Obětinky jsou z mého pohledu nejvíc oblíbeny místními potulnými psi, protože tak v kouzelném košíčku vždy najdou nějaký pamlsek. (pozn. autorky)“

Dovolená Bali – exotická dovolená na Bali originálně.

Pokud na Bali žijete déle, víte už, že pokud je vyhlášený nějaký větší hinduistický svátek, celé Bali se jakoby zastaví a od nás přistěhovalců se to očekává taky. Veškeré aktivity je důležité přesunout na jiné dny, protože všechny kanceláře a obchody jsou zavřené.

Během takovýchto svátků Balijci navštěvují i pláže, což není jejich denní aktivita, v tu chvíli si uvědomíte, že počet obyvatel Bali tj. 4 miliony není jen vymyšlené číslo.

Příkladem může být konec března, kdy se oslavuje tzv. Galungan, aneb svátek zemřelých. Uctívání zemřelých  probíhá tak, že po celý týden se k chrámu, a to nejen rodinnému, dávají obětiny, ale o hodně větší a bohatší než během zbytku roku.Během Galunganu zdobí ulice ozdoby vyrobené z mladého bambusu tzv. Penjory, které trochu připomínají velikonoční ozdoby vyrobené ze slámy.

Originální zájezdy Bali s opravdovými zážitky

Spousta místních obyvatel se během takových  svátků dokonce zadluží, protože nakupování obětinek je velmi nákladné a je nezbytnou součástí hinduistické ceremonie, tudíž nikoho nezajímá, v jaké finanční situaci se rodina zrovna nachází.

Pro nás, nevěřící, je tato skutečnost opravdu zvláštní, stejně tak jako pro Balijce fakt, že si lidé berou půjčky na novou televizi.

Jedno je jisté, Galungan je pro Balijce jedním z nejvýznamnějších svátků a v tomto čase navštěvují své rodiny, i když bydlí na opačném konci Bali. Kvůli jedné oslavě jsou schopni nasednout do autobusu, který v tyto svátky opravdu nezeje prázdnotou, a cestují celý den do rodné vesnice, aby uctili památku zemřelých právě u rodinného chrámu.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.