Cestou necestou kolem Dubé

  • Randus Petr
  • 25.03.2015
  • 12:00
  • Změněno: 12.03.2015 | 17:34

Město Dubou najdeme na jihu Českolipska a i když není tak známé, přesto se najdou lidé, kteří sem již pravidelně jezdí na dovolenou, a to nemluvíme o stovkách těch, kteří mají v okolí chalupu nebo chatu. Těm asi vykládat o krásné krajině nemusíme, ale nechte se přesvědčit i vy, kteří jste tu nikdy nebyli.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Dubá leží 20 kilometrů jižně od České Lípy po silnici 1. třídy č. 9 a po té samé je to pak ještě 26 km do Mělníka. Dostaneme se sem i z Mladé Boleslavi, po okrskách přes Katusice a Žďár je to sem severozápadně 35 km, přes Bělou pod Bezdězem a Doksy 38 km, ale po silnicích 1. třídy 38 a 270. Pokud pojedeme z Litoměřic, je to sem východně jen 34 km přes Polepy a Sukorady, vede sem silnice i ze Mšena.

Nejbližší železniční stanice je v Doksech 11 km východně, případně Jestřebí také 11 km severně, obojí stanice jsou na trati z Nymburka a Mladé Boleslavi do České Lípy a Rumburku.

Kam se podívat

Dubá se může zdát všedním městečkem, ovšem nabízí překrásné okolí plné skalních oblastí, vyhlídkových míst a historických památek a lidových staveb, zbytky starých mlýnů, ale i Panskou Ves s ionosférickou observatoří. Z míst, která určitě stojí za návštěvu, je vyhlídkové místo Nedvězí, Dražejov, ves na skalním ostrohu, zříceniny Starého Berštejna, Zakšína a Čapu, několik rezervací, např. Kamenný vrch atd. Oblast Dubé je součástí CHKO Kokořínsko.

Výlet do okolí

Když si chceme projít některá výše uvedená místa, vydejme se na výlet. Začneme klasicky na náměstí u IC v budově radnice. Dáme se ulicí Jana Roháče, i když ten, byť s přízviskem z Dubé, nemá s touto Dubou nic společného, a narazíme na červenou značku. Odbočkou si zajdeme k sušárně, ale jinak silnicí a loukami dojdeme s soše sv. Prokopa, který stojí u místa, kde měl roku 1774 Hynek Schiffner zavraždit svého otce, což se stalo námětem Máchova Máje. Svinským dolem pokračujeme do Rozprechtic se starým mlýnem, rybníkem a zašlým statkem. Na rozcestí se vydáme dál po zelené do Vrabcova a pak skalní oblastí na Panenský hřeben. Zde se opět vlevo napojíme na červenou a vystoupáme na výšinu Nedvězí. Z vrcholu je nádherný rozhled a také můžeme zjistit, že vršek obíhá kruhová plošina, coby pozůstatek středověkého opevnění.

Čáp a Čapská palice

Obr. 1. Čáp a Čapská palice

Nedvězí je jednou z rekreačních vsí Dubska, je opravdu pěkná. Po červené dojdeme do Dražejova, vísce postavené přímo na skalním ostrohu s malou kaplí i starou školou. Pokračujeme dále a klesneme do Pramenného dolu opět do Rozprechtic. Ale zatočíme vpravo po silnici a značkách NS Dubsko-Kokořínsko. Asi po 500 metrech značená trasa odbočí vlevo a vystoupáme do Panské Vsi s ionosférickou stanicí, kterou poznáme ihned podle radarů.

Sušárna chmelu

Obr. 2. Sušárna chmelu

Od rozcestníku pokračujeme po modré značce vlevo a dojdeme kolem Černého rybníka do Dubé, kde po Nedamovské ulici jsme zakrátko opět na náměstí.

Trasa měří 15 km, ale když se v Rozprechticích vrátíme do Dubé po silnici, je dílka jen 13 km.

Všechny informace o městě i akcích zde získáte v informačním centru. Ve městě jsou k dispozici dva kulturní sály, od roku 2006 je otevřená Galerie Pošta a příležitostně jsou využívány i výstavní prostor v bývalé šatlavě v budově radnice. Rekreace, koupání i ubytování (stany, chatky aj.) se soustřeďuje do nedalekého autokempu Nedamov u Černého rybníka, kde se vždy v polovině srpna pořádá velký jazzový festival, je zde také letní kino. K dalšímu ubytování slouží především Zámecký hotel Nový Berštejn s bohatou možností aktivního odpočinku i sportovního vyžití (golf, tenis atd.). Dalšími možnostmi k ubytování jsou menší soukromé penziony ve městě i v okolí.

Kostel v Dubé

Obr. 3. Kostel v Dubé

Pro turisty, kteří chtějí poznat okolí, je vyznačená Naučná stezka Dubsko – Kokořínsko, ale jsou zde i cyklostezky, jedna třeba na tajemný zámek Houska.

Historie

Dubá je známá podle listin od poloviny 13. století, ale podle archeologických nálezů zde lidé žili odedávna, procházela tudy obchodní trasa z Prahy přes Mělník do České Lípy a dál na sever až k Baltu. Od roku 1257 Dubá patřila Ronovcům a psali se odtud Berkové z Dubé. Šlo o velmi významný a bohatý rod, který zde vládl do roku 1623, kdy Dubou získal Albrecht z Valdštejna a po něm jeho vrah Richard Walter Butter. V roce 1723 koupili majetek Šporkové a roku 1810 Valdštejnové, i když ne potomci Albrechta.

Památky

Ze starého hradu zůstalo jen místo na výšině vlevo od silnice na Českou Lípu, zbořená byla i naproti rotunda, zlikvidován byl i gotický kostel sv. Kateřiny, jakož i tři středověké brány, město navíc trpělo požáry, takže jeho budovy nejsou většinou starší než rok 1850, například právě radnice je z roku 1851. Nejvýznamnější památkou je tak kostel Povýšení Sv. kříže z poloviny 18. století. Technickými památkami jsou stará sušárna chmele a 54 sklípků v ulicích Sadová a Jana Roháče. V Dubé a v jejím okolí se dochovaly mnohé dřevěné domy, často používané jako víkendové chalupy.

Majitelé panství žili v zámku Nový Berštejn na předměstí Dubé, postaveném v polovině 16.století, ovšem prošel mnohými pozdějšími přestavbami. Tento kraj stále překvapuje svým kouzlem, které je dostupné každému, kdo se nebojí za ním vyrazit.

diskuse

vložit nový příspěvek