Cestou osudu a náhody

„Tak se tady mějte, za pár let jsem zpátky.“ Takhle jsem se loučil s rodiči, když jsem před několika léty vyrazil na svou nejdelší pouť. Tehdy jsem neměl ponětí, že má pozemní cesta přes Asii do Austrálie se protáhne na sedm let.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Nevyrážel jsem do světa poprvé. Už jsem stopem absolvoval pár cest po Evropě, Maroku. Poté jsem se vydal na roční cestu na Nový Zéland a do Austrálie s krátkou zastávkou v jihovýchodní Asii při letu zpět. Poslední cesta však byla jiná. Neměla stanovený návrat. Žádná zpáteční letenka, nic co by mě svazovalo a omezovalo.

Cestou osudu a náhody

Obr. 1. Cestou osudu a náhody

Nechával jsem se unášet větrem osudu a náhody. Vše jsem bral jako výzvu a ničemu se nebránil. Nevěděl jsem, co bude za měsíc, za rok, ani kde složím večer hlavu. Své cestě jsem nechával volný průběh a bezstarostně se toulal. Cestoval jsem rok, dva, šest… Od cestování jsem si občas odpočinul na australských a zélandských farmách, kde jsem si přezul toulavé boty za pracovní. Našetřil jsem si vždy na další putování a zase se přezul. Po cestování těmito zeměmi Jižního kříže jsem se vracel do Asie.

Až na pár výjimek jsem cestoval zásadně stopem. A když to nešlo, jako třeba po bezcestných mongolských stepích, tak jsem putoval i pěšky. Autostop není jen prostředek pro přesun z bodu A do bodu B. Je to také síto charakterů. Prostředek, jež třídí lidi. Spojí ty, které spojit má. Byl jsem tak neustále v kontaktu s pohodovými a otevřenými lidmi, kteří byli rádi, že mohou být na chvíli delegáty své země. A stejně jsem k této funkci přistupoval i já.

Cestou osudu a náhody

Obr. 2. Cestou osudu a náhody

Při putování se mi někdy dostalo pozvání do domácnosti na přespání. To byly většinou jediné případy, kdy jsem měl v noci střechu nad hlavou (pokud nepočítám přístřeší opuštěných zastávek, tribun hřišť, parčíkových altánků a jiných nouzových míst, vyhledávaných hlavně za dešťových nocí). Hostely a ubytovny jsem (zase až na pár výjimek) neužíval.

Co se stravování týče, baštil jsem jako většina chudších lidí na tržištích, v různých pouličních stáncích a začouzených špeluňkách. (Ze začátku měl sice můj organismus, zhýčkaný sterilní hygienou, problémy poprat se s nástrahami nižšího hygienického standardu, ale postupně si zvykal.) Protože jsem zakusil chléb prostých chudých lidí, snáze mi byl poskytnut pohled na život v dané zemi.

Čas od času jsem se s někým domluvil a cestovali jsme pár týdnů společně. Byla to většinou zajímavá či příjemná změna. Při ní jsem si všiml změny jiné. Když cestuji sám, „diskrétní zóna“ mezi mnou, jako cizincem, a místními lidmi zmizí. Jen málokdo osloví skupinku cizinců. Samotného člověka však téměř každý (což může třeba v Indii už i trochu vadit).

Cestou osudu a náhody

Obr. 3. Cestou osudu a náhody

Pokud se člověk obejde bez zbytečného luxusu a pohodlí, může za „ušetřené“ peníze koupit delší čas na cestu. Dlouholeté cestování nemusí být výsadou bohatých. Jedinečné zážitky a nevšední setkání nemusejí být placeny dolary. Platinová kreditní karta určitě dveře k poznání lidí a národů neotvírá. Přestože jsem byl jakýmsi tulákem na cestách a pod hvězdnou oblohou jsem se cítil „jako doma“, pokládali mě někteří pro mé několikaleté cestování za milionáře. A někteří, co jimi skutečně byli, pro změnu přiznali, že svoboda dokáže s bohatstvím sehrát rovnocennou partii.

Cestou osudu a náhody

Obr. 4. Cestou osudu a náhody

Na začátku své cesty jsem chvatně trajdal od jednoho chrámu k druhému. Od jedné atrakce k další. Postupně člověk přijde na to, že pomalým poznáváním se získávají hodnotnější a trvalejší zážitky. Nejsou to historické památky a ruiny, ale setkání s lidmi, která člověka obohatí. Necestuje se proto, abychom získali fotku sebe sama před „Eiffelovkou“. Podstatnější než to, co se uvidí, je to, co se prožije.

A na cestě hraje autostop svou další roli – míchá a rozdává karty osudu. Občas, pokud se hraje fér, přihraje esa a trumfy. Pak se může stát, že se naskytne příležitost plavit se dva dny na otevřeném moři s indickými rybáři, stopnout auto jedoucí 1600 kilometrů australskou pustinou, projet poušť Gobi, cestovat na koňském hřbetě mongolskou stepí, nebo vyrazit s veterinářem ošetřovat do divoké přírody nemocného slona. V době, kdy jsem si do deníku značil šestý rok své cesty, stopl jsem jachtu a po deset dní jsem se plavil po tropických ostrovech mezi Malajsií a thajským Phuketem…

Roman Vehovský je původní profesí telekomunikační technik. Na část svého života se stal amatérským fotografem a profesionálním autostopařem. Po sedmi letech se vrátil zpět domů se spoustou zážitků a zkušeností. Více informací o knize z této dlouhé anabáze můžete najít zde: http://cestouosuduanahody.wz.cz/

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.