Domašov Nad Bystřicí

Dalším z cílů našich výletů v okolí Hluboček je nenáročná Naučná stezka Údolím Bystřice, která nás provede podél potoka Bystřice Přírodním parkem Údolí Bystříce od Domašova nad Bystřicí po Hrubou vodu. Náš výlet začíná právě v Domašově nad Bystřicí.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Z Hluboček jedeme vlakem do Domašova Nad Bystřicí, kde začíná Naučná stezka Údolí Bystřice.

Domašov Nad Bystřicí – žst (498 m. n. m.)

Hned u vlakového nádraží v Domašově nad Bystřicí se nachází turistické rozcestí, kde začíná modrá turistická značka. Po modré turistické značce dnes půjdeme v podstatě celý den. Železniční stanice je na okraji města. Podle rozcestníku by za půl kilometru mělo být náměstí. Hrubá Voda železniční stanice je dle rozcestníku 13 kilometrů. Tam dnes nakonec skončíme, ale to trochu předbíhám.

Turistické rozcestí na náměstí v Domašově nad Bystřicí

Obr. 1. Turistické rozcestí na náměstí v Domašově nad Bystřicí

Hned u turistického rozcestí se nachází informační cedule naučné stezky jménem Vstupní tabule. Na naučné ceduli se mimo jiné dovídáme, že naučná stezka nás zavede do dvou chráněných území. Do přírodní památky Kamenné proudy u Domašova a přírodní rezervace Hrubovodské sutě.

Přírodní park Údolí Bystřice

Je zde rovněž i mapa Přírodního parku Údolí Bystřice, který se nachází v okolí naučné stezky. Park byl zřízen v roce 1995, má rozlohu 125.8 kilometrů čtverečních a z toho je 67.3 kilometrů čtverečních na území okresu Olomouc.

Vydáme se po asfaltové cestě do centra Domašova Nad Bystřicí. Podejdeme pod mostem, přes který vede železniční trať, přejdeme řeku Bystřice a na chvíli se zdržíme v nedalekém obchodě, kde nakoupíme nějaké jídlo a pití. Nemáme totiž skoro žádné zásoby a celá dnešní cesta je trochu mimo civilizaci bez jakýchkoliv restaurací a obchodů.

Domašov nad Bystřicí – náměstí (520 m. n. m.)

Od obchodu pokračujeme dále po modré turistické značce vedoucí po Libavské ulici na náměstí, kam přicházíme po pár minutách. Na náměstí jsou trochu nezvykle tři možnosti, kam se vydat po modré turistické značce. Jedna z možností je jít půl kilometru na nádraží, což máme za sebou. Je to směr, ze kterého jsme přišli. Další možnost je jít směrem na Hnaničské Petrovice a dále do Tišíkova, což není naše cesta. My se vydáme třetí možností a to směrem Malý Rabštýn a Hrubou vodu.

U rozcestníku Domašov nad Bystřicí – náměstí se nachází 2. informační cedule Naučné stezky Údolím Bystřice zabývající se historií Domašova nad Bystřicí.

První písemná zmínka o Domašově nad Bystřicí (v té době se jmenoval Domatsow) je z roku 1247. Obec vystřídala mnoho názvů, aby byla v roce 1924 přejmenována na dnešní Domašov nad Bystřicí. Roku 1403 byl Domašov povýšen na město. V roce 1347 zasáhla Domašov velká morová epidemie, která tak, jako kdekoliv jinde, zanechala spoustu obětí. V okolí Domašova nad Bystřicí řádil mor jako černá ruka. O rok později zasáhl nedalekou obec Kunzendorf, která zanikla, protože všichni její obyvatelé na mor zemřeli.

Významnou historickou událostí v okolí Domašova nad Bystřicí byla bitva pruských a císařsko-královských vojsk, která se odehrála 30. června 1758 nedaleko Domašova. Prusové v té době neúspěšně obléhali Olomouc, což po nějaké době vedlo k poklesu stavu zásob potravin a munice. Prusové se rozhodli doplnit zásoby ve Slezsku, konkrétně na Opavsku. Když se z Opavy do Olomouce vracel konvoj cca 4000 vozů a 4500 vojáků, kteří mu zajišťovali ozbrojený doprovod, využila této situace císařská vojska k oslabení nepřítele. Doprovod zásobovací kolony totiž tvořili nezkušení a špatně vycvičení rekruti. Císařským vojskům velel, díky lidové písni slavný, generál Laudon společně s generálem Žiškovičem, kteří se rozhodli právě 30.7.1758 konvoj nedaleko Domašova napadnout. Po čtyřhodinové bitvě Prusové prohráli. Na bojišti se střetlo asi 12500 vojáků. Prusové utrpěli velké ztráty. Asi 2400 mrtvých nebo pohřešovaných a 1500 zajatých. Rovněž přišli o většinu zásob a 2200 koní. Císařská vojska ukořistila také asi 2 milióny tolarů, z nichž asi polovinu pro Rakousko-Uhersko zachránil generál Laudon a druhá polovina skončila v rukou vojáků generála Žiškoviče.

Za zmínku z historie obce stojí také stavba Moravskoslezské centrální dráhy z Olomouce do Krnova, která přes Domašov vedla. Do provozu byla dána roku 1872. Později byla nedaleko Domašova poblíž Petrovického Mlýna nalezena kyselka, dnes známá jako Těšíkovská Kyselka.

Vydáme se tedy po modré turistické značce, která nás vede Domašovem, zavede nás k železničním kolejím a u malého fotbalového hřiště na okraji Domašova s ní opustíme asfaltovou cestu a jdeme po pěšině pár metrů od kolejí. Asi dvacet minut chůze od náměstí nás turistická značka zavede pod železničním mostem, za kterým vcházíme do lesa a do přírodní památky Kamenné proudy u Domašova. Cedule na stromě nás informuje, že zrovna v blízkosti stezky probíhá v pracovních dnech od 6ti do 15ti hodin těžba dřeva a tím hrozí turistům určité nebezpečí.

článek je součástí seriálu: Hlubočky 2014

V červenci roku 2014 jsem s Jardou a Albertem strávil týden v Hlubočkách na okraji Vojenského újezdu Libavá. Vojenský újezd Libavá mí sice přísná pravidla pro vstup civilistů (probíhá zde ostrá střelba), na jeho hranicích se však nachází spousta dostupných a zajímavých míst.


diskuse

vložit nový příspěvek